Putin-Macron-Scholz görüşmesi

Putin-Macron-Scholz görüşmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin’in, Macron ve Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde muhataplarının gündeme getirdiği sorularla ilgili olarak Ukrayna’daki “gerçek” duruma ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Putin’in özellikle Ukrayna güvenlik güçleri tarafından uluslararası insancıl hukuk normlarının en ağır şekilde ihlal edildiğine dair sayısız gerçeğe atıfta bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Putin, bu gerçeklerin muhaliflere karşı yargısız misilleme yapmak, rehin almak ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak, yerleşim bölgelerine, hastanelerin, okulların, kreşlerin yakınlarına ağır silahlar yerleştirmek olduğunu belirtti. Aynı zamanda, milliyetçi taburların, halkı kurtarmak için operasyonları sistematik olarak aksattığını ve tahliye etmeye çalışırken sivilleri korkuttuğunu ifade etti. Putin, Macron ve Scholz’u bu tür suç eylemlerini durdurmaları için Kiev yetkililerini etkilemeye çağırdı.”

Putin’in, Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında geçen günlerde video formatında gerçekleştirilen bir dizi görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgi verdiği ifade edildi.

Bu bağlamda üç ülkenin liderinin, Rus tarafının taleplerinin uygulanmasına ilişkin anlaşmalarla ilgili bazı konuları değerlendirdiği, Ukrayna konularında temasların devam etmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı.

Alman hükümetinden açıklama

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit da Scholz ve Macron’un Putin ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Bu görüşmenin Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için devam eden uluslararası çabaların bir parçası olduğunu vurgulayan Hebestreit, 75 dakikalık görüşmede Şansölye Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Ukrayna’da derhal ateşkes sağlanması ve bu ihtilafa ilişkin diplomatik bir çözümün başlaması yönünde ısrar ettiğini kaydetti.

Hebestreit, görüşmenin diğer içeriklerine ilişkin açıklama yapılmaması konusunda mutabık kalındığını ifade etti.

Scholz’un öğleden önce de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüğü ve mevcut duruma ilişkin bilgi aldığını belirten Hebestreit, iki liderin iletişimde kalmayı kararlaştırdığını bildirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Harris: Rus işgali Avrupa’yı tehdit ediyor

Harris, Demokratik Ulusal Komitenin (DNC) toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya’nın saldırısına karşı ABD, NATO ve Avrupalı müttefikleri arasındaki birliğe vurgu yaptı.

“Rus işgali sadece Ukrayna’nın demokrasisini tehdit etmiyor, Avrupa genelinde demokrasiyi ve güvenliği de tehdit ediyor.” diyen Harris, “Arada bizi ayıran bir okyanus olsa da bu saldırganlık bizi de etkileyecek.” uyarısı yaptı.

Almanya, Ukrayna’ya savaş uçağı göndermeyi reddetmişti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçtiğimiz hafta Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin Ukrayna’nın ekonomisinin dirençli olması için yıllardır mali yardım yaptığını söylemişti.

Ukrayna’ya insani yardımların yanında silah da verdiklerini anımsatan Scholz, “Somut olarak başka ne yapabileceğimizi iyi düşünmemiz lazım. Buna kesinlikle savaş uçakları dahil değil.” ifadesini kullanmıştı.

Scholz, transatlantik müttefiklerinin Avrupa’nın güvenliğine yaptığı katkı için müteşekkir olduklarını aktararak, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının Avrupa ve barış düzeni için bir dönüm noktası olduğunu, bu saldırıyla uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtmişti.

Ukrayna’da şehirlere, okullara, evlere saldırıldığına işaret eden Scholz, “Savaş bölgesinde Ukrayna halkının acısı bizi sarsıyor. Şimdi ihtiyacımız olan çatışmaların durmasıdır. Rusya Devlet Başkanı’na çağrım ‘kanın akmasını durdurun, Rus askerlerini geri çekin.’ Bu Ukrayna halkı için bir felakettir. Rus halkı da bu savaştan acı çekiyor.” demişti.

Almanya Başbakanı, krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu ihtilafa askeri çözüm aramanın anlamı yok. İhtiyacımız olan şey diplomatik çözüm. Bu nedenle uluslararası ortaklarımızla eşgüdümlü çalışıyoruz. Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde çözüm bulunmasını ve bu durumdan bir çıkış yolu bulunmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Zelenskiy, İsrail Başbakanı Bennett’le görüştü

Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Bennett ile bir telefon görüşmesi yaptığını kaydederek, görüşmede Rusya’nın saldırganlığı ve barış müzakerelerinin perspektiflerini ele aldıklarını belirtti.

Vladimir Zelenskiy, “İsrail Başbakanı ile diyaloğu sürdürdüm. Rusya Federasyonu’nun saldırganlığı ve barış müzakerelerinin perspektifleri hakkında konuştuk. Sivil halka yönelik baskıları durdurmalıyız: Melitopol’ün esir belediye başkanının ve yerli halk temsilcilerinin serbest bırakılmasına yardım etmesini istedim.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *