Amerikalı Bakanlar Kiev’de Zelenski ile görüştü

Amerikalı Bakanlar Kiev’de Zelenski ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Görüşmeye ilişkin duyuru, güvenlik korkusuyla, bakanlar Ukrayna’yı terk ettikten sonra yapıldı.

VOA News’un aktardığına göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, ABD’den Ukrayna’ya ilk resmi ziyaret yapıldı. Blinken ile Austin Polonya’dan yaptıkları tren seyahati sonrası Kiev’e ulaşarak, dün akşam Ukraynalı yetkililerle bir araya geldi. ABD-Ukrayna delegasyonlarının görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmeye, Ukrayna heyetinden Zelenski’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Savunma Bakanı Oleksi Reznikov da katıldı.

ABD’li Blinken, Kiev’den Polonya’ya döndükten sonra yaptığı açıklamada, “Rusya bu savaşta başarısız oldu, Ukrayna da çoktan başarılı oldu” dedi. Kiev sokaklarında insanları yürürken gördüklerini ve “bunun Kiev savaşının kazanıldığının kanıtı olduğunu” ifade eden Blinken, ancak ülkenin güney ve doğusundaki durumun farklı olduğunu ve bu bölgelerde Rus saldırılarının sürdüğünü dile getirdi.

ABD Savunma Bakanı Austin ise görüşmelerin “çok verimli” geçtiğini ifade ederek, ülkesinin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarının hızlıca ulaştırıldığını belirtti.

Görüşmede ayrıca Amerikalı bakanlar, Ukrayna’ya ve savaştan etkilenen bölgedeki ülkelere 713 milyon dolarlık yeni yardım sözü verdi.

Güvenlik endişesi nedeniyle, basının Blinken ile Austin’in Kiev ziyaretini bakanlar Polonya’ya dönmeden duyurmamaları istendi.

ABD Savunma Bakanı Austin’in Almanya’ya giderek, 20 ülkenin savunma bakanlarıyla ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Ramstein’da bulun ABD hava üssünde bir araya gelmesi ve Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarını ele alması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde, Ukrayna’ya 800 milyon doları savunma, 500 milyon doları ekonomi alanında olmak üzere 1,3 milyar dolarlık ek yardım sağlayacaklarını duyurmuştu.

ABD’nin Ukrayna’ya yardımları

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, 21 Nisan’da yaptığı açıklamada, Biden’ın açıkladığı 800 milyon dolarlık yardımın ABD ordusunun stoklarından alınan sekizinci paket olduğunu belirtti.

Bu yardımın özellikle de Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya’nın başlattığı yeni taarruza karşı kritik öneme sahip olduğunu aktaran Kirby, “Pakette 72 adet 155 mm obüs top sistemi, 144 bin top mermisi, 155 mm obüsleri çekmek için 72 taktik araç, 121’den fazla Phoenix Ghost taktik insansız hava sistemi, diğer saha ekipmanı ve yedek parçalar bulunuyor.” dedi.

Kirby, bu askeri yardımın, 13 Nisan’da duyurulan 18 adet 155 mm obüs topları ile birlikte, beş taburu donatmaya yetecek kadar top sistemi sağlamış olacağını belirtti.

Biden’ın göreve başlamasından bu yana Ukrayna’ya 4 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı taahhüdünde bulunduğunu ifade eden Kirby, bu miktarın 3,4 milyar dolarının Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal girişiminden beri yapıldığını belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *