Kolombiya’da ‘Filistin’i tanıma’ tartışması

Kolombiya’da ‘Filistin’i tanıma’ tartışması

Görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala önceki devlet başkanı Juan Manuel Santos’un, Filistin’i devlet olarak tanıma kararını, yeni başkan Duque “gözden geçireceklerini” söyledi.

Euronews’ten Kerem Çongar’ın Reuters’i kaynak gösterdiği haberine göre, yeni Devlet başkanı Duwue, eski Devlet başkan Santos’un giderayak aldığı Filistin’i tanıma kararının gözden geçirileceğini açıkladı.

Kolombiya’nın Filistin’i devlet olarak tanıyacağına ilişkin kararı kamuoyuna çarşamba günü açıklanmış, Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Teysir Ceradat da teyit etmişti. Ceradat verdiği demeçte, Juan Manuel Santos’un görev süresi dolmadan önce Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’ye verdiği mektupta “Filistin devletini tanıma kararını” açıkladığını söylemişti.

Ceradat ayrıca Maliki’nin Santos’la bir araya geldiğini ve tanıma kararının kendisine bizzat tebliğ edildiğini de aktarmış ve Kolombiya’nın aldığı kararı överek bunun Filistin diplomasisinin bir sonucu olduğunu vurgulamıştı.

Yeni Başkan 8 Ağustos’ta yemin etti

Görevi sona eren eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un yerine gelen Ivan Duque 8 Ağustos Çarşamba günü yemin ederek işbaşı yaptı.

Santos göreve gelir gelmez yaptığı açıklamada, eski başkan Juan Manuel Santos’un Filistin’i devlet olarak tanıma kararını gözden geçireceklerini söyledi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes da konuyla ilgili olarak “Önceki başkan tarafından alınan bu kararla ilgili eksiklikleri gün yüzüne çıkaracağız. Hükumetimiz dikkatli bir şekilde durumu gözden geçirip uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ederek kararını verecek.” açıklamasını yaptı.

İsrail Büyükelçiliği de tepki göstermişti

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bulunan İsrail Büyükelçiliği, Filistin’i tanıma kararının kendilerinde hayal kırıklığına sebep olduğunu belirtirken sosyal medya hesaplarında, alınan bu kararın yeni hükümet tarafından değiştirileceğini umduklarını belirtildi.

Paraguay’ın da tanıması bekleniyor

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Teysir Ceradat, Maliki’nin Ağustos ayı ortalarında Paraguay’a gerçekleştireceği ziyarette, bu ülkenin de Filistin’i tanımasını umduklarını bildirdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 139 devlet Filistin’i resmen tanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *