Tarihi Vaniköy camii kullanılamaz hale geldi

Tarihi Vaniköy camii kullanılamaz hale geldi

Üsküdar’da tarihi Vaniköy Camisi’nde çıkan yangın, ekiplerin karadan ve denizden müdahalesiyle söndürülürken, tarihi cami kullanılamaz hale geldi.

Alınan bilgiye göre, Vaniköy Camisi’nde henüz belirlenemeyen bir nedenle dün öğlen saatlerinde yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangın, denizden de Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekiplerin desteğiyle kontrol altına alındı.

Yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcayan ekipler soğutma çalışmalarını da tamamladı.

Soğutma çalışmalarının ardından büyük oranda yanan caminin kullanılamaz hale geldiği gözlendi.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, 13.30 sıralarında Üsküdar ilçesi Kandilli Mahallesi’nde bulunan tarihi Vaniköy Camisi’nde henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın çıktığı anlatıldı.

Açıklamada, dün öğle saatlerinde tarihi Vaniköy Camii’nde çıkan yangının, Sahil Güvenlik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin denizden ve karadan yaptıkları hızlı ve yoğun müdahale çalışmaları neticesinde söndürüldüğü belirtildi.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünce, itfaiye raporu, çevredeki kamera görüntüleri ve görgü tanıklarının bilgileri doğrultusunda yangının çıkış sebebi ve sorumluların tespitine yönelik geniş çaplı soruşturma başlatıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğünce bir süre önce hazırlanan tarihi Vaniköy Cami‘mizin rölöve ve restitüsyon projesi onaylatılarak, restorasyon projesi Koruma Kurulu’na sunulmuş olup, onay safhasında bulunmaktadır. Koruma Kurulu izinlerini müteakip, camimizin restorasyon çalışmalarına en kısa sürede başlanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Tarihi Vaniköy Camisi'ndeki yangına ilişkin soruşturma başlatıldı

10 Kasım’da mülhak vakfa teslim edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Vaniköy Camii’nin sorumluluğu Yeni Valide Camii Vaizi Şeyh Vani Mehmet Efendi Bin Bestam Vakfı’na aitti. Vakfın yöneticisinin vefat etmesi üzerine caminin sorumluluğunu 2018 yılından beri Vakıflar Genel Müdürlüğü üstleniyordu.

Mülhak vakfın yeni yönetici atamasıyla Vaniköy Camii 10 Kasım 2020’de yeniden vakfa teslim edildi. Caminin restorasyonuna ilişkin proje çizilip ilgili kurula sunuldu.

Tarihi Vaniköy Camii

Üsküdar Kandilli’de Vaniköy caddesindeki cami, Vani Mehmet Efendi tarafından 1665’te yapıldı.

Sultan I. Mahmut zamanında da hünkar mahfili ilave edilen caminin tek minaresi ve şerefesi bulunuyor. Cami, dikdörtgen planlı, duvarları kagir ve kırma yapılı bir özelliğe sahip.

Bakan Ersoy yanan tarihi Vaniköy Camisi'nin en kısa sürede ayağa kaldırılacağını bildirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul Boğazı’nın sembollerinden tarihi Vaniköy Camii’nde çıkan yangının herkesi derinden üzdüğünü belirterek, “Camimizi inşallah en kısa sürede yüzlerce yıllık tarihi dokusuna ve aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırarak gelecek nesillere miras bırakacağız.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da, yangında kullanılamaz hale gelen cami için Twitter’dan yaptığı paylaşımda, olayın ilk anından itibaren caminin durumunu yakından takip ettiklerini ifade etti. Bakan Ersoy, ata yadigarı Vaniköy Camii’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda en kısa sürede aslına uygun olarak ayağa kaldırılacağını kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *