ABD’den Tayvan’a yapılacak ziyaret Çin’i kızdırdı

ABD’den Tayvan’a yapılacak ziyaret Çin’i kızdırdı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taiwan bölgesini ziyaret etmesi durumunda Çin’in güçlü önlemler alacağını öne sürdü.

Çinli Sözcü Zhao günlük basın toplantısında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taiwan bölgesini ziyaret edeceği haberine ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Çin medyası Cri Türk’ün aktardığına göre, Zhao, Çin’in ABD ile Taiwan arasındaki her türlü resmi temasa kesinlikle karşı çıktığına vurgu yaptı. Zhao, “Temsilciler Meclisi, ABD yönetiminin bir parçası olarak ABD’nin izlediği Tek Çin politikasına ciddi şekilde uymalı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Taiwan’i ziyaret ederse, bu Tek Çin ilkesi ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriye ciddi şekilde aykırı düşen bir eylem olmanın yanı sıra Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ciddi şekilde zarar verecektir. Bu girişim ayrıca Çin-ABD ilişkilerinin siyasi zeminini sarsacak ve Taiwan bağımsızlığını amaçlayan bölücü güçlere yanlış sinyal gönderecektir. Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor ve bu konuda ABD nezdinde ciddi girişimlerde bulundu.” ifadelerini kullandı.

Zhao, ABD’nin bildiğini okuması durumunda Çin’in kesinlikle kararlı ve güçlü önlemler alacağının ve doğabilecek tüm sonuçlardan tamamen ABD tarafının sorumlu olacağının altını çizdi.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin’i temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *