‘Trump açık farkla kazanır’ iddiası

‘Trump açık farkla kazanır’ iddiası

ABD’de Cumhuriyetçi Partili siyasetçilerden biri olan Erbil Günaştı ile görüşen Milliyet yazarlarından Ali Çınar, Günaştı’nın “Trump açık ara farkla kazanacak” iddiasını köşesine taşıdı.

Ali Çınar, Milliyet‘teki köşesinde bugün, ABD seçimlerine ilişkin sayısal bazı verileri paylaştı. Anketlere ve sokaktaki insana göre Biden’ın kazanacağı iddia edilirken, Trump’ın da bu ihtimale karşılık günde iki eyalette miting yaptığını aktaran Çınar, konuya ilişkin, Cumhuriyetçi partili bir Türk siyasetçi olan Erbil Günaştı’ya görüşlerini sordu.

Ali Çınar, yazısında şunları anlattı:

Gözler 3 Kasım gecesine yoğunlaşsa da, ABD’de 60 milyonun üzerinde seçmen oyunu posta veya erken sandığa giderek kullanmış durumda. Bu yıl 235 milyon seçmenin oy kullanma hakkı var. 2016’da başkanlık seçimlerinde katılım yüzde 56 olmuştu. Seçimlere 8 gün kala erken sandığa giderek oy kullananların sayısı, 2016’daki toplam erken sandığa gidenlerin sayısını geçti bile. 2016’da toplam 33 milyon seçmen posta yoluyla oy kullanırken, bu sayı, hali hazırda 35 milyonu aştı.

Başkan Donald Trump geçtiğimiz cumartesi Florida’da oyunu kullanırken, eski Başkan Barack Obama da partisinin adayı Joe Biden’a destek için Florida’ya gelerek meydanlara indi. İki aday da, seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlere yoğunlaşarak kararsızları etkilemeye çalışıyor. Geçen hafta yapılan TV tartışmasında iki aday da istenilen performansı göstermediğinden, son anketlerde yüzde 3 olarak görünen kararsızların tercihi halen netleşmedi.

Trump da kaybetme riskini bildiği için nerdeyse günde iki eyalete giderek aralıksız mitinglere devam ediyor.

‘Açık ara fark atar’

Tam da bu ortamda, 2020’de Cumhuriyetçi Parti Başkanlık Kongresi’nde delege olmuş ve Palm Springs Belediye Başkanlığı’na adaylığını koymuş başarılı siyasetçilerden Erbil Günaştı ile seçimlere dair konuştum. Daphne Barak’la birlikte yazdığı “Gamechanger” (Oyun Değiştirici) adlı kitapta Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkilerin bilinmeyen yönlerini anlatan Günaştı, bu nedenle son zamanlarda “CBS News” olmak üzere 100’e yakın önemli basın yayın organında yer buldu. Hatta Trump’ın üst düzey danışmanı Steve Bannon, Günaştı’yı kitabı anlatması için programına konuk etti.

Author Erbil Gunasti: Anything that will be built around “tolerance” will bring the most amount of good to the most amount of people | by Authority Magazine | Authority Magazine | Medium

Günaştı, Donald Trump’ın bu seçimi açık ara farkla kazanacağına inanırken, bunu 3 nedene dayandırıyor:

– Trump zenginlere ve şirketlere vergileri artırmayacak. ABD’nin ‘Allah’ı paradır. Bu açıdan ABD’deki Demokrat zenginler ya oy vermeyecek ya da Trump’a oy verecek,

– Silah sahibi Amerikalılar ülkede çok güçlü bir grup. Bunlar her zaman yoğun biçimde oy kullanmaz, her şeyi oluruna bırakır ve silahlarına güvenirler. Ancak Trump’ın adaylığında ilk kez bu grup ciddi oranda oy kullandı. Onun için, Demokratların kalesi olarak bilinen Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya 2016’da Trump’a vermiştir, 2020’de yine verecektir.

Türk-ABD İlişkileri ne olur?

Günaştı’ya elbette seçim sonrası Türkiye ile ilişkileri de sorduk. Erbil Günaştı, Trump’ın, kazanması halinde Türkiye ile ikili ilişkilere önem vereceğini, Erdoğan gibi güçlü liderle birlikte çalışacağını söylerken “Bu demek değil ki onların dediğini yapacak ya da kendi dediğini yaptırmaya zorlayacak. Hakkıyla pazarlık edecek ve sonuç alacak. Kısacası uluslararası alanda diplomasi hız kazanacak” diyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *