Irak Kalkınma Yolu Projesi’ne ABD’den izin

Irak Kalkınma Yolu Projesi’ne ABD’den izin

Irak ile Türkiye arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesine ilişkin bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, geçen hafta Irak Başbakanının ABD’yi ziyaretinde konunun görüşüldüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığından sözcü, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan mutabakat zaptı hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Irak’ın Kalkınma Yolu Projesi’ne yönelik planlarını, ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi toplantısında, ABD ile paylaştığını aktaran sözcü, “Irak ekonomisini çeşitlendiren ve bölgesel entegrasyonu teşvik eden her türlü çabayı destekliyoruz.” dedi.

Erdoğan’ın Irak ziyareti öncesinde ABD’yi ziyaret eden Irak Başbakanı Sudani, Beyaz Saray’da Biden tarafından kabul edildi. Irak Başbakanı, ABD ile ilişkileri geniş temelli bir işbirliği zemine oturtmak istediklerini söyledi. Irak’ta son dönemde, ABD askerlerinin gönderilmesine ilişkin bir tartışma doğmuş, sonra bu tartışma kendi kendine kapanıp gitmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan’da Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Bağdat’taki Hükümet Sarayında görüştü, taraflar, 26 işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Görüşmede, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde işbirliğine ilişkin 4’lü mutabakat zaptı kabul edildi.

Sudani Beyaz Saray’da: ABD ile yakın işbirliği içinde olacağız

Irak merkezli Kalkınma Yolu Projesi imzalandı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *