İspanya eski kralından sonra Mali eski cumhurbaşkanının da adresi BAE oldu

İspanya eski kralından sonra Mali eski cumhurbaşkanının da adresi BAE oldu

Mali’de 18 Ağustos’ta yapılan darbenin ardından istifa eden ve tedavi için Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden Keita’nın yasal gereklilik halinde ülkeye dönebileceği belirtildi.

İskemik inme teşhisi konulan Keita’nın tedavi için dün eşi, doktoru ve bir yakınıyla Abu Dabi’ye gittiği doğrulandı.

Yerel basında çıkan haberlerde, kararın Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ile askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) arasındaki görüşmeler sonucu alındığı ve Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) tarafından da desteklendiği kaydedildi.

CNSP’nin Keita’nın yasal gereklilik durumunda Mali’ye döneceği konusunda güvence istediği ve bu talebinin de ECOWAS tarafından kabul edildiği vurgulandı.

Tedavisinin 10-15 gün süreceği tahmin edilen Keita, daha önce de operasyon geçirdiği Abu Dabi’deki bir hastanede bulunuyor.

Bamako’da 2 Eylül’de hastaneye kaldırılan ve iskemik inme teşhisi konulan 75 yaşındaki Keita, 4 Eylül’de taburcu edilmişti.

CNSP, 18 Ağustos’ta askeri kışlada alıkoyduğu Keita’yı 27 Ağustos’ta serbest bırakmıştı.

CNSP, o tarihten bu yana özel korumalı konutunda kalan Keita’ya, tedavisi için yurt dışına çıkış izni vermişti.

Askeri darbe

Bamako’ya 15 kilometre mesafede bulunan ve 2012’de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’nin devrilmesinde de önemli rol oynayan Kati garnizonunda, 18 Ağustos Salı günü ayaklanan bir grup asker, araçlarla başkente gelmişti.

Bazı bakanlar ile yüksek rütbeli bazı askerler alıkonulurken, hükümet binaları ve resmi kurumlar boşaltılmıştı.

Cumhurbaşkanı Keita, öğleden sonra konutundan askerler tarafından alınarak Kati kışlasına götürülmüş, gece yarısı devlet televizyonundan istifa ettiğini duyurmuştu.

Juan Carlos da BAE’de

İspanya eski Kralı Juan Carlos’un ülkeyi terk ettikten sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gittiği ortaya çıkmıştı. İspanya Yüksek Mahkemesi, Haziran ayında Suudi Arabistan ile yapılan hızlı tren sözleşmesinde Carlos’un rolü ile ilgili soruşturma başlatmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *