Soros’un fonladığı ICIJ’e sızdırılan 12 milyon dosya

Soros’un fonladığı ICIJ’e sızdırılan 12 milyon dosya

Macaristan kökenli ABD’li yahudi milyarder finans spekülatörü George Soros’un Açık Toplum Vakıfları’ndan genel destek fonu alan konsorsiyum, Pandora Belgeleri adını verdiği sızıntıyı, ‘mali gizliliğin bugüne değinki en büyük ifşası’ diye niteledi.

Soros’un fonladığı ICIJ’e sızdırılan 12 milyon dosyalık Pandora Belgeleri, 35 ülkenin liderleri, yüzlerce siyasetçisi, üst düzey kamu görevlisi ve iş insanının gizli offshore anlaşmalarla sakladıkları mal varlıklarını ve kaçırdıkları vergileri mercek altına aldı. Belgelere göre ABD, Britanya ve İsviçre vergi kaçırma cennetlerine liderlik ediyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), onlarca ülkede yüzlerce lider, siyasetçi, kamu görevlisi, işinsanı ve şöhreti ‘gelirlerini offshore vergi cennetlerine aktararak ülkelerinden vergi kaçırmakla’ suçlayan bugüne değinki en büyük belge sızıntısını yayımladı.

Macaristan kökenli ABD’li milyarder finans spekülatörü George Soros’un Açık Toplum Vakıfları’ndan genel destek fonu alan konsorsiyum, Pandora Belgeleri adını verdiği sızıntıyı, ‘mali gizliliğin bugüne değinki en büyük ifşası’ diye niteledi.

‘Batı’nın inşa ettiği finansal gizlilik sistemi, hukukun üstünlüğüne zarar’

117 ülkeden 650’den fazla gazetecinin katıldığı ICIJ araştırmasına göre Panama, Belize, Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Britanya’nın Virjin Adaları, Singapur ve İsviçre’nin dahil olduğu ülke ve bölgelerdeki 14 offshore şirketten sızdırılan belgeler, ‘ABD ve diğer zengin ülkelerin tesis ettiği finansal gizlilik sisteminin dünya çapında hukukun üstünlüğünü nasıl çarpıttığını ve bozduğunu’ gözler önüne seriyor.

‘Dünyanın her köşesini kapsayan’ 11.9 milyon sızdırılmış dosya içeren Pandora Belgeleri’ne göre ABD, dünyanın önde gelen vergi cenneti konumundayken, yalnızca Güney Dakota eyaleti mali suçlarla itham edilen kişilerle bağlantılı milyarlarca dolarlık serveti barındırıyor”.

Panama Belgeleri’nden 5 yıl sonra

ICIJ’den Fergus Shiel, Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan ve bazı ulusal liderlerle sırdaşlarının servetlerini gizlemek için offshore bankacılığı kullandığını iddia eden Panama Belgeleri’nden 5 yıl sonra yayımlanan Pandora Belgeleri’ni şöyle değerlendirdi:

‘Kendi vatandaşlarının zararına, kendi ailelerini zenginleştirmek için’

“Hiç bu ölçekte bir sızıntı olmamıştı. Bu, offshore şirketlerinin insanların şüpheli nakitleri saklamasına veya vergiden kaçırmasına yardımcı olmak için neler sunabileceğinin gerçekliğini gösteriyor.”

“Bu off-shore hesapları ve tröstleri kullanarak diğer ülkelerde yüz milyonlarca dolarlık mülk alıyorlar. Kendi vatandaşlarının zararına, kendi ailelerini zenginleştirmek için yapılan işlemler bunlar.”

35 ülkenin eski ve yeni lideri, 330’dan fazla politikacı ve üst düzey kamu görevlisinin gizli anlaşmaları ve sakladıkları mal varlıklarını mercek altına alınıyor.

Kremlin: Pandora Belgeleri, ABD’nin en büyük vergi cenneti olduğunu gösteriyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, güçlü kişilerinin servetlerini gizlemek adına açtıkları off-shore hesaplarla ilgili sızdırılmış belgeler içeren Pandora Belgeleri’ne ilişkin, ‘bu belgelerin, vermiş olduğu sözlere rağmen ABD’nin hâlâ dünyanın en büyük vergi cenneti olmayı sürdürdüğünü gösterdiğini’ söyledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, sızdırılan Pandora Belgeleri’ne ilişkin sorular karşısında, “Söz konusu belgelerde gerçekten göze çarpan tek şey, dünyanın en büyük off-shore ve vergi cennetinin hangi ülke olduğunu gösteriyor olması. Bu ülke tabii ki Amerika Birleşik Devletleri” dedi.

Peskov, “Söz konusu durum, ABD’nin, vergi kaçırma ve kara para aklama ile mücadele etme niyetini açıklamış olmasıyla hiç uyuşmuyor. Fakat gerçeklik bu şekilde” diye ekledi.

‘Belgelerde Putin’in yakın çevresinin herhangi bir gizli servetine ilişkin bir şey görmedik’

Kremlin Sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresinin off-shore ülkelerde ‘gizli servetlerinin olduğuna’ ilişkin Pandora Belgeleri’ne dayandırılan haberlerin sorulması üstüne de şunları söyledi: “Doğrusunu söylemem gerekirse bu belgelerde Putin’in yakın çevresinin herhangi bir gizli servetine ilişkin bir şey görmedik. Belgeler yayınlanmaya devam ediyor, ancak şimdiye dek göze çarpan bir şey görmedik.”

(Sputnik)

Pandora Belgeleri’nde kimlerin ‘sırları’ ifşa edildi?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *