Mısırlıların yeni ikonu: Muhammed Salah

Mısırlıların yeni ikonu: Muhammed Salah

Muhammed Salah artık Mısır’da günlük hayatın bir parçası. Genç yaşına rağmen yüksek futbol performansı ve elinde Kur’an ile verdiği resimler bir süredir Medya tarafından tüm dünyaya aktarılıyordu.

Liverpool’un Mısırlı forvet futbolcusu Muhammed Salah kendisini seven futbol âşıklarının kalbinde edindiği yeri aşarak tüm Mısırlıların günlük hayatında ve günlük işlerinde daha geniş bir yer kazandı. Bir yandan kendisini Salah’a benzetenler, kafasına Salah’ın resmini çizdirenler, diğer yanda doğan çocuklarına ve ramazan ürünlerine onun ismini verenler… Sosyoloji uzmanları, spor eleştirmenleri ve vatandaşlar bu olgu için “Sevgiyi ve faydacılığı birlikte yansıtan eşsiz bir durum” ifadelerini kullandı.

İlgili resim

Şarku’l Awsat için Kahire’den bildiren Cemal Cevher’in haberi

Mısır’da “Mo Salah’ın” posterinin bulunmadığı bir yer, zikredilmediği bir ortam yok. Bu da Salah’ın sahada ardı ardına gösterdiği başarının ve doğduğu yer olan Mısır’ın Garbiya (Mısır Deltası) iline bağlı Nagrig’de yaptığı hayır işlerinin artmasını sağlıyor. Bunun yanında Mısırlılar onun güzel ahlaklı ve Allah’a yakın olduğuna o kadar inanıyorlar ki alışveriş yapmak için dükkânlara gittiğin vakit “Mo Salah’ın” resminin çay bardaklarına, tişörtlere, nevresim ve yastıkların üzerine işlendiğini görüyorsun. Sosyoloji uzmanı Dr. İzzet Kureyyim bu Salah sevgisi için “ Mısırlılara sorunlarını ve sıkıntılarını unutturan bir araç haline geldi” dedi.

İlgili resim

Yahudi, Moski ve Babul Halk semtlerindeki fanus üretimlerinde Salah’a duyulan sevgiye kayıtsız kalınamadı. Ramazan ayı öncesinde dükkânlar Muhammed Salah’ın resimlerinin bulunduğu farklı farklı ürünlerle dolarken bu ürünlerin Çin menşeli ürünlerle büyük rekabet edeceği bekleniyor. Mısır’ın Gize şehrindeki Faysal bölgesinde bulunan Kafr Tuhurmus caddesinde tüccarlık yapan Rami Tevfik’in anlattığına göre Muhammed Salah’ın resminin bulunduğu ürünlerin büyük ilgi görmesi tüccarları daha çok mal almaya itiyor.

İlgili resim

Tevfik, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Mallar çok ilgi görüyor. Ramazana 3 hafta kala Muhammed Salah fanusları çok kazandırıyor” dedi ve farklı hacimlerdeki ahşap fanuslarının fiyatının 80 ila 350 cüneyh arasında değiştiğine dikkat çekti.

Milli Sosyal ve Cezai Araştırmalar Merkezinden Sosyoloji uzmanı İzzed Kureyyim, Muhammed Salah’ın isminin ve resimlerinin yayılmasının birçok şeyle bağlantılı olduğunu belirtti. Kureyyim, Mısırlıların Salah’a olan sevgisinin ve tüccarların kazanç elde etmek için onun başarılarını kullanmasının Salah’ın isminin duyulmasını sağlayan etkenlerden olduğunu ifade ederken en önemli etkenin Salah’ın ahlaklı biri olması olduğunu söyledi.

Kureyyim Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Muhammed Salah’ın gerçekleştirdiği başarılar, güzel ahlakı ve yaptığı bağışlar Mısırlı vatandaşlarının karşı karşıya olduğu sıkıntı ve krizlerin ortasında onu bir ikon haline getiriyor” dedi. İzzed Kureyyim, tüm Mısırlıların kendisinde Salah’tan bir şeyler aradığını, Salah gibi olmak istediğini ya da çocuğunu uluslararası yıldız Salah’a benzer biri yapmak istediğini dile getirdi.

Bu aşırı sevginin sebebine dikkat çeken Kureyyim “basit bir köy çocuğunda aradıkları tevazu ve iman onda var. Bazı kişilerin onun sayesinde İslam’a girdiğini hakkında gelen bilgiler bu durumu daha da güçlendiriyor” dedi.

Ancak “Ebu Mekke’nin (Salah)” resminin gençlerin başına kazınması en çok ses getiren şey olmaya devam ediyor. Öyle ki Mısır’ın güneyindeki Minye kentindeki bir berber Muhammed Salah’ın yüz resmini içeren yeni bir saç stili geliştirirken bu stil Salah’ı çok sevdiklerini göstermek isteyen birçok genç tarafından büyük ilgi görüyor.

Kendine “Kayser” lakabını veren “Velid Mukerrem” isimli bu berber, Muhammed Salah’ın resmini sevenlerinin kafasının arkasına çizmesinden sonra ünlü oldu. Yerel medyaya açıklama yapan Velid bu saç stilini daha önceden öğrendiğini, müşterinin talebine göre kafalarına farklı kişilerin resimlerini çizdiğini ancak şuan Salah’ın resmini çizmeye odaklandığını belirtti.

Durum Salah’ın resmini saçına çizdirilmesi ile sınırlı değil. İş, kilosu en az 30 cüneyhten (bölgeden bölgeye değişiyor) satılan kaliteli hurmaların belirli türlerine de Salah ismi verilmesine kadar vardı. Salah ismi verilen hurma, İngiltere’nin Arsenal takımında oynayan 25 yaşındaki futbolcu “Elneny’nin” isminin verildiği hurma ile büyük bir rekabet içinde. Kureyyim bun durumu tüccarların ramazan ayından önce kazanç elde etmek için Muhammed Salah’ı kullanmaları olarak değerlendirirken “Tüccarlar ve satıcılar her dönem ürünlerini isimlendirecekleri başarılı şeyler ararlar. Bu sene de insanları ürünlerine çekmek için Salah isminden başkasını bulamadılar” dedi.

Salah, gerçekleştirdiği her başarı ile birlikte Mısır’daki takipçilerini artırıyor. Bu sebeple kahvehaneler, İngiltere maçlarının olduğu bir vakitte yer bulmakta zorlanacağın küçük kulüplere dönüştü. Bunun yanında Salah’a özel bazı şarkı ve besteler yazıldı. Bunların en önemlilerinden biri de şarkıcı Hişam Abbas’ın Aziz Şafii’nin söz ve bestesinden esinlenerek yazdığı “Salah için söyleyin” adlı şarkısı var. Şarkının bir bölümünde “ Her zaman kalbimiz ve ruhumuzla onun yanındayız.. Onun her başarısını kendi başarımız gibi görüyoruz” sözleri geçiyor.

Mısır’daki “eş-Şuruk” gazetesinin spor bölümü başkanı Halid el-Itrıni bu konuyu özetleyerek “Sevinmeyi ve mutlu olmayı isteyen kişinin Muhammed Salah’ın karşılaşmalarını beklemesi gerekiyor ki rakip kaleye attığı golden sonra Salah’ın gol sevincini görebilsin” dedi. Sözlerini sürdüren el-Itrıni “Salah, tüm takipçilerine umut veren peşinden gidilecek bir örnek haline geldi” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Salah’tan sadece manevi olarak faydalanılmayacak. Herhangi bir projenin başarıya ulaşmasını isteyen Salah ismini seçiyor. Kahvehanelerde Salah’ın resimleri, takipçilerini maçlarını izlemeye çeken en büyük kahraman oldu”. Salah’ın tüm medya organları ve ismini taşıyan sosyal medya hesapları tarafından kullanılan önemli bir malzeme haline geldiğine dikkat çeken Halid el-Itrıni tüm bunların Ebu Mekke’nin sadece kendisini seven futbolseverlere umut aşılamadığını bunu yanında Mısır toplumunun her kesimine umut verdiğini doğruladığını söyledi.

 

İkon nedir: Ortodokslarda İsa, Meryem veya ermişlerin tahta üzerine mumlu ve yumurtalı boyalarla yapılmış dinî içerikli resimleri. 2. Bir kişi, düşünce, akım veya herhangi bir şeyi tek başına simgeleyen ve anlatan şekil veya resim. 3. Bilgisayarda kullanılacak herhangi bir programı simgeleyen küçük resim. (Türkçe Sözlük)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *