İsveç: Rusya savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti

İsveç: Rusya savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti

İsveç, bir Rus savaş uçağının Blekinge bölgesi üzerinden uçarak İsveç hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi. Rus uçakları 2 Mart tarihinde de İsveç hava sahasına girmişti. Rusya, İsveç ve Finlandiya’nın NATO ile yakınlaşmasına karşı çıkıyor.

İsveç Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı yazılı açıklamada, dün Blekinge bölgesinin güneyinde bir Rus savaş uçağının İsveç hava sahasını ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, söz konusu uçağın İsveç sınırlarını terk ederek geri döndüğü ve tüm sürecin fotoğraflandığı vurgulandı.

İsveç Hava Kuvvetleri, 2 Mart’ta 4 Rus savaş uçağının Gotland Adası üzerinden uçarak İsveç hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuştu.

NATO’dan İsveç’e sıcak mesaj

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki gün önce, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları halinde çok sıcak karşılanacaklarını, üyelik süreçlerinin kısa sürede tamamlanabileceğini söylemişti.

Stoltenberg, Avrupa Parlamentosundaki siyasi gruplara Ukrayna’daki son durum hakkında bilgilendirme yapmak için Brüksel’deki parlamento binasına gelmiş ve görüşme öncesinde AP Başkanı Roberta Metsola ile gazetecilere açıklama yapmıştı.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olmak istemeleri halinde üyelik sürecinin ne kadar süreceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Stoltenberg, “NATO’ya üyelik başvurusu yapma kararı Finlandiya ve İsveç’in alacağı bir karardır. Eğer üyelik başvurusu yapmaya karar verirlerse Finlandiya ve İsveç NATO’da çok sıcak bir karşılama bulacaktır. Finlandiya ve İsveç bizim en yakın ortaklarımız, güçlü ve olgun demokrasilerdir, AB üyeleridir ve biz bu iki ülkeyle uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Bu ülkelerin silahlı kuvvetlerinin NATO standartlarını karşıladığını, NATO ile uyumlu olduklarını biliyoruz. Birlikte eğitim ve tatbikatlar yapıyoruz. Birçok operasyon ve misyonda birlikte çalıştık. Başvuru yaparlarsa hoş karşılanacaklardır. Sürecin hızlı olmasını bekliyorum. Resmi süreç tamamlandıktan sonra üye olabilirler.” demişti.

Stoltenberg, NATO’nun bu iki ülkeyi üyeliğe davet etmesi halinde bunun “Finlandiya ve İsveç’in güvenliğinin tüm NATO üyeleri için önem taşıdığı” yönünde güçlü bir siyasi mesaj olacağını bildirmiş, Finlandiya ve İsveç’in kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu söylemişti. Stoltenberg, “Rusya’nın İsveç ve Finlandiya’yı üyelik başvurusu yapmamaları için tehdit etmesi ve korkutması, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkına nasıl saygı göstermediğini sergiliyor.” demişti.

Genel Sekreter Stoltenberg, iki ülkenin başvuru yapması halinde başvurudan sonra 30 ülke parlamentosunun onayını gerektiren resmi üyeliğin tamamlanmasına kadar geçecek sürede Finlandiya ve İsveç’in güvenliklerinin sağlanması için ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılabileceğini  belirtmişti.

Rusya’dan uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 15 Nisan’da yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının, Kuzey Avrupa’daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar yaratacağını belirtmişti.

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma ihtimalini değerlendirmiş, söz konusu ülkelerin topraklarının NATO tarafından keşfedildiğini ve burada geniş çaplı askeri tatbikatların yapıldığını belirtmişti.

Zaharova, “NATO’nun hedefi, askeri potansiyeli ve coğrafi genişlemeyi yoğunlaştırmak, Rusya’yı tehdit etmek için başka bir cephe oluşturmaktır ancak Baltık bölgesindeki Finlandiyalı ve İsveçli komşularımızın, NATO’nun Rusya ile yeni yüzleşme cephesine dönüşmesine neden gerek duyduğu belirsiz. Kuzey Avrupa’da barış ve istikrar için olumsuz sonuçların olacağı aşikardır.” demişti.

NATO’ya üyeliğin, ülkelerin güvenliğini sağlamayacağını savunan Zaharova, “Doğal olarak seçim, İsveç ve Finlandiya yönetimlerine aittir ancak onların, bunun gibi bir adımın ikili ilişkilerimiz ve şu anda kriz durumunda olan Avrupa güvenlik mimarisi için sonuçlar yaratacağını da anlamaları gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Finlandiya ve İsveç’ten NATO açıklamaları

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 13 Nisan’da başkent Stockholm’de bir araya gelmişti.

Sana Marin burada yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO üyeliğine başvuru kararının haftalar içinde belli olacağını söylemişti.

Magdalena Andersson da, Avrupa’da yeni bir güvenlik durumunun söz konusu olduğunu ve kendilerinin de bunu değerlendirerek yakında NATO üyeliği konusunda bir karara varacaklarını belirtmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *