Endonezyalı 12 yaşındaki kız çocuğu Aeshnina Azzahra ABD Başkanı Donald Trump’a yazdığı mektupta, “Neden kendi atıklarınıza sahip çıkmıyorsunuz ve sürekli bizim ülkemize gönderiyorsunuz” diye sordu.
Endonezya’nın Gresik bölgesinde yaşayan 12 yaşındaki Aeshnina Azzahra, ABD Başkanı Donald Trump’a 12 Temmuz 2019 tarihli bir mektup yazdı. Mektup ABD’nin Cakarta Büyükelçiliği’ne teslim edildi ve sonrasında medyada yayımlandı. Yakın zamanda uluslararası medyada ABD, Kanada, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin plastik atıklarının Asya ülkelerine ihracının azaltılması ya da durdurulmasına yönelik öneriler tartışma konusu olmuştu.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Tricontinental’de Vijay Prashad’ın köşesine taşıdığı mektupta, “Ülkem dünyadaki kirlenmeye en büyük ikinci kaktkıyı koyan ülke. Ve atıkların bir kısmı size ait” ifadeleri yer alıyor. Ayrıca Azzahra mektubunda Donald Trump’a üç önemli soru yöneltti: Neden sürekli kendi atıklarınızı ülkeme gönderiyorsunuz? Kendi atıklarınıza neden sahip çıkmıyorsunuz? Neden sizin atıklarınızın etkisini hissetmek zorundayız?
ABD, BM’nin plastik kirliliği azaltmaya yönelik paktını imzalamamıştı
Birleşmiş Milletler (BM) bu yıl plastik kirliliğini azaltmaya yönelik yasal bağlayıcılığı olan 1989 tarihli Basel Sözleşmesi’nde bir değişiklik önermiş ve 187 ülkenin bu değişikliği kabul ettiğini duyurmuştu. ABD haricindeki ülkeler Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi’ne plastiğin de eklenmesini kabul etmişti.
Uzun zamandır ABD, Kanada, Fransa gibi ülkelerin atıkları geri dönüşüm için Asya ülkelerine ihraç ediliyordu. Çin’in 2018’de ABD’den plastik alımını ve geri dönüşümünü yasaklamasının ardından Endonezya, Tayland, Malezya, Vietnam gibi yoksul ülkeler plastik atıkların toplandığı yerler haline gelmişti.
Vietnam ve Tayland plastik atık gemilerini geri göndereceğini söylemişti
Los Angeles Times’ın haberine göre Vietnam ve Tayland haziranda gelecek yıllarda ihraç edilen tüm plastik atık gemilerini geri göndereceğini duyurmuştu. Tayvan da geri dönüşümü kolaylaştırmak için yalnızca plastik parçalarını kabul edeceğini bildirmişti.
Filipinler ve Malezya da limanlarına yasal olmayan biçimde giren gemilerin ülkelerine geri alınmasını talep ederek plastik atıklara dair kesin bir yasak düşündüklerini söylemişti. Endonezya da Kanada’ya ait 5 konteynırı Seattle’a geri gönderdiğini bildirmişti.
“Balinaların öldüğünü görmek beni üzüyor”
Balinaların ve deniz kaplumbağalarının plastik atıklar yüzünden öldüğünü görmekten üzüntü duyduğunu belirten 12 yaşındaki Azzahra’nın Donald Trump’a yazdığı mektubun tamamı şu şekilde:
“Sevgili Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bay Trump,
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *