Kars-Iğdır’dan Nahçıvan’a doğru 230 kilometre demiryolu

Kars-Iğdır’dan Nahçıvan’a doğru 230 kilometre demiryolu

Dağlık Karabağ zaferi sonrasında Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik bağ güçleniyor. Kars-Iğdır’dan başlayarak Nahçıvan’a doğru 230 kilometre sıfırdan demiryolu hattı yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından 24 Temmuz 2008’de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu töreninde iki liderin ilk kez gündeme getirdiği Nahçıvan Demiryolu’nda seneye raylar döşenmeye başlanacak. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da elde ettiği zaferler sonrası projede hızlandırma kararı alınırken, Kars-Iğdır’dan başlayarak Nahçıvan’a doğru 230 kilometre sıfırdan demiryolu hattı yapılacak.

BTK ile entegre olacak

Sabah gazetesinden Barış Şimşek ve Uğur Yıldırım’ın haberine göre, yaklaşık 230 kilometre uzunluğunda olacak olan hat, Kars-Iğdır’dan başlayarak Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne devam edecek. Hat oradan İran, Afganistan ve Pakistan’a devam eden demiryolu hattına bağlanarak, Türkiye’nin bu ülkelere demiryolu ile doğrudan bağlantısı kurulacak. Böylece lojistik anlamda Türkiye büyük bir avantaj daha elde etmiş olacak. Projenin finansmanı ise Azerbaycan ve Türkiye tarafından ortaklaşa karşılanacak. Toplam yatırım tutarının 1.5-2 milyar lira arasında olması beklenirken, demiryolu inşaatının ise ihale edilerek özel sektöre yaptırılması hedefleniyor.

Nahçıvan demiryolu kuzeyde ise Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin işbirliği ile işletmeye açılan Bakü- Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı ile entegre olacak. BTK hattı 503 kilometresi Azerbaycan, 259 kilometresi Gürcistan ve 76 kilometresi Türkiye’de olmak üzere toplam 841 kilometreden oluşuyor.

İran, Afganistan ve Pakistan da denkleme giriyor

Asya ile Avrupa arasında Marmaray’la beraber orta koridorun en önemli halkalarından birisini oluşturan BTK Demiryolu Hattı Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Çin ve Çin-Avrupa güzergâhında yük taşımacılığına olanak sağlarken, şimdi Nahçıvan hattının da bu sisteme dahil edilmesi ile İran, Afganistan ve Pakistan da denkleme girmiş olacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *