Biden zafer konuşması yaptı

Biden zafer konuşması yaptı

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, zafer konuşmasında, ”Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum.” dedi. Başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris, ‘dünyanın saygı duyacağı bir başkan’ dedi.

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, ”Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum.” dedi.

Biden, zafer konuşmasını Delaware eyaletinin Wilmington kentinde başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ile birlikte yaptı.

Harris’in kendisini takdim etmesinin ardından ulusa seslenen Biden, Amerikan halkının kendisine duyduğu güvenden onur duyduğunu söyledi.

Biden, ”Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum. Kırmızı ya da mavi eyalet olarak gören değil, sadece Amerika Birleşik Devletleri olarak gören bir başkan olacağım.” ifadesini kullandı.

Biden, ”Başkan Trump‘a oy verenlerin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Ben de iki kez kaybettim ama şimdi birbirimize şans verelim. Şimdi, sert söylemleri bir kenara bırakma, tansiyonu düşürme ve birbirimizi dinleme ve kaydetme zamanı. Rakiplerimize düşmanımız gibi davranmayı bırakmak zorundayız, onlar düşmanımız değil, Amerikalı.” diye konuştu.

ABD’yi iyileştirme, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele etme, ekonomiyi iyileştirme, sistematik ırkçılığın kökünü kurutma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye başlamanın zamanının geldiğini belirten Biden, salgınla mücadele planı kapsamında ”Pazartesi günü, 20 Ocak 2021’de salgınla mücadele planımızı hayata geçirecek önde gelen bilim adamı ve uzmanlardan oluşan bir ekip kuracağım.” dedi.

ABD başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ise ABD halkının birliği, doğruyu ve bilimi seçtiğini söyleyerek, birlikte daha iyi bir gelecek inşa edeceklerini belirtti.

ABD’nin yeni bir güne başladığını söyleyen Harris, ”Bu göreve gelen ilk kadın olabilirim ama sonuncusu olmayacağım.” dedi.

Önlerindeki yolun kolay olmayacağını belirten Harris, ”Dünyanın saygı duyacağı bir başkan seçtik.’ değerlendirmesinde bulundu.

Pennsylvania’da kazanınca 270’i geçti

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının verilerine göre Biden, rakibi ve mevcut Başkan Donald Trump‘ı Pennsylvania eyaletinde yenerek başkanlık yarışını kazandı.

Nevada, Arizona, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletinde sayımlar devam ederken bu sabah Pennsylvania’daki sayımlar tamamlandı.

AP’nin verilerine göre Biden oyların yüzde 49,6’sını alarak eyaletteki 20 delegeyi hanesine yazdırdı.

Böylece, 253 olan delege sayısını 273’e çıkaran Biden, ABD’nin seçilmiş başkanı oldu.

Georgia, Nevada ve Arizona eyaletlerinde de Biden önde iken Trump’ın bu üç eyaleti kazanması dahi artık başkanlık yarışına etki etmeyecek.

“Amerikan halkının bana duyduğu güvenden onur duydum”

ABD Başkanlığına seçilen Joe Biden, “Amerikan halkının bana ve başkan yardımcılığına seçilen (Kamala) Harris’e duyduğu güvenden onur duydum.” dedi.

Associated Press haber ajansı tarafından açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre 59. başkanlık seçimlerini kazanan Biden, yaptığı açıklamada, eşsiz engeller karşında Amerikan halkının rekor sayıda oy kullanarak, demokrasinin ABD’nin kalbinde attığını bir kez daha kanıtladığını belirtti.

Biden, öfke ve sert söylemleri geride bırakma ve ulus olarak birlik olma zamanının geldiğini belirterek, ”Amerika için birleşme ve iyileşme zamanı.” mesajı verdi.

“Amerikan halkının bana ve başkan yardımcılığına seçilen Harris’e duyduğu güvenden onur duydum.” diyen Biden, ”Biz Amerika Birleşik Devletleriyiz, birlikte hareket edersek yapamayacağımız hiçbir şey yok.” ifadesini kullandı.

Biden, Twitter hesabından da paylaşımda bulunarak, ”Bizi zor bir iş bekliyor ama size söz veriyorum: Bana oy verseniz de vermeseniz de tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Bana olan inancınızı boşa çıkarmayacağım.” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği ve NATO’dan kutlama

Avrupa Birliği (AB) yönetimi ve NATO, ABD’nin 46’ncı başkanı seçilen Joe Biden’ı tebrik etti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yazılı açıklamasında AB’nin ABD’deki seçimleri yakından takip ettiğini ve seçim sürecindeki son gelişmeyi not ettiklerini belirterek, “AB, Başkan seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris’i yeterli oya ulaşmalarından dolayı kutlamaktadır.” ifadesini kullandı.

ABD seçimindeki rekor katılımdan memnuniyet duyduklarını dile getiren Michel, şunları kaydetti:

“Sonuçların onay sürecini takip ediyoruz ve ABD seçim sisteminin yakında sonuçları açıklayacağına inanıyoruz. AB bir kez daha güçlü transatlantik ortaklığına bağlılığını vurgulamaktadır ve yeni Başkan, yeni Kongre ve yönetimle çalışmaya hazırdır.”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yazılı açıklama yaparak Joe Biden ve Kamala Harris’i seçim zaferlerinden ötürü samimi şekilde kutladığını bildirdi.

Von der Leyen, “AB ve ABD dost ve müttefiktirler. Vatandaşlarımız derin bağları paylaşmaktadır. Başkan seçilen Biden ile çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” ifadesine yer verdi.

Avrupa Parlamento Başkanı David Sassoli ise “Yeni Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e en iyi dileklerimizi iletiyoruz.” paylaşımında bulundu.

Sassoli, “Dünyanın özellikle bu zor zamanlarda Avrupa ile ABD arasında güçlü bir ilişkiye ihtiyacı var. Kovid-19’la mücadele, iklim değişikliği ve yükselen eşitsizlik konularında birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

NATO’dan kutlama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, “Joe Biden’ın yeni ABD Başkanı seçilmesinden samimi memnuniyet duyuyorum. Sayın Biden’ın NATO’nun ve transatlantik ilişkisinin güçlü bir destekçisi olduğunu biliyorum.” ifadesini kullandı.

“ABD’nin liderliğinin öngörülemez bir dünyada çok önemli olduğunu” belirten Stoltenberg, Biden ve Harris ile Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki bağı güçlendirmek için çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

Stoltenberg, güçlü bir NATO’nun Kuzey Amerika ve Avrupa için iyi olacağını belirterek, daha iddialı bir Rusya, uluslararası terörizm, siber ve füze tehditleri ile Çin’in yükselişiyle gelen küresel dengedeki değişim gibi meydan okumalara karşı bu ortak güce ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Donald Trump’tan ilk açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede 3 Kasım salı günü yapılan seçimlerin kazananının Joe Biden olduğunun duyurulması üzerine, seçimin henüz bitmediğini vurgulayarak, “Amerikan halkı hak ettiği dürüst oy sayımına ve talep ettiği demokrasiye kavuşana kadar durmayacağım.” açıklamasında bulundu.

Trump, resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden’ın 270 delegeye ulaşarak, ülkenin yeni başkanı olmaya hak kazanması üzerine yazılı açıklama yaptı.

“Hepimiz Biden’ın neden yanlış yere kendini kazanan ilan etmek için acele ettiğini ve basındaki müttefiklerinin de ona neden yardım ettiğini biliyoruz, gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyorlar.” ifadesini kullanan Trump, seçimin henüz bitmediğini vurguladı.

Trump, özellikle yarışın çok yakın olduğu eyaletlerde oyların yeniden sayılacağını ve kendilerinin bazı eyaletlerde dava açtığını vurgulayarak, “Seçimin sonucuna medya değil, hukuki yollarla kullanılmış oylar karar verecektir.” ifadelerine yer verdi.

Pazartesiden itibaren seçim kampanya ekibinin, seçimlerin usullere uygun yapılıp yapılmadığının incelenmesi için hukuki süreçleri başlatacağına işaret eden Trump, yasal yollarla kullanılmış oyların belirlenmesi noktasında Biden kampanyasının kendilerine karşı çıktığını vurguladı.

Trump açıklamasına, “Biden neyi saklıyor? Amerikan halkı hak ettiği dürüst oy sayımına ve talep ettiği demokrasiye kavuşana kadar durmayacağım.” değerlendirmesini yaptı.

Obama’dan Biden’a kutlama

Eski ABD Başkanı Barack Obama, kendi döneminde Başkan Yardımcılığı yapan Joe Biden‘ı resmi olmayan sonuçlara göre başkanlık seçimindeki zaferinden dolayı kutladı.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, seçimin zor şartlar altında yapıldığı halde daha önce görülmemiş bir katılım oranına sahip olduğuna dikkati çekti.

Başta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, ekonomik sorunlar ve ülkedeki demokrasi konusundaki sınamalar olmak üzere Biden’ın göreve geldikten sonra birçok sorunla mücadele edeceğini belirten Obama, şunları kaydetti:

“Her Amerikalıyı, ona şans ve destek vermeye çağırıyorum. Seçim sonuçları her seviyede ülkenin derin ve acı bir bölünme yaşadığını gösteriyor. Sadece Joe ve Kamala değil, hepimiz Tanrı’nın himayesinde tek bir ulus olduğumuzu hatırlayarak, kendi rahatımızı bırakıp başkanlarını dinleyerek, gerginliği düşürerek, ilerleme için ortak bir zemin bularak üzerimize düşeni yapmalıyız.”

Hillary Clinton: Amerika için yeni bir sayfa

Twitter’dan açıklama yapan Clinton, “Seçmenler konuştu ve Joe Biden ile Kamala Harris’i başkan ve başkan yardımcısı olarak seçti.” ifadelerini kullandı.

Clinton, seçim sonuçlarına ilişkin “Bu tarihi bir başarı, Trump’ın defedilmesi ve Amerika için yeni bir sayfa oldu. Bunun olmasına destek verenlere teşekkür ederim. Bundan sonra hep beraber. ” ifadelerine yer verdi.

Diğer taraftan, Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, Twitter profillerine kendileri için “ABD’nin Seçilmiş Başkanı” ve “ABD’nin Seçilmiş Başkan Yardımcısı” bilgilerini ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *