İsrail’le ticaret yapan Türk şirketlere suç duyurusu

İsrail’le ticaret yapan Türk şirketlere suç duyurusu

MAZLUMDER, 7 Ekim’den bu yana devam eden siyonist İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma ticaret yoluyla “yardım” ettiği gerekçesiyle Türk şirketleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusu kapsamında, soykırım failleriyle iş yapmış olan şirketlerin tespiti ve şirket yöneticilerinin “soykırıma yardım eden” sıfatıyla yargılanmalarını talep ediyor.

Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen MAZLUMDER Ankara Şube yönetici ve üyeleri, suç duyurusu dilekçesini sunmadan önce bir basın açıklaması yaptı.

MAZLUMDER adına konuşan yönetim Kurulu Üyesi  Av. Halis Çıtır, siyonist rejimin 7 Ekim 2023’ten bu yana silahsız ve savunmasız Gazze halkını havadan ve karadan hedef gözetmeksizin bombaladığını hatırlattı.

Halis Çıtır, dünya çapında gerçekleşen eylem ve tepkilere rağmen siyonistlerin soykırımdan vazgeçmediğini belirtti. Son beş ay içinde kimyasal silahlar kullanılarak 30 binden fazla insanın katledildiğini, on binlerce kişinin yaralandığını ve Gazze halkının açlık ve sefalete mahkum edildiğini ifade etti.

Buna rağmen, Birleşmiş Milletler kararları ve Uluslararası Adalet Divanı’nın ihtiyati tedbir kararına rağmen İsrail’in “soykırım” suçunu işlemeye devam ettiğini vurgulayan Halis Çıtır, Adalet Bakanlığı’na gönderilen dilekçelerin gereğinin yapılmasını ve acilen soruşturma izni verilmesini beklediklerini söyledi. Böylece, işgalci rejimin yetkililerinin evrensel yargı kapsamında Türkiye’de yargılanabileceklerini ve bu durumun diğer bölge ülkelerine de yayılması durumunda kimsenin dışarı çıkamayacağını belirtti.

Halis Çıtır, Türkiye’den İsrail’e yapılan ticaretin artarak devam ettiğini belirtti. Özellikle silah yapımında kullanılan hammaddelerin ticaretinin bu durumun bir örneği olduğunu dile getirdi. Bu ticaretin “kirli” olduğunu belirten Avukat Çıtır, bu faaliyetlerde bulunan kişi ve şirketlerin uyarıldığını ancak ticaretin arttığını ve Türkiye’nin İsrail’e ihracatının arttığını ifade etti. Bu noktada, Türk Ceza Kanunu’nun suça iştirak hükümleri çerçevesinde adli işlemlerin uygulanması gerektiğini belirtti.

Son olarak, Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracat verilerine de değinen Halis Çıtır, 2023 yılında İsrail’in, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 13. ülke olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 7 Ekim-31 Aralık 2023 arasında İsrail ile yapılan ticaretin değeri 1 milyar 280 milyon doları bulmuştu. Türkiye’nin İsrail’e en çok ihraç ettiği ürünler arasında çelik, kimyasal maddeler, gıda, meyve ve sebzeler yer alıyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *