ABD’li diplomatın “paralı Afgan lejyonu” oluşturalım önerisi!

ABD’li diplomatın “paralı Afgan lejyonu” oluşturalım önerisi!

ABD’li eski büyükelçi Kosnett, Rusya’nın Ukrayna harekâtına karşı NATO’nun yeni askeri birliklere ihtiyacı olabileceğini belirterek, Afganlardan oluşan bir lejyon kurulmasını önerdi.

Irak ve Afganistan’da yıllarca görev yapan ABD’li eski büyükelçi Philip Kosnett, “NATO’nun Askere İhtiyacı Var – Haydi bir Afgan Lejyonu Oluşturalım” başlığıyla dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Yazısının başında “Hızla ek askeri personele ihtiyacımız var ve çözüm gözümüzün önünde duruyor.” diyen Kosnett, Afganistan’ı tahliye ederken kendileriyle gelen pek çok Afgan olduğunu hatırlattı. Kosnett, bunların bir kısmının üniversite mezunu olduğunu belirtirken, bir kısmının ise eğitimsiz ve kararlılıktan başka becerileri olmayan kişilerden oluştuğunu söyledi.

Aydınlık’ın aktardığına göre, Kosnett şöyle devam etti: “Önerdiğim şey, ABD Ordusu içinde bir Afgan Lejyonu kurmaktır. Yeni gelen ve birlikte çalışmamız gereken çok sayıda Afgan var. Ağustos ayından bu yana, her yaştan olmak üzere 75 binden fazla Afgan ABD’ye geldi. Bazıları kuşkusuz ABD Ordusu’na katılmakla ilgilenecektir. Savaş, Afganların çok iyi bildiği bir şeydir. Yeni gelenlerin pek çoğu da asker, paramiliter, polis veya terörle mücadele deneyimine sahip kişilerdir. En azından ABD veya diğer müttefik birliklerin yanında tercüman olarak hizmet etmişlerdir.”

‘Vatandaşlık verelim’

Kongre’nin Afgan taburu için gerekli düzenlemeleri yapmasını isteyen Kosnett, Afganların vize sorunları olduğunu, Yeşil Kart almak ve para kazanmak gibi ihtiyaçları bulunduğunu söyledi. Afgan Lejyonu’na katılacaklara 1 yıl içinde vatandaşlık verilmesini isteyen Kosnett, şöyle devam etti:

“Afganistan deneyimine sahip ABD birlikleri, bu yeni lejyonu eğitmeye ve liderlik etmeye yardımcı olabilir. Birkaç yüz askerden oluşan hafif bir piyade taburu kurarak başlamak iyi olabilir. Peki Afganlar yeterince savaşmadı mı? Bu teklifin kimilerine duygusuz görünebileceğini biliyorum ama gerçekten, yeni komşularımızdan bazıları istihdam ve vatandaşlık için başka yollar aramayı tercih ediyor. Bunu denersek, programın gönüllü niteliğini vurgulamak önemli olacaktır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *