Veliaht Prens: Reform dalgası ‘şok’ tedavinin bir parçası

Veliaht Prens: Reform dalgası ‘şok’ tedavinin bir parçası

Veliaht Prens, bazılarının riskli olarak nitelendirdiği yerel ve bölgesel politikalarının eleştirilmesini reddederek, bu değişikliklerin Suudi Arabistan’da gelişimi sağlamak ve İran gibi düşmanlarla savaşmak için şart olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün gece sarayında gerçekleştirdiği iki saatlik röportajda, Suudi Arabistan’daki kültürel ve politik yaşamın gelişimi için gerekli olan yeni reform dalgasının ‘şok’ tedavisinin bir parçası olduğunu söyledi.

32 yaşındaki Veliaht Prens, Suudi Arabistan ordusu ve bürokrasisini sarsan, Bakanlık pozisyonuna bir kadının atanması gibi kararları içeren Kraliyet emirlerinin yayınladığı aynı günün gecesinde verdiği röportajda, yolsuzluk ve aşırılığa karşı operasyonların yanı sıra, bölgeye yönelik stratejisine dair değerlendirmelerde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, yalnızca Suudi gençlerden değil, aynı zamanda kraliyet ailesinden de destek aldığını söyleyen Veliaht Prens, bazılarının riskli olarak nitelendirdiği yerel ve bölgesel politikalarının eleştirilmesini reddederek, bu değişikliklerin Suudi Arabistan’da gelişimi sağlamak ve İran gibi düşmanlarla savaşmak için şart olduğunu söyledi.

En büyük endişe işsizlik ve yolsuzluk

Ipsos şirketinin 2017 yılında Suudiler ile yaptığı anket araştırması, yüzde 74’ünün geleceğe ilişkin iyimser olduğunu ortaya koyarken, en büyük endişenin ise yüksek fiyatlar, işsizlik ve yolsuzluk olduğunu ortaya çıkardı.

“Hırslı insanlarla birlikte çalışmak istiyoruz”

Soruları İngilizce olarak cevaplayan Muhammed bin Selman, hızlı değişimin başarıya ulaşmak için çok önemli olduğunu söyleyerek, babası Kral Selman tarafından yapılan değişikliklerin modernizasyon hedeflerine ulaşabilmek için ‘yüksek enerjili’ insanları kazanma çabaları olduğunu söyleyerek, “Hırslı insanlarla birlikte çalışmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük 4. Savunma bütçesi

Dünyada en büyük dördüncü savunma bütçesine sahip olan Suudi Arabistan ordusunun dünyanın en iyi 20-30 ordusu arasında olduğuna dikkat çeken Veliaht Prens, Yemen’deki İran destekli Husilere karşı harekete geçirmeyi düşündükleri iddialı planlardan da bahsetti.

“Tüm organlarında kanserin olduğu bir beden var”

Kasım ayında yolsuzluğa karşı başlattıkları yolsuzluk operasyonlarına da değinen Veliaht Prens, bunun şok tedavisinin bir parçası olduğunu söyleyerek, “Tüm organlarında kanserin olduğu bir beden var. Yolsuzluk kanseri. Kemoterapi uygulamalısınız. Aksi takdirde, tüm beden kanser tarafından tüketilir” diyerek yolsuzluğu kansere benzetti.

“Büyük hatalar yaptıklarını fark ederek anlaşma yaptılar”

Yolsuzluğa karışmış prens sayısının az olduğunu söyleyen Muhammed bin Selman, yine de bu konuya dikkat çekerek, bu durumun Kraliyet ailesine zarar verdiğini vurguladı. Yolsuzluk ithamıyla gözaltına alınanlar arasında tazminatını ödeyen 56 kişinin serbest bırakıldığını belirten Prens, “Çoğu, büyük hatalar yaptıklarını fark ederek anlaşma yaptı” dedi.

Kasım ayında istifasını sunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’ye baskı uyguladıklarına dair tuhaf eleştirilere maruz kaldıklarını dile getiren Veliaht Prens, “Şu an Lübnan’da çok daha iyi bir durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Prens Muhammed bin Selman’ın destekçileri, onun çabalarını, Modern Suudi Arabistan’ın kurucusu Abdulaziz el-Suud’un eylemlerine benzetiyor.

“Burada yapmaya çalıştığımız, yeni bir şey”

Ancak Prens Muhammed bin Selman bu karşılaştırmayı reddederek, “Yeni bir akıllı telefon oluşturamazsınız. Çünkü Steve Jobs bunu önceden yaptı. Burada yapmaya çalıştığımız, yeni bir şey” diyerek sözlerini noktaladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *