Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri arttı

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri arttı

Rusya’nın Ukrayna saldırısı 16. gününde devam ederken, ABD başta olmak üzere batı ülkeleri tarafından ekonomik yaptırımlar uygulanmasına karşın Rusya’nın petrol gelirlerinde artış yaşandığı ortaya çıktı. Gazprom’un doğalgaz geliri ise yüzde 170 artış gösterdi.

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkede petrol ihracat hacmi ocakta geçen yıla kıyasla yüzde 2,9 artarak 17,8 milyon tona çıktı.

Bu dönemde artan petrol fiyatları nedeniyle Rusya’nın petrol ihracat geliri yüzde 62 artışla 10,1 milyar dolar oldu.

Petrol ve doğal gaz ihracat tutarı, Rusya’da federal bütçenin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor.

Gazprom’un doğal gaz ihracat geliri yüzde 170 arttı

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, Gazprom‘un boru hatlarıyla doğal gaz ihracat hacmi ise ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,1 azalarak 13,8 milyar metreküpe düştü.

Bu dönemde, şirketin gaz ihracat geliri yüzde 170 arttı ve 9,5 milyar dolar oldu.

Öte yandan, Gazprom’un bin metreküp doğal gaz ihracat fiyatı da ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 33 artarak 686 dolara çıktı.

Dünyanın en büyük doğal gaz üreticilerinden Gazprom, Rus yasalarına göre ülkede boru hatlarıyla doğal gaz ihracat yetkisine sahip tek şirket konumunda bulunuyor.

Rusya’nın dış ticaret fazlası ocak ayında yüzde 123 arttı

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkenin ihracatı ocakta bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artarak 45,8 milyar dolara yükselirken, ithalatı da yüzde 38,6 artışla 23,3 milyar dolara çıktı.

Söz konusu dönemde Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 123 artarak 22,5 milyar dolara ulaşırken, ticaret hacmi yüzde 57,9 artarak 69,2 milyar dolara yükseldi.

Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçılarından Rusya’nın dış satımında Ocak 2020’de yüzde 57,2 olan yakıt ve enerji ürünlerinin payı, bu yılın aynı döneminde yüzde 63,5’e çıktı.

Rusya’nın ticaret hacmi, ocak ayında, ana ticaret ortaklarından Türkiye ile yüzde 100 artarak 4,9 milyar dolara, Çin ile yüzde 50 artarak 13 milyar dolara ve Almanya ile yüzde 65,2 artarak 5,1 milyar dolara yükseldi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *