Hürmüz Boğazında bir “Kral Balığı” Devrim Muhafızlarına yakalandı

Hürmüz Boğazında bir “Kral Balığı” Devrim Muhafızlarına yakalandı

ABD Deniz Kuvvetleri hizmetinde Mk 18 Mod 2 koduyla ve «Kral Balığı» (Kingfish) takma adıyla anılan insansız sualtı aracının REMUS 600 modeli, Hürmüz Boğazı’nda Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri’nin ağına takıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri ile ABD Deniz Kuvvetleri arasında Fars Körfezi sularında yaşanan mücadelenin yeni bir perdesinde, Amerikalılara ait bir diğer insansız su altı aracı daha DMO Deniz Kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Bu yılın 8 Eylül (17 Mehr) tarihinde Dive LD serisi insansız su altı aracının avlanmasının ardından, 27 Eylül (5 Mehr) tarihinde bu kez REMUS 600 modeli bir başka insansız su altı aracının DMO Deniz Kuvvetleri tarafından tuzağa düşürüldüğü haberi yayınlandı.

Devrim Muhafızları’nın Ağında Bir Diğer Otonom Araç

Bu insansız su altı aracıyla ilgili diğer detaylara geçmeden önce, sistemin en önemli özelliği olan kullanıcıdan bağımsız ve otonom hareket edebilme kabiliyetine değinmek gerekir. Dive LD sisteminde olduğu gibi bu sistem de insan müdahalesi olmadan görevini gerçekleştirebilmektedir; nitekim bu konunun önemine raporun sonunda ayrıca değinilecektir.

Söz konusu araç ABD yapımı olup, ABD Deniz Kuvvetleri’nin yanı sıra Ukrayna, Cezayir, Kanada, Japonya, İrlanda, Hırvatistan, İngiltere ve Yeni Zelanda ordularına da ihraç edilmiştir. Bu insansız su altı serisinde REMUS 600 modelinin yanı sıra REMUS 300, REMUS 6000 ve REMUS 100 gibi farklı modeller de bulunmaktadır. İsimlerde kullanılan rakamlar, her bir aracın ulaşabileceği maksimum derinlik kapasitesini temsil etmektedir.

REMUS 600 İnsansız Su Altı Aracının Özellikleri

REMUS 600’ün teknik özelliklerine bakıldığında; silindir şeklinde tasarlanan bu su altı aracının uzunluğu 4.3 metre, çapı 32.4 santimetredir. Standart 3 knot (yaklaşık 5.6 km/s) hızla seyrettiğinde su altında 70 saate kadar kalabilme süresine sahiptir. Ayrıca araç maksimum 9.3 km/s hıza ulaşabilmektedir. Tahrik sistemi olarak ise lityum bataryalardan yararlanmaktadır.

ABD Deniz Kuvvetleri hizmetinde Mk 18 Mod 2 koduyla bilinen ve «Kral Balığı» (Kingfish) takma adıyla anılan bu sistemin üstlendiği bazı görevler oldukça dikkat çekicidir. Modüler tasarımı ve çeşitli sistemlerin entegre edilebilme imkanı sayesinde askeri ve hatta sivil birçok farklı görevde kullanılabilmektedir. En önemli görevleri arasında deniz tabanı haritalandırması, derin su altı görüntülemesi için aşağı bakışlı kameralar ve yan taramalı sonar (Side-scan sonar) sistemleriyle donatılmış olması yer alır. Yan taramalı sonar, sonar dizilimlerinin aracın gövde yanlarına yerleştirildiği anlamına gelir.

Büyük olasılıkla bu aracı Fars Körfezi’ne çeken ana unsur, deniz mayınlarını tespit etme ve onlarla mücadele etme görevleridir. Araç üzerine monte edilen sonar sistemleri aracılığıyla mayınların tespit edilmesi, ardından konumlarının hassas şekilde belirlenerek imha ekiplerine veya mayın karşıtı patlayıcı sistemlere hazır hale getirilmesi tanımlanmış temel görevleri arasındadır.

İran’da Akıllı Su Altı Sistemlerinin Geliştirilmesine Katkı

Sonuç olarak; on yılı aşkın bir süre önce İran’da yaşanan ve yerli sanayinin yanı sıra yabancı düşmanlara ait çeşitli İHA’ların ele geçirilmesiyle bu alandaki teknolojinin daha iyi anlaşılması ve geliştirilmesine hız kazandırılması sürecine benzer şekilde, günümüzde insansız su altı araçları alanındaki bu tür araçlara erişim sağlanması da ülkedeki tasarım ve üretim bilgi birikiminin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki gerek Dive LD gerekse REMUS 600 modelleri, ABD Deniz Kuvvetleri’nin en yeni insansız su altı araçları arasında yer almakta ve otonom teknolojiden yararlanmaktadır.

Su altında yönlendirme ve kontrol süreçleri ciddi zorluklar barındırdığından, otonom seyrüsefer bu alandaki en ideal yöntemlerden biridir. Bu iki gelişmiş modelin ele geçirilmesi, günümüz dünyasındaki uç teknolojilerden biri kabul edilen otonom seyrüsefer ve yönlendirme bilimlerindeki kavrayış düzeyini ülke içinde önemli ölçüde artıracaktır.

(Tesnim)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *