Belarus’ta ‘müzakere masası’ hazırlandı

Belarus’ta ‘müzakere masası’ hazırlandı

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleştirilecek müzakere görüşmelerinin gerçekleşeceği masa, Belarus Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

Masada her şeyin eşit şekilde konumlandırılması gözlerden kaçmadı. Ayrıca Ukrayna ve Rusya bayraklarının arasında Belarus bayrağı yer aldı.Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta önceki gün önemli gelişmeler yaşandı. Rus devlet sarayı Kremlin’den yapılan açıklamada Rus yetkililerin müzakere görüşmeleri için Belarus’a gittiği açıklandı. Ancak Ukrayna tarafı, görüşme teklifini Rusya’nın verdiği sürenin bitiminin ardından kabul etti.Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin açıklamalarının ardından müzakere karmaşası da son bulmuş oldu. İki ülke, “ön koşulsuz” olarak görüşme yapmak için anlaşmaya vardı. Dünyanın gözünün çevrildiği görüşme bugün başlayacak.

Merakla beklenen görüşmenin gerçekleşeceği odanın fotoğrafı da Belarus Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Belarus Dışişleri Bakanlığı Ukrayna- Rusya arasındaki yapılacak müzakerelerin gerçekleşeceği odanın görüntüsünün üzerine, “Belarus’ta Rusya- Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmak için her şey hazır. Heyetlerin gelmesini bekliyoruz” yazdı.

Kremlin tarafından sabah saatlerinde yapılan açıklamada Rus heyetinin, Ukraynalı yetkililerle görüşmek için Belarus’a gittiği ve saat 15.00’a kadar Ukraynalı yetkililerin bekleneceği belirtilmişti. Ancak Ukrayna tarafı, saat 15.00’a kadar Belarus’a gitmedi. Kremlin cephesi de sürenin dolduğunu belirterek, Putin’in Danışmanı Medinskiy başkanlığındaki heyete “Geri dönün” talimatı verdi.

Fakat Rus basınında geçen son dakika haberinde, “Ukrayna görüşmeyi kabul etti, heyet Belarus’a gidiyor” ifadelerine yer verildi. Bu iddia da Ukrayna tarafından yalanladı. Ukraynalı yetkililer, güvenlik endişeleri gerekçesiyle görüşmeye gitmeyeceklerini duyurdu.

Bu gelişmelerin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Zelenski’nin görüşmede güvenlik endişelerini dile getirdiği, Lukaşenko’nun ise “Tüm önlemler alındı” dediği belirtildi. Bu görüşmenin ardından müzakerelerle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ön koşul olmaksızın görüşeceklerini açıkladı. Ukrayna Başkanlık Ofisi ise Rusya ile müzakerelerin Belarus-Ukrayna sınırında gerçekleşeceğini duyurdu.

Tartışmalara Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da açıklık getirdi. Rusya’nın peş peşe yaşadığı mağlubiyetlerin ardından elinin zayıfladığını belirten Kuleba, “Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir. Biz Rusya’nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilerek Rus askerlerinin ülkemizden nasıl çıkarılacağını konuşacağız. Rusya’nın caydırıcı silahları alarma geçiriyor olması bizi durduramaz. Bizi nükleer bombalarla vursanız bile yenemezsiniz.” diye konuştu.

(Haberler.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *