Arnavutluk Başbakanı: Bizim bir manevra alanımızın olması gerekiyor

Arnavutluk Başbakanı: Bizim bir manevra alanımızın olması gerekiyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama konuşmacı olarak katıldığı Antalya forumunda, “Batı Balkanlar’da, ne denli yoğun bir nüfus ya da yoğun ideolojiden bahsedersek bahsedelim, nasıl eylemlerle karşılaşırsak karşılaşalım, bizim bir manevra alanımızın olabilmesi gerekiyor. Bu, halihazırda bir süreç olarak başlatıldı.” dedi.

Başbakan Edi Rama konuşmasına, Ukrayna’nın işgalinin Ukrayna ile sınırlı olmadığını belirterek başladı. Rama, Ukrayna halkının gösterdiği tavrın bir direnişin de ötesinde olduğunu ve kendi değerlerini korumak için direndiklerini öne sürdü.

Batı Balkanlar’ın Avrupa’nın kırılgan bir noktasında bulunduğunu kaydeden Rama, bölgede NATO ülkeleri, NATO üyesi olmayan ülkeler ve farklı geçmişlere sahip ülkelerin olduğuna değindi. Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün görüştüğünü ve bu konuları ele aldıklarını belirterek, “Bizim bu noktada Batı Balkanlar’da barışı muhafaza edebilmemiz gerekiyor. Yakın iş birliği içerisinde Batı Balkanlar için çalışma yapmamız gerekiyor. Batı Balkanlar’da, ne denli yoğun bir nüfus ya da yoğun ideolojiden bahsedersek bahsedelim, nasıl eylemlerle karşılaşırsak karşılaşalım, bizim bir manevra alanımızın olabilmesi gerekiyor. Bu, halihazırda bir süreç olarak başlatıldı. Ülkelerin daha iyi bir gelecek için bir araya gelme niyeti ortaya konuldu.” dedi.

Avrupa Birliği’ne eleştiri

Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’nin (AB) bir parçası olarak mücadele verdiklerini ifade eden Rama, bu mücadelenin, Avrupa Birliği’nden dolayı, giderek karmaşık hale geldiğini ve eş zamanlı olarak üçüncü aktörlerin etkisiyle de mücadele ettiklerini söyledi.

Rama, “Bölgemizi ortak bir geleceğe odaklandırmalıyız. Daha sonra sorun yaşamamak adına her bir komşumuzla ilişkilerimizi iyi tutmak durumundayız.” dedi.

Avrupa Birliği’ne üyelik için reformlara devam etmeleri gerektiğini savunan Rama, ülkelerini Avrupalı ülkelerle aynı standartlara sahip bir ülke konuma getirmeleri gerektiğine, bunu sadece Avrupa Birliği’ne üyelik için değil, gelecek nesiller için yapmaları gerektiğini ileri sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *