Meksika’dan ABD’ye jest: Kartel üyelerini teslim etti

Meksika’dan ABD’ye jest: Kartel üyelerini teslim etti

Meksika, aralarında cinayetle suçlanan isimlerin de olduğu 29 uyuşturucu karteli üyesini ABD’ye teslim etti. ABD Adalet Bakanlığı ve Meksika Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Meksika’dan üst düzey bir heyet güvenlik halen ABD’yi ziyaret ederken, Meksika Cumhurbaşkanı, ABD’nin yüzde 25 ek gümrük vergisi getirme ihtimalinden çekiniyor.

Meksika hükümeti, aralarında Sinaloa uyuşturucu kartelinin kurucu üyelerinden Rafael Caro Quintero’nun da aralarında bulunduğu 29 kartel üyesini ABD mahkemelerinde yargılanmak üzere ABD’ye teslim etti. Teslim edilen isimler arasında sadece kartel yöneticilerinin değil, cinayet ile suçlanan isimlerin de bulunduğu bilgisi verildi.

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, söz konusu gelişme, ABD’deki Donald Trump yönetiminin Meksika’ya kartellerle mücadeleyi artırması yönünde baskı yaptığı bir dönemde yaşandı. ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, konuya ilişkin açıklamasında, ABD’ye teslim edilen isimler arasında, Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nden istihbaratçı Enrique Camarena’nın 1985 yılında öldürülmesiyle bağlantılı olarak Meksika’da hüküm giymiş olan, Sinaloa uyuşturucu kartelinin kurucu üyeleri arasında yer alan Rafael Caro Quintero’nun da olduğu bilgisi verdi. Bondi, açıklamasında, “Başkan Trump’ın da açık bir şekilde ifade ettiği üzere karteller terör örgütleridir; bu Adalet Bakanlığı da kartelleri ve milletlerarası çeteleri yok etmeye adanmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Meksika Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin olarak, Bondi’nin açıklamasının öncesinde bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu eylem, her iki ulusun egemenliğine saygı çerçevesinde koordinasyon, işbirliği ve karşılıklıklık çalışmalarının bir parçasıdır” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu isimlerin ABD’ye teslim edilmesi de Meksika’dan üst düzey bir heyetin, iki ülke arasındaki gerilimin sürdüğü bir dönemde bir güvenlik anlaşmasına varılması için Amerikalı üst düzey yetkililer ile görüşmek üzere başkent Washington’a gittiği günlerde yaşandı.

ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nden Enrique Camarena, Meksika’da gizli görevde olduğu süreçte işkenceye uğrayarak öldürülmüştü. Quintero’nun da bu cinayette rolü olduğu ifade edilirken, Meksika’da 40 yıl hapis cezasına çaptırılan Quintero, 2013 yılında serbest bırakılmış, ardından Sinaloa’ya giderek burada gizlenmişti. Meksikalı yetkililer, Quintero’yu bundan yaklaşık 9 yıl sonra, 2022’de yine Sinaloa eyaletinde yakalamıştı. Gözaltına alınmasından saatlere sonra Meksika ordusuna ait askeri bir helikopter yakınlardaki Los Mochis kentinde düşmüş, helikopterde bulunan 14 Meksikalı askeri personel ölmüştü. Dönemin devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador, ölen isimlerin Quintero’nun yakalandığı operasyona katıldığını bildirmişti. Quintero hakkında 2020 yılından bu yana Brooklyn Federal Mahkemesi’nde uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla iddianame bulunuyor. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Quintero’nun bugün mahkemeye çıkarılabileceğini söyledi.

ABD’nin uygulamak istediği gümrük vergisi Meksika’yı korkutuyor

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, ABD yönetiminin Meksika’dan ithal edilen mallara yüzde 25 ek gümrük vergisi getirme olasılığına ilişkin, “Bu konuda daha 3 gün var. Bunun belirleyici özellikleri nedir, neler yapılabilir elbette değerlendireceğiz.” dedi.

ABD Başkanı Trump, 25 Şubat’taki açıklamasında, sınır güvenliklerini artırmaları karşılığında bir ay süreyle ertelenen Kanada ve Meksika’ya yönelik tarifelerin “zamanında, planlandığı gibi” uygulanacağını ifade etmişti.

Trump, 1 Şubat’ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti.

ABD Başkanı Trump, 3 Şubat’ta ise sınır güvenliklerini artırmaları karşılığında Kanada ve Meksika’ya getirilen tarifelerin 30 gün süreyle durdurulduğunu açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *