Almanya, AB’nin dış politika karar alımında değişiklik istedi

Almanya, AB’nin dış politika karar alımında değişiklik istedi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği’nde dış politika kararlarında vetonun kaldırılmasını istedi. Oy birliği ilkesi sebebiyle Avrupa ortak karar almakta zorlanıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, çevrim içi düzenlenen Alman Büyükelçileri Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, AB dış politikasının, veto edenler tarafından felç edilerek daha fazla rehin tutulmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Bunu yapanların Avrupa’nın birlikteliğini riske attığını belirten Maas, “Bundan dolayı açık bir şekilde şunu söylemek gerekir; veto kaldırılmalı.” dedi. Maas, bu konunun “Avrupa’nın Geleceği Konferansı” tartışmalarında önemli bir madde olacağını kaydetti.

Oy birliği ilkesi

AB, oy birliği ilkesi sebebiyle geçmişte bazı konularda net bir pozisyon alamadı veya kararlar ertelenmek zorunda kaldı.

Son olarak Macaristan’ın vetosu nedeniyle İsrail’in saldırıları konusunda AB’de ortak açıklama yapılamamıştı.

Daha önce de Polonya ile Macaristan, oy birliği gerektiren bütçe ve kurtarma programını uzun süre veto etmiş, ardından Almanya’nın yürüttüğü müzakereler sayesinde oy birliği sağlanmıştı.

‘Yeşil dönüşüm’ fonuna onay

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, AB’nin 2050 yılına kadar çevre dostu ve yeşil bir kıta olması hedefinde kullanılacak “Adil Dönüşüm Fonu” düzenlemesinin üye ülkeler tarafından kabul edildiğini açıkladı. Buna göre, toplam 17,5 milyar euroluk fonla AB ülkelerinde fosil yakıt kullanımını azaltacak projeler ile sera gazı yoğun sektörlerin dönüşümü desteklenecek. Fon; kömür, linyit, kaya petrolü ile yoğun kirliliğe neden sanayi tesislerinin bulunduğu bölgelerde yerel ekonomiyi canlandıracak farklı temiz yatırımlara katkı sağlayacak.

Söz konusu tesislerin kapanmasının ardından işsiz kalacak kişilerin başka alanlara yönlendirilmesine de destek verecek.

Fondan özellikle kömür madenlerini kapatmayı planlayan Polonya ve Almanya gibi ülkelerin önemli ölçüde faydalanması bekleniyor.

İnternette terör içerikli paylaşımlar 1 saat içinde kaldırılacak

Avrupa Birliği’nde (AB) internet üzerindeki terör içerikli paylaşımların 1 saat içinde kaldırılmasını öngören yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Sosyal medya platformları veya internet siteleri gibi internet üzerindeki oluşumlarda yapılan terör içerikli paylaşımların, AB ülkelerinin ilgili makamlarının talebi olması halinde 1 saat içinde kaldırılması gerekecek.

Yasal düzenleneme, terör içeriğinin kaldırılmasının yanı sıra terör örgütlerinin propagandasının yayılmasını, terör faaliyetlerinin yönlendirilmesini, radikalleşmeyi ve örgütlerin eleman devşirmesini engellemeyi amaçlıyor. AB içinde internet üzerinden hizmet sunan platformlar ve üye ülkelerin yasal sürece uyumlu hale gelmeleri için bir yıl süreleri bulunuyor.

Yeni düzenlemeyle internet üzerindeki resim, video, yazı, ses gibi tüm paylaşımlar, bir AB ülkesinin yetkili makamı tarafından terör içeriği olarak değerlendirilirse ve kaldırılması talep edilirse 1 saat içinde silinmesi veya bu tür içeriğe tüm erişimin engellenmesi gerekecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *