Fas’ta imzalar atıldı

Fas’ta imzalar atıldı

Fas, Rabat’a gelen ABD ve İsrail ortak heyetiniyle, ilişkilerin geliştirilmesi için üçlü iş birliği anlaşması imzalandığını duyurdu.

Fas Kralı 6. Muhammed, ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Rabat’a gelen ABD ve İsrail ortak heyetini kabul etti.

Fas Kralı 6. Muhammed’in heyeti kabulü sonrasında Fas, ABD ve İsrail heyet başkanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, görüşmelerin olumlu geçtiğini, ilişkilerin geliştirilmesi için ortak üçlü iş birliği anlaşması imzalandığını, karşılıklı iletişim ofislerinin iki hafta içerisinde kurulmasının kararlaştırıldığını aktardı.

Ülkesinin ABD ve İsrail ile “Bu anlaşmada yer alan unsurlara tam olarak uymak, bunları desteklemek ve savunmak” konusunda anlaştığını kaydeden Burita, “Anlaşmada, tarafların yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi ve ocak ayı sonundan önce diğer adımların da atılması şart koşuluyor.” dedi.

Burita anlaşmanın İsrailli yetkililer ile Faslı mevkidaşları arasındaki temasların derhal başlatılmasını, “kardeşlik ve diplomatik ilişkilerin kurulmasını da içerdiğine” vurgu yaptı.

ABD Dahla’da konsolosluk açacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner ise “stratejik kararlarından ötürü Fas kralına minnettar olduğunu” belirterek iki ülke arasındaki görüşmelere katılmış olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.

ABD’yi ilk tanıyan ülkenin Fas Krallığı olduğunu hatırlatan Kushner, “ABD Fas’ın Batı Sahra’da egemenliğini tanıyor ve yakında Dahla’da bir konsolosluk açacak.” dedi.

İsrail heyeti başkanı ülkenin Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat ise Tel Aviv ve Rabat arasındaki uçuşu “tarihi bir an” olarak yorumladı ve “İki ülke arasındaki barış başta Faslı Yahudiler olmak üzere herkesi mutlu etti.” diye konuştu.

Ortak basın açıklamasında, anlaşmaların iki ülke arasındaki sivil havacılık, resmi iletişim kanallarının açılması, teknoloji ve ekonomi alanlarında ortak iş birliğini kapsadığı açıklandı.

Fas ve İsrail, ekonomi, ticaret ve turizm alanında 4 anlaşma imzaladı

Öte yandan, Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD ve İsrail ortak heyetinin başkent Rabat’a gerçekleştirdiği ziyarette, ekonomi, ticaret ve turizm alanında 4 anlaşmaya imza atıldığı ifade edildi. İlk anlaşmanın diplomatik ve hizmet pasaportu hamillerinin vizeden muaf tutulmasını öngördüğü ve Fas Dışişleri Bakanlığında Afrika İşlerinden sorumlu Bakan Muhsin el-Cezuli ile İsrail Nüfus ve Göçmenlik Dairesi Genel Müdürü Shlomo Mor Yosef tarafından imzaladığı belirtildi.

İsrail Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Joel Feldschuh ile Fas Turizm, Hava Taşımacılığı ve Dayanışma Ekonomisi Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Zekeriyya Bilğazi ise sivil havacılık alanında bir mutabakat zaptı imzaladı.

Üçüncü anlaşmanın, su kaynaklarının inovasyonu ve geliştirilmesi, dördüncü anlaşmanın ise maliye ve yatırım alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptları olduğu ifade edildi. Dördüncü anlaşmanın, iki ülke arasında ticaret ve yatırım kanalıyla ekonomik ilişkilerin canlandırılmasını öngörüldüğü kaydedildi.

Ayrıca, Fas Kralı 6. Muhammed’in Rabat’a gelen ABD ve İsrail ortak heyetini kabulünün ardından Kraliyet Divanı’ndan açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, 6. Muhammed, Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıyan ABD kararnamesi ile İsrail ile ilişkilerin yeniden başlaması için açıklanan tedbirlerin, bölgesel barış ve istikrarın güçlendirilmesi konusunda önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.

Söz konusu tedbirler arasında, “İsrail havayolları şirketlerine Faslı Yahudi cemaati üyeleri ile İsrailli turistleri Fas’a taşıma yetkisi verilmesi, İsrail ile temasların ve diplomatik ilişkilerin tam olarak yeniden başlatılması, dinamik ve yaratıcı ikili ekonomik işbirliğinin teşvik edilmesi ve Rabat ile Tel Aviv’deki irtibat bürolarının yeniden açılmasının” yer aldığı kaydedildi.

Fas Kralı 6. Muhammed, 10 Aralık’ta yaptığı açıklamayla İsrail ile resmi ikili temasların ve diplomatik ilişkilerin “mümkün olan en kısa süre içerisinde” yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *