Dünyanın birçok noktasında savaşlar vahşice sürerken “Barış Çanı Töreni”ne katılan Birleşmiş Milletler’in en üst düzey ismi Antonio Guterres, bu kurumların korunması gerektiğini savundu, ancak bu kurumların İkinci Dünya Savaşı dönemi yerine bugünün gerçeklerine uyarlanması gerektiğini söyledi. Bu kurumlar, o dönemin galibi ABD tarafından, batı hegemonyasını kurumsallaştırmak amacı ile profesyonelce ihdas edilmişti.
21 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde BM’de düzenlenen “Barış Çanı Töreni”nde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin varoluş nedeninin barış olduğunu öne sürdü.
Guterres, “Ancak barış tehdit altında, savaş ise yükselişte. Orta Doğu’dan Sudan’a, Ukrayna’dan başka yerlere kurşunlar ve bombalar insanları öldürüyor, yaralıyor. Cesetler üst üste yığılıyor, toplumlar travma geçiriyor, binalar enkaza dönüşüyor.” ifadesini kullandı.
Guterres, jeopolitik bölünmüşlükler, eşitsizlik ve dezenformasyonun da artışta olduğunu ifade ederek, yeni teknolojilerin kontrolsüz bir şekilde silahlandırdığına dikkati çekti.
Uluslararası kurumların söz konusu sorunlarla mücadele etmek için “daha iyi konumda” olmaları gerektiğini savunan Guterres, 22-23 Eylül’de düzenlenecek “Geleceğin Zirvesi”nin bu bağlamda önemli bir fırsat teşkil ettiğine işaret etti.
Guterres, bu zirvede “reform ve yeniden canlanma” sürecinin başlatılabileceğini söyleyerek, “Çok taraflı kurumları, İkinci Dünya Savaşı döneminin yerine bugünün gerçeklerine uyarlamamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
BM Genel Sekreteri, “barış kültürünü” geliştirmek gerektiğinin altını çizerek BM karargahının bahçesinde bulunan barış çanını çaldı.
Açıklamaya dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir tepki henüz gelmedi. Düzenlenen törene katılımın birkaç kişi ile sınırlı olması da dikkat çekti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *