Korkusuz Bir Büyüme İçindeyiz Ya İlahi Daralt Bizi

Korkusuz Bir Büyüme İçindeyiz Ya İlahi Daralt Bizi

Ey yüce Allahım, bize tüm bu pisliklerden uzak duracak bir bilinç ihsan eyle. Gayretimize hikmetlerini serpiştir. Sabrımıza kuvvet ver. Senin hakikatlerini kendi egomuzun oyuncağı olmaktan beri kıl. Peygambere yüklemiş olduğun misyon ve ahlâkı örnek alarak kalkıp uyarmamız ve görevimizi bir kazanç haline getirmememiz hususunda bize destek ol ey hakikatin sahibi olan Allahım. Bizi öğüt alıp yüz çevirenlerden ve bu yüzden ürkek yaban eşeklerine benzeyenlerden eyleme…

Allahım,

Başımıza gelmiş ve gelecek olan musibetlere karşı bizi mukavemetli kıl. Sabrımızı, gayretimizi ve şuurumuzu artır.
Ya Rabbi, irademizi zaaflarımızın eline düşürme.
Ya Rabbi, kuruduk, yağdır bizi. Ya Rabbi, yarım kaldık tamamla bizi.
Ya Rabbi, kaybolduk buldur bizi.
Ey Rabbimiz, aklımızın ve kalbimizin bize oynamış olduğu oyunlara karşı bize dayanma iradesi ver.
Ey darda kalanların Rabbi, bizleri ayetlerinle ifşa et.
Tüm sırlarımızın hakimi olan Rabbim, gizle bizi.
Ey umutların sahibi Rabbimiz, dengele bizi.
Ey Rabbimiz, dertlerimizden hayrını çıkarıcı bir bilinç ihsan eyle bize.
Ey Rabbimiz, bize kusursuz ağlamayı öğret.
Ey Rabbimiz, tahammül dağarcığımızı genişlet.
Ey Rabbimiz, sen bize doğruyu eğriden ayırd edici bir şuur ihsan eyle.
Dünyada onca duaya muhtaç olanlar dururken kendi adımıza dua etmekten arlanıyoruz.
Ey Rabbimiz affını diliyoruz.

Ey Rabbimiz, bizleri gittiği yoldan emin olan kullarından eyle. Yolumuzu şaşırtma. Hayatımızda imtihanımıza vesile olanları senin yerine koyarak putlaştıran ve daha sonra onların yoksunluğuyla başbaşa kaldıklarında hayatını karartanlardan eyleme bizi. Bu korkunç hastalık habis bir ur gibi bedenimizi kuşatmadan bilincimizi öğütlerinle olgunlaştır.

Ey Rabbimiz, başımıza her ne gelmiş ve her ne gelecekse bize dayanma gücü ver.

Yürümeye çalıştığımız bu kutlu yolda bizleri sürekli öğütleyen Allahım, bizleri öğütlerine kulak tıkayanlardan eyleme. Zaman zaman kendimizi yeterli görüp, cimrilik hastalığına bulaşıp bu yolu zorlaştırıyoruz. Bu hastalığa karşı bizi mukavemetli kıl. Başkaların derdiyle dertlenen kullarından eyle bizi. Neye sahipsek onları birer emanetçi hassasiyetiyle korumayı bilip, sahip olduklarımızda hakkı olanlara teslim etme şuuru ihsan et. Sahip olduklarımızı bu uğurda sarfettikçe yolumuzu kolaylaştır. Sana karşı sorumluluk bilincimizi terbiye et ey el-Vehhab olan Rabbimiz.

Senin desteğin olmazsa biz yolunu kaybedenlerden olacağız. Bizi başıboş ve yalnız bırakma.

Ya Rabbi! Bilmediğimiz şey’i istemekten sana sığınırız, sen bize mağrifetini reva, rahmetini atâ kılmazsan, biz hüsrâna düşenlerden oluruz.(1)

Ey İlahi! Anlam dünyamızı genişlet, tanımlarımızı asli hüviyetine kavuşturacak bir susuzluk ihsan et bize. İnanageldiğimiz sabırla dikilmiyor söküğümüz. Yaramız kabuk bağlamıyor ya Rabbi, bizi hakiki anlamda müttaki olmakla müşerref kıl.

Allah’ım, elimizden gelmiyorsa elimizden gelecek bir fırsat, olmuyorsa onların yaşadıklarını bize de yaşat. Kafamız bulanık ya Rabbi, hayrın nerede ve nasıl olduğunu bilmiyoruz. Dualarımıza bu anlamda bir başat ihsan eyle.

Ey Rabbimiz! Bize gündüzden hakkımızı alabilecek ve geceye hakkını verebilecek bir zihin berraklığı ihsan et. Ey Rabbimiz gecemizi mübarek, gündüzümüzü mübaşir eyle.

Ey Rabbimiz! Sınırsız kudret ve izzetinle ne yücesin.(2) Farklı çağların arasında bizi yaratarak bize yüklediğin sorumlulukların hikmetine ulaştır bizi. İçine doğduğumuz çağın hantallığına ve içinde öleceğimiz çağın çılgınlığına karşı zihnimizi berraklaştır.

Ey Rabbimiz! Biz güvenimizi sana bağlamışız. Bizi zalim bir topluluğun elinde rüsvay etme.(3) Hakkını inkar eden bu toplumun elinden lütfunla kurtar bizi.(4)

Ey göklerin ve yerin mülk sahibi Allahım, sen yaşatan ve öldürensin. Bizim senden başka ne bir dostumuz ne de yardımcımız vardır.(5) Besmelemizin üzerindeki kiri pası bertaraf edebilecek güç, kuvvet ve dahi sabır ihsan et bize.

Bize sen yetersin, senden başka ilah yoktur. Ey yüce arşın sahibi Allahım, biz sadece sana güvenip dayanırız.(6) Bizi dayanıksız bırakma. Yoksa yitip gidenlerden oluruz.

Ey Rabbimiz, bizi henüz bedenimize can pompalayan kalbimizden yoksun bırakma. Ey Rabbimiz, kalplerimizi bağdaştır, kaynaştır bizi birbirimize kenetle. Zira hakkı inkara şartlanmış olanlar birbirleriyle müttefiktirler. Biz de öyle olmadıkça (o kutsal ittifak kurulmadıkça) yeryüzünde fitne ve büyük bir karışıklık baş gösterecektir.(7)

Ey Rabbimiz, biz biliyoruz ki sana karşı sorumluluk bilincinde olursak ancak, bize hakkı batıldan ayıracak bir ölçü bahşedersin, sana olan sorumluluğumuz ile ancak kötü işlerimizi silip örtersin. Ey bağış ve cömertliğinde sınırsız Rabbim, bizi bağışla.(8)

Ey adaleti sonsuz Rabbim, bizi adaletin timsali olacak, bu çağın yeni yüzlerine kavuşmuş fesadına karşı öğütlerine sımsıkı sarılacak kullarından eyle ve bizi hakikate şahitlik yapanlar ile bir tut.(9)

Ey Rabbimiz, bize yüklemiş olduğun sorumluluklar karşısında yükümüzü hafiflet. Kibir gibi büyük günahlardan uzak duracak bir bilinç ihsan et bize. Büyük günahlara karşı bizi uyanık kıl, küçük kusurlarımızı bağışla ve bizi şerefli bir makama ulaştır.(10)

Biz zayıf kullarınız ey Allahım, küstahça davranışlar sergileyebiliyoruz, yoklukta ahlakın baş mümessili bizler, en ufak bir refaha kavuştuğumuzda kibir, enaniyet ve cimrilik putunun efsununa kapılıyoruz. Bize bağışladığın türlü nimetleri herkesten esirgeyerek vaad ettiğin o utanç verici azabın yolcusu oluyoruz.(11)

Biz zayıf kullarınız ey Allahım, zayıf olmaklığımızla içinde bulunmuş olduğumuz girdabın farkına varabildikçe ve bu farkındalığın en saf haliyle kabul et tevbemizi. Zayıf olmaklığımızla dost ve düşmanı karıştırıyoruz. Düşmanımızın kim olduğunu çok iyi bilen Rabbim, kimse bize senin kadar Dost olamaz, kimse bize senin yardım ettiğin gibi yardım edemez, bir kez daha anlıyoruz,(12) içimizde sana olan bu mahcubiyetimizi artır Allahım.

Ey kimseye zerre kadar haksızlık etmeyen Allahım, yapmaya niyet ettiğimiz her hayırlı işi tamamına erdir, onu kat kat arttır ve rahmetinden bir ödül bahşet.(13) Çünkü biliyoruz ki başımıza her ne iyilik gelirse sendendir ve her ne kötülük gelirse de kendimizden.(14)

Ey kendisine karşı dikkatli olmamızı ihtar eden ve tüm yolların sana çıktığına işaret eden Rabbimiz,(15) senin ipine sımsıkı sarılarak tüm unuttuklarımızı bize tekrar hatırlat. Bizi hem bolluk ve hem de darlık zamanında senin yolunda harcayan kimselerden eyle. Öfkemizi kontrol altında tutmayı ve insanları affetmeyi ihsan et bize. Çünkü biliyoruz ki sen iyilik yapanları seversin.(16)

“Ey Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi hakikatten bir daha saptırma ve bize rahmetini bağışla: Sensin hakiki Lütuf Sahibi.”(17)

“Ey Rabbimiz! Günahlarımızı ve işlerimizdeki aşırılıkları bağışla! Adımlarımızı sağlamlaştır ve hakikati inkar edenlere karşı bize yardım et!”(18)

“Ey Rabbimiz! Günahlarımızdan ötürü bizi affet ve kötülüklerimizi sil ve gerçek erdem sahipleri olarak canımızı al!”(19)

“Ey Rabbimiz! Elçilerin vasıtasıyla vaad ettiğin şeyi bize bahşet ve Kıyamet Günü bizi mahcup etme! Şüphesiz sen sözünden asla caymazsın!”(20)

Ey iyiyi kötüden ayıran Allahım,(21) biz tüm benliğimizi sana teslim ettik, sen yarattıklarının kalplerindeki her şeyi görürsün.(22) Kalbimizi rahmetinle nurlandır, nefsimizin oyunlarına karşı dirayetli kıl. Kin, nefret, haset ve çıkar kokan tüm duygulara karşı uyanık kıl bizi.

Allahım sen bize yardım edersen, hiç kimse bizimle baş edemez ama bizi terkedersen bize kimse yardım edemez. Bizi sana koşulsuz güvenen kullarından eyle.(23)

Sen bizi terkedersen biz kayboluruz. Bizi kaybolanlardan eyleme ya Rabbi!

Ey Allahım, bize bu kölelik halinden kurtulacak bir bilinç ihsan eyle. Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, soluduğumuz hava umudumuzu ve azmimizi tüketiyor hissine kapılıyoruz. Kendisini bile isteye bir takım metalara köle edenleri gördükçe dehşete kapılıyoruz, sen bizim korkularımıza derman ol ey sınırsız lütuf sahibi Allahım. Ey rahmetinde ve kudretinde sınırsız Allahım, senden başka bizi koruyacak ve yardım edecek hiç kimse yoktur. Biz sana aitiz, sana olan aidiyetimizin sana olan kulluk bilincinden geçtiğini biliyoruz. Bize iyi ve güzel işlerde birbirimizle yarışmayı lütfet.(24) Bize verdiğin rızıktan başkaları için harcamayı irade buyur.(25) Çünkü biliyoruz ki bize verdiğin türlü rızıkların üzerinde onların da hakkı vardır. Bize düşünebilen bir aklı ve sevebilen bir gönlü de rızık olarak verdin. Zalime mukavemet edecek, mazluma şemsiye olabilecek bir ruhu da rızık olarak verdin. Bunları da infak etme bilinci ver bize.

Bizleri, kalpleri ve kulakları mühürlenmiş, gözlerinin üzerine perde çekilmiş olanlardan eyleme. Onlar ki kalpleri hastalıklıdır, onlar ki zifiri karanlığa gömülmüş, sağır dilsiz ve kördürler.(26) Bizi sabır ve namazda yardım dileyen kullarından eyle ve onlarla muhabbet bağımızı kuvvetlendir.(27)

“Ey Rabbimiz, bizi sana teslim olanlardan kıl ve bizim soyumuzdan sana teslim olacak bir topluluk çıkar, bize ibadet yollarını göster ve tevbemizi kabul et: Şüphesiz yalnız sensin tevbeleri kabul eden, rahmet dağıtan!”(28)

Bizi türlü ölüm tehlikeleriyle, açlıkla, dünya malının yitimleriyle sınayan Rabbimiz, yaşadığımız bu zorluklara karşı sabrımıza bereket ver.(29)

Ey Rabbimiz, hayatımızı senin rengin ile renklendir(30) ki nefsimizin karanlıklarına karşı aydınlık bir gözümüz olsun.

Biz sana aitiz ey Allah’ım, sana olan dönüşümüzü mübarek eyle..

Ey Allahım bizi endişelerimizden hikmetlerini çıkarmayı ve birbirimizin endişeleriyle hemhal olmayı ihsan et. Endişe halinde ancak bu kitabın kapağını aralayabiliriz. Endişe ile besmelenin kıyısına varabilir ve bu kitabın engin deryasında yolumuzu bulabiliriz.

Ey işinde merhametli (Rahman) ve özünde merhametli (Rahim) olan Allahım, biliyoruz ki içimizdeki endişe hali arttıkça insanlığımız kemâle ermekte ve sana olan kulluk bilincimizi de o denli bereketlendirmekteyiz. Eğer insan olduğumuzun bilincindeysek, yalnızca sana kulluk edeceğimizin de bilincindeyiz demektir. İnsan ancak kendi yaratıcısına kulluk eder ve yine insan ancak ondan yardım diler. Daimi bir tekâmül süreci içindeyiz. Gözlerimizi beşeriyete açan Rabbimiz, insan olmaklığın tekâmül sürecinde bizi dosdoğru bir istikamet üzere kıl ki endişemiz artsın. Endişemiz arttıkça insanlığımız artsın, insanlığımız arttıkça endişemiz artsın. Bizi endişelerini kabuslarına dönüştürüp istikametini yitirenlerden eyleme.

Ey mutlak düzenin sahibi Rabbim! Düzensizlikler içinde düzeltebildiklerimle yetinebilmeyi, düzeltemediklerime karşı mukavemetli ve anlayışlı olmayı ihsan et bana. Mutlak bir düzenin sevdasına kapılıp hüsrana uğradığımızda içimizdeki tüm inançlarımızı kaybediyoruz. Kayboluyoruz. Öylesine kayboluyoruz ki kaybolduğumuzun bile farkında olmuyoruz. Böylesi bir kaybolmuşluktan bizi koru. Çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki böylesi bir inanç ve dirayetle yol alanları sen terk etmezsin. Bizi sonrasının daha hayırlı olacağı bir yolda dengeli olmayı bağışla. Buna çok ihtiyacımız var çünkü.

Ey adını tesbih etme gayretinde olduğumuz Rabbimiz, dilimizin bağını çöz ki söyleyeceklerimizi tam olarak anlayabilsinler. Kalbi onaranın da kalbi kıranın da dilimiz olduğunun farkındayız. Yanlışı büyük bir ustalıkla dile getirip ortalığa pisliğini saçan kimselerden eyleme bizi ve bu insanlara karşı tahammülümüzü artır. Doğruyu, terbiye edilmemiş bir dille dile getirenlerden eyleme bizi Allahım. Anladık ki doğruya sahip olmak demek doğruyu söyleyebilmek demek değildir. Dilimizi terbiye etme şuurunu ihsan et bize.. Farkında olmadan kırıyoruz ve hatta pişman olsak bile bunu onarmanın yollarını dahi bilemiyoruz. Ya ilahi, hatırda tutmamız gereken ne varsa bize unutturma. Üzerimize bulaşan ve bizi bir gölge gibi takip eden ne kadar cahiliyyemiz varsa onları da unuttur bize. Kolaylaştır bize rahatlığa giden yolu. O nihai huzuru biz senin desteğin olmadan bulamayacağız çünkü?

Ey Allahım, sen arayışımızı bereketlendir, anlamlandır ve hayırlısıyla tamamla.

Ey yüce Allahım, bize tüm bu pisliklerden uzak duracak bir bilinç ihsan eyle. Gayretimize hikmetlerini serpiştir. Sabrımıza kuvvet ver. Senin hakikatlerini kendi egomuzun oyuncağı olmaktan beri kıl. Peygambere yüklemiş olduğun misyon ve ahlâkı örnek alarak kalkıp uyarmamız ve görevimizi bir kazanç haline getirmememiz hususunda bize destek ol ey hakikatin sahibi olan Allahım. Bizi öğüt alıp yüz çevirenlerden ve bu yüzden ürkek yaban eşeklerine benzeyenlerden eyleme.

Ey Rabbimiz büründüğümüz örtümüzün mahkûmu etme bizi. Örtümüzü senin hakikatine vesile eyle.
Korkusuz bir büyüme içindeyiz ya İlahi daralt bizi.
Yeniden tomurcuklanacaksa kırılsın dallarımız, razıyız.
Yağacaksa rahmetin bekleriz, uzasın köklerimiz.

Amin

1) Hud 47
2) Yunus 10
3) Yunus 85
4) Yunus 86
5) Tevbe 116
6) Tevbe 129
7) Enfal 63, 73
8) Enfal 29
9) Maide 83
10) Nisa 31
11) Nisa 36
12) Nisa 45
13) Nisa 40
14) Nisa 79
15) Al-i İmran 28
16) Al-i İmran 134
17) Al-i İmran 8
18) Al-i İmran 147
19) Al-i İmran 193
20) Al-i İmran 194
21) Al-i İmran 179
22) Al-i İmran 20
23) Al-i İmran 160
24) Bakara 148
25) Bakara 3
26) Bakara 6, 10, 17, 18
27) Bakara 43
28) Bakara 128
29) Bakara 155
30) Bakara 138

Mehmet Akif Coşkun

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *