Hafter güçleri balistik füze denemesi yaptı

Hafter güçleri balistik füze denemesi yaptı

Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı Suluk taburunun balistik Scud füzesi denemesi yaptığı bildirildi.

Trablus merkezli February televizyon kanalında yayınlanan videoya göre, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinin güneybatısında bulunan Suluk bölgesinden atılan balistik füzenin nereye düştüğü bilinmiyor. Kanal haberinde, denemenin üçüncü dünya savaşı ihtimallerine ilişkin gerginliğin yaşandığı günlerde yapılmış olmasına dikkati çekti.

Öte yandan Libya merkezli Marsad gazetesinin twitter hesabından verdiği bilgide, “Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığının yaptığı eğitimlerini Tobruk kentinin güneyine 300 kilometre uzaklıktaki varsayılan hedeflere fırlattığı balistik füzeyle tamamladığı” kaydedildi.

Konuya ilişkin taraflardan henüz resmi açıklama yapılmadı. Videoda fırlatma işlemini yapan gruptan birinin “Nereye düşerse iyi olur” şeklinde konuşmasına sosyal medyada, işlemin son derece hesapsız ve geliş güzel yapıldığının işareti” olduğu yorumları yapıldı.

Trablus’ta Dibeybe’ye destek için askeri konvoy

Trablus’un kuzeyindeki Eş-Şat yolu ve Mitiga Havalimanı çevresinde yaklaşık 200 araç konvoy, Başbakan Abdulhamid Dibeybe’ye destek gösterisi düzenlendi.

Libya merkezli “February” televizyon kanalının haberine göre, Libya’da ‘’anayasa ve seçimleri destekleme gücüne’’ bağlı askerlerden oluşan bir konvoy, Dibeybe’ye destek için geçit töreni düzenledi. Konvoya katılan askerler geçit sırasında Dibeybe’ye destek sloganları attı.

Dibeybe, bakanlardan görevlerine devam etmesini istedi

Libya hükümetinin sosyal medya hesabından yayımlanan konuşmasında Dibeybe, hükümetindeki bakanlara görevlerine devam etmelerini ve sosyal medyada çıkan haberlere itibar etmemelerini söyledi.

İktidarı yalnızca Libya halkı tarafından seçilmiş bir hükümete devredeceğini yineleyen Dibeybe, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi tarafından ilan edilen hükümeti Libyalı tarafların üzerinde anlaşmadığı paralel bir yapı olarak nitelendirdi.

Dibeybe, “Ulusal Birlik Hükümeti hala görevde ve meşruiyetini koruyor. Cenevre, Tunus ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden aldığımız meşruiyetimiz devam ediyor.” dedi.

Ülkede parlamento seçimlerinin haziran sonunda yapılması için kararlı olduğunu belirten Dibeybe, “Seçimler hazır, en önemlisi halk seçimler için hazır. Bütün Libyalıların isteği, seçimlerin yapılması.” şeklinde konuştu.

BM ve ABD, durdurulan petrol sahalarında üretimin başlamasını istedi

BM Libya Özel Temsilcisi Williams ve ABD’nin Trablus Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Norland, Libya’daki Şerara ve El-Fil petrol sahalarındaki üretimin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki Şerara ve El-Fil petrol sahalarındaki üretimin kesintiye uğramasının tüm Libyalıları birincil gelir kaynaklarından mahrum bıraktığını belirtti.

Petrol sahalarının kapatılması ve Libya’daki bazı sivil uçuşların askıya alınmasına ilişkin raporları endişeyle takip ettiğini kaydeden Williams, kapatılan petrol sahalarının açılması ve üretimin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti. Williams ayrıca, seyahat özgürlüğünün temel bir hak olduğuna dikkati çekerek ülke genelindeki tüm sivil uçuşların yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti.

ABD’nin Trablus Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard B. Norland da Şerara ve El-Fil petrol sahalarındaki üretimin bir an önce başlaması çağrısında bulundu.

Libya Ulusal Petrol Kurumundan (NOC) önceki gün yapılan yazılı açıklamada, Muhammed el-Beşir el-Karac liderliğindeki silahlı bir grubun 4 Mart’ta Şerara ve El-Fil petrol sahalarındaki ham petrol vanalarını kapattığı ifade edilmişti. Açıklamada, oluşan “mücbir sebep” durumu nedeniyle söz konusu petrol sahalarında üretimin durdurulduğu kaydedilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *