Kanada da Etiyopya’daki vatandaşlarını uyardı

Kanada da Etiyopya’daki vatandaşlarını uyardı

Kanada vatandaşlarına iç çatışmaların yaşandığı Etiyopya’yı “derhal” terk etmeleri için acil uyarı yayımladı. Kanada hükümeti, Etiyopya’daki vatandaşlarını uyardı.

Kanada’nın yayınladığı uyarıda, “Etiyopya’daysanız, güvenliğinizi sağlayarak ülkeyi derhal terk edin” denildi. Ticari uçuşların yakın gelecekte sınırlanabileceğine dikkat çekilip, “Addis Ababa dahil olmak üzere, konsolosluk yardımı sağlama ihtimalimiz sınırlıdır” ifadelerine yer verildi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dün, Afrika Birliğinin Afrika Boynuzu Elçisi Olusegun Obasanjo ile telefonda görüşmüştü. Trudeau görüşmede “Kanada’nın çatışmaya barışçıl bir çözüm getirme çabalarını destekleme konusundaki güçlü ve devam eden taahhüdünü” ifade etti.

Benzer çağrı bugüne kadar aralarında Türkiye, Fransa, İngiltere ve ABD’nin de olduğu çok sayıda ülke tarafından yapılmıştı.

Etiyopya’daki çatışmalar

Ülkedeki Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ve müttefiki Oromo Kurtuluş Ordusunun  başkent Addis Ababa’ya yaklaşması, güvenlik endişelerini artırmıştı. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, isyancılarla mücadele için cepheye gideceğini açıklamıştı.

Etiyopya hükümeti, 2 Kasım’da güneye ilerleyişini sürdüren isyancı TPLF saldırıları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.

TPLF’nin, başkent Addis Ababa’ya yapabileceği muhtemel saldırılara karşı savunma görev birlikleri oluşturulmuştu.

Ülkenin kuzeyinde 1 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçiliği, 22 Kasım’da, ordu birlikleri ile isyancı TPLF üyeleri arasındaki çatışmaların artması nedeniyle Türk vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları çağrısı yapmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *