Suudi Prens: Yemen’i Husilerden kurtarmak gerek

Suudi Prens: Yemen’i Husilerden kurtarmak gerek

Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Hudeyde limanının kurtuluşunun küresel ekonomi için çok önemli olan bölgedeki deniz güvenliğini artıracağını söyledi.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan’ın Yemenli kardeşlerini desteklemek amacıyla insani yardım çabalarının en ön saflarında yer almaya devam edeceğini belirtirken en kısa sürede Yemen’i Husi milislerin pençesinden kurtarılması gerektiğini ifade etti.

“Husiler, Yemen ve Hudeyde’den geri çekilmeli”

Şarku’l Avsat Türkçe’nin haberine göre, resmi twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Prens Halid, Suudi Arabistan’ın, Yemen halkına yönelik 1,5 milyar dolarlık yardım çabaları ile Birleşmiş Milletler (BM) tarihindeki en büyük desteği sağladığını belirterek, bunun Suudi Arabistan’ın Yemen halkının çektiği acıları ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışma olduğunu dile getirdi. Büyükelçi, Yemen ve Hudeyde’de yaşanan insani duruma en etkili çözümün, Husi milislerin BMGK’nın 2216 sayılı kararına bağlı kalarak işgal altındaki tüm şehirlerden koşulsuz olarak geri çekilmesi ve bu şehirlerin meşru hükümete teslim edilmesi olduğuna dikkat çekti.

Eski BM Yemen elçisinin, Hudeyde’nin kontrolünü BM’ye devretmek için bir plan önerdiğini fakat bu planın meşru Yemen hükümeti ile Arap Koalisyonu tarafından kabul edilmesine rağmen, İran destekli Husi milisler tarafından engellendiğini savunan Büyükelçi, bu seçeneğin hala masada olduğunu belirtti.

Hudeyde limanı kilit öneme sahip

Husi milislerin Hudeyde limanı ile ilgili devam eden anlaşmazlığın, limanı yağma yoluyla gelirlerini arttırmanın yanı sıra Yemen ve komşu ülkelere yönelik askeri saldırılarını finanse etme için kullanmalarından kaynaklandığını savunan Suudi Büyükelçi, Husi milislerin, İran’ın balistik füzeleri de dahil olmak üzere kaçak silahların giriş noktası olarak Hudeyde limanından faydalandıklarını söyledi.

Husilerin bugüne kadar Suudi Arabistan topraklarındaki sivil yerleşim bölgelerine karşı 150 balistik füze fırlattığını açıklayan Prens Halid, İran tarafından desteklenen bu pervasız saldırganlığın, Husilerin kötü niyetlerinin bir kanıtı olduğunu, hiçbir ulusun kendi toprakları ve sınırlarına yönelik böyle bir tehdidi kabul edemeyeceğini ifade etti.

Habere göre, Prens Halid, Hudeyde’nin kurtuluşunun küresel ekonomi için çok önemli olan bölgedeki deniz güvenliğini artıracağını da sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *