Tunus’a ‘modern’ görünümlü başbakan

Tunus’a ‘modern’ görünümlü başbakan

25 Temmuz’da başbakanı azleden, meclisi kapatan ve bütün yetkileri kendisinde toplayan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunuslu kadınları onurlandırdığını ileri sürerek, Necla Buden Ramazan’ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Said’in, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hükümeti kurma görevini Ramazan’a verdiği belirtildi. Ramazan, hükümeti kurması halinde “Tunus’un ilk kadın başbakanı” olacak.

Said, bu görevin ilk kez bir kadına verilmesine dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Kays Said, hükümeti kurmakla görevlendirdiği Necla Buden Ramazan ile “ülkedeki yolsuzluğu ve kaosu ortadan kaldırmak için birlikte çalışacaklarını” öne sürdü. Görüşmede Said, devletin birçok kurumunda yaygın hale gelen yolsuzluğu ve kaosu ortadan kaldırmak için güçlü bir irade ve kararlılıkla birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Ülke tarihinde ilk kez hükümeti kurma görevinin bir kadına verildiğine dikkati çeken Said, bunun Tunus için bir şeref ve Tunuslu kadınları onurlandırma olduğunu savundu.

Hükümette yer alacak isimlerin önümüzdeki birkaç saat veya gün içinde önerilmesini arzu ettiğini söyleyen Said, Ramazan’dan “yolsuzlukla mücadele için çalışacak, halkın sağlık ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda insana yakışır bir yaşam talebini karşılayacak homojen bir ekip kurmasını” istedi.

Necla Buden Ramazan kimdir?

Ramazan, 1958 yılında Tunus’un merkezindeki Kayrevan vilayetinde doğdu. Başkentteki Tunus Mühendislik Okulunda jeoloji dalında Öğretim Görevlisi olan Ramazan, kariyeri boyunca birçok görev aldığı Yüksek Öğrenim Bakanlığında son olarak Dünya Bankası programlarının uygulanması üzerine çalışıyordu. Ramazan, akademik kimliğiyle öne çıkıyor.

Tunus’ta neler olmuştu?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz’da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra, 22 Eylül’de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımladı. Yeni kararnamelerle Cumhurbaşkanı’nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamelere göre, Tunus Cumhurbaşkanı’na, Bakanlar Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla “yasama metinlerini” çıkarma yetkisi verildi. Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu artık Meclise değil, Cumhurbaşkanı’na karşı sorumlu olacak. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyecek. Cumhurbaşkanı’na ayrıca her türlü Cumhurbaşkanlığı kararını halk oylamasına sunma yetkisi de verildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *