“Dünya Ekonomik Forumu” ile “ABD-Körfez İşbirliği” toplantısı denk geldi!

“Dünya Ekonomik Forumu” ile “ABD-Körfez İşbirliği” toplantısı denk geldi!

Kapitalizmin en önemli buluşması sayılan, iki gün sürecek ve küresel işbirliği, büyüme ve enerji gibi konuların ele alındığı toplantıya dünyanın 60’tan fazla ülke ve bölgesinden 220’den fazla temsilci katılıyor. Öte yandan WEF ile aynı sırada Suudi Arabistan’da ABD-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı da Blinken’ın katılımıyla yapıldı.

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Borge Brende açılış töreninde yaptığı konuşmada, jeopolitik gerilimler ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin küresel çapta bölünmeleri şiddetlendirirken uluslararası iş birliği ve hedefli diyaloğun her zamankinden daha önemli ve acil bir hal aldığını ifade etti. Brende, bu seferki özel toplantının farklı sektörlerden ve coğrafyalardan gelen liderlerin meydan okumaları göğüslemesi için bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.

Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) tarafından aktarıldığına göre, Brende ayrıca, günümüz dünyasının birçok meydan okumayla karşılaştığını, katılımcıların yalnızca el ele vererek daha güvenli, istikrarlı ve sürdürülebilir bir geleceği inşa edebileceğini dile getirdi.

Uluslararası iş birliğini arttırmak için ekonomik zorluklara çözüm bulunmasının önemine dikkati çeken Brende, bazı ülkelerin sıkıntı yaşadığı enerji kıtlığı da dahil olmak üzere çeşitli sorunlara değindi, Suudi Arabistan’ın WEF’in ‘Kalkınma için Uluslararası İşbirliği, Büyüme ve Enerji’ başlıklı özel toplantısına ev sahipliği yapma ve bu türdeki ilk toplantıyı düzenleme konusundaki çabalarına işaret etti.

Dünyanın enerji geleceğini yeniden şekillendirmek için iş birliğine dayalı çözümler bulunmasının önemini vurgulayan Brende, toplantıya katılan 92 ülke ve 500’den fazla şirket, kurum ve kar amacı gütmeyen kuruluşun sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemek için çalıştığının altını çizdi.

Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim şunları söyledi: “Uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi her zamankinden daha mühim. En acil görevimiz büyümeyi sağlamaktır. Enerji ekonominin kritik unsurlarından biridir. Daha sorumlu bir şekilde üretim ve tüketim yapmamız gerekiyor.”

İbrahim ayrıca, temiz ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması ve enerjinin güvenlik, adalet ve sürdürülebilirlik arasında ilişkilerinde bir denge sağlanması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva toplantıda tarafları borç sorunlarını sürdürülebilir bir şekilde çözme yollarını bulmaya çağırdı. ABD’nin borç sorununu gözden geçirerek mali konuda daha sorumlu davranması gerektiğini ifade eden Georgieva, ayrıca daha iyi sermaye akışı için ticaretin teşvik edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

ABD-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı ve Suudi-ABD ikili görüşmesi

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreterliği binasında Suudi ve Amerikalı Dışişleri bakanları bir araya geldi. Görüşme, ABD-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısının oturum aralarında gerçekleşti.

Suudi Arabistan haber ajansının (SPA) aktardığına göre, Prens Faysal bin Ferhan ile Antony Blinken arasındaki görüşmede, Suudi Arabistan-ABD ilişkileri ve iki ülke arasında çeşitli alanlardaki iş birliğinin geliştirilmesinin yolları ele alındı. Gazze Şeridi’nde ve Refah’taki son gelişmeler ile acil ateşkesin önemine değinilen görüşmede, ayrıca Gazze’ye acil insani yardımların girişi için sarf edilen çabalar masaya yatırıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ülkesinin son birkaç hafta içinde Gazze’deki insani durum konusunda ‘ölçülebilir ilerleme’ kaydettiğini öne sürdü. ABD’li açıklamasında, siyonist rejime daha fazlasını yapması çağrısında bulundu.

ABD-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında konuşan Blinken, Gazze’deki insani krizi hafifletmenin en etkili yolunun ‘ateşkesi sağlamak’ olduğunu iddia ederek, Washington’ın Gazze’deki savaşın yayılmasını önleme çabalarını sürdürdüğünü belirtti.

Görüşmeye Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarları Manal Rıdvan ve Muhammed el-Yahya da katıldı.

Reuters’ın haberine göre Blinken, ABD’nin Arap ülkelerinden ortaklarıyla Gazze’deki savaş sonrası durumu görüşmek üzere çıktığı geniş kapsamlı Ortadoğu turunun ilk durağı olarak bugün Suudi Arabistan’a geldi.

Blinken’ın Ortadoğu turunun bir diğer amacı da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, ABD Başkanı Joe Biden’ın bu ay Gazze’deki trajik insani durumun iyileştirilmesi için atılmasını istediği somut adımları atması için baskı yapmak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *