ABD tansiyonu düşürüyor

ABD tansiyonu düşürüyor

BM’ye yollanan mektupta, İran’la hiçbir ön koşul olmadan görüşmeye ABD’nin hazır olduğu bildirildi

ABD, BM’ye mektup göndererek ‘gerilimin azaltılması için ön koşulsuz, İran ile görüşmeye ‘hazırız’ dedi. ABD, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin BM Sözleşmesi uyarınca meşru müdafaa olduğunu kaydetti.

İran-ABD arasında Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ile başlayan gerilim İran’ın Irak’taki ABD üssünü 15 balistik füze ile vurması ile alevlendi. Liderlerden füze saldırılarının ardından açıklamalar dün peş peşe gelirken İran dini lideri Hamaney, ABD’nin yüzüne tokadı indirdik açıklamasında bulunmuştu. ABD başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklama gerilimin azaltılması yönünde olmuştu. ABD tarafından BM’ye gönderilen mektupta İran ile ön koşulsuz görüşmeye hazır olunduğu bildirildi.

‘NATO daha fazla müdahil olmalı’

ABD Başkanı Trump, İran’ın Çarşamba sabaha karşı yaptığı balistik füze saldırılarının ardından, dün gün içinde Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında “İran savaşı tetikledikçe Orta Doğu’ya barış ve istikrar gelmeyecek. Ancak daha ileri gitmesine izin verilmeyecek. NATO’dan da bu sürece daha fazla müdahil olmasını isteyeceğim.” demişti.

“İran harika bir ülke olabilir. Ancak İran savaşı tetikledikçe Orta Doğu’ya barış ve istikrar gelmeyecek. Ancak daha ileri gitmesine izin verilmeyecek. NATO’dan da bu sürece daha fazla müdahil olmasını isteyeceğim.”

ABD ekonomisinin kendi yönetiminde güçlendiğini ve bu sayede ordunun imkanlarını ve silahları da geliştirdiklerini söyleyen Trump, ordunun elindeki füzeleri ve silahları anlatarak “Amerikan Silahlı Kuvvetleri hiç olmadığı kadar güçlü” dedi, ancak bu gücü kullanmak istemediğini belirtti: “Böyle bir ordumuzun olması, onu kullanmak zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor. Kullanmak istemiyoruz. ABD, barışı kucaklamaya hazır.”

hamaney ile ilgili görsel sonucu

‘ABD’nin yüzüne vurulmuş bir tokat’

İran Dini Lideri Ali Hamaney Tahran’da yaptığı konuşmasında, ABD’ye yönelik gerçekleştirilen füze saldırısının Amerika’nın yüzüne vurulmuş bir tokat olduğunu belirterek, “Dünya düzeni değişiyor. Büyük değişimler olacak” demişti.

Hamaney, Amerika’nın bugüne dek bölgeye karışıklık, ayrımcılık ve yolsuzluktan başka bir şey getirmediğini, Amerika’nın gittiği her yere bu karmaşayı götürdüğünü söyledi, “Bu artık bitmeli. Bu bölge, Amerikanın varlığını kabul etmiyor. Insanlar şüphesiz ki bunu istemiyorlar. Irak parlamentosu da bu konuda çok doğru bir karar verdi.”

İran’da düzenlenen gösteriler nedeniyle sevinenler, devrimin bittiğini savunanların da cevaplarını aldığını savunan Hamaney, Kasım Süleymani’nin intikamının alınmasının en iyi yönteminin Amerika’nın bölgeden çıkarılmak zorunda bırakılması olacağını söyledi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *