İsrail işgalci güçtür diyen İngiliz Bakan, Hamas’ın yok edilmesini istedi

İsrail işgalci güçtür diyen İngiliz Bakan, Hamas’ın yok edilmesini istedi

Siyonist rejimin kurulmasında asli rol oynayan ve o günden bu yana siyonistlere tam destek sağlayan İngiltere, değişen konjonktür gereği, İsrail’in işgalci güç olduğunu belirtmek zorunda kalırken, ‘iki devletli çözüm’ü sağlamak için Hamas’ın ortadan kaldırılmasını istedi!

Kendisi de yahudi olan, İngiltere Dışişleri Bakanı ve Lordlar Kamarası üyesi David Cameron, İngiltere parlamentosunun üst kanadında ülkesinin dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Göreve gelişinin üzerinden 113 gün geçtiğini söyleyen David Cameron, 7 Ekim 2023’ten sonra siyonist rejimle dayanışma gösterdiklerini ancak Gazze’ye daha fazla yardımın girişinin sağlanması ve sürdürülebilir bir ateşkes için çalışmayı da sürdürdüklerini anlattı.

David Cameron, Gazze’de uzun süredir kıtlık ve salgın uyarısı yaptıklarını hatırlatarak “Gazze’de korkunç bir acıyla karşı karşıyayız.” dedi. Uyarılara rağmen açlıktan ve önlenebilir hastalıklardan kaynaklı ölümlerin yaşandığı belirten David Cameron, “Durum çok kötü ve biz hala daha fazla yardımın girişini sağlamak için çalışıyoruz. İsrail’den gerçekleştirmesini istediğimiz bir dizi isteğimiz oldu. Ancak şunu söylemeliyim ki şubatta Gazze’ye giren yardımlar, ocakta girenlerin yaklaşık yarısı kadar.” ifadelerini kullandı.

David Cameron, bugün İngiltere’yi ziyaret eden İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile görüşeceğini de belirtti.

Sabırlar tükenmiş!

Sabırların tükendiğine ve bir dizi adımın atılması gerektiğini söyleyen David Cameron, çatışmalara insani ara verilmesi ve Gazze’deki durumun iyileştirilmesi isteklerini yineledi.

David Cameron, insani yardımların girişi için Gazze’ye daha fazla kara ve deniz koridoru açılması gerektiğine vurgu yaptı.

‘İsrail işgalci güçtür’

Gazze’nin her yerine su ve elektriğin verilmesi gerektiğini söyleyen Cameron, “Bu kürsüden İsrail’in işgalci güç olduğunu bir kez daha söylemeliyim. Sorumlukları vardır ve bunun da İsrail’in uluslararası insancıl hukuka uygun hareket edip etmediğine bakışımızı etkileyen sonuçları vardır. Gazze konusunda en önemli mesele de budur.” ifadelerini kullandı.

David Cameron, yaşananları siyasi çözüm için bir fırsat olarak gördüğünü de belirterek çatışmalara verilecek insani aranın önce esirlerin serbest bırakılmasına, ardından da çatışmalara dönülmeyen bir sürece dönüşmesini umduğunu anlattı.

‘Hamas oldukça, iki devletli çözüm yürümeyecek’

Çatışmalara verilecek aranın ateşkesi daha kalıcı hale getirecek yolu açacağını savunan David Cameron, bunun için ise Hamas’ın ortadan kalkması gerektiğinin altını çizdi.

David Cameron, Hamas’ın Gazze’de bulunduğu sürece iki devletli çözümün yürümeyeceğini öne sürerek şunları kaydetti:

“İngiltere’nin iki devletli çözümü savunduğunu tekrar söylüyorum. Bu kapsamda atılacak adımlardan biri de Filistin’i bir devlet olarak tanımak. Sürecin ilk adımının bu olduğunu düşünmüyorum çünkü Filistinliler üzerindeki reform baskısını ortadan kaldırır. Ancak İsrail’e de veto gücü verilmemeliyiz. Bu şu anda Amerikan politikasının bir etkisidir. Dolayısıyla Filistin’i tanımanın, iki devletli çözüme giden yolda ivmeyi durdurulamaz hale getirecek bir adım olarak görüyorum.”

Cameron, siyonist bakanla görüştü

David Cameron, ABD’den İngiltere’ye geçen İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Cameron, yazılı açıklama yaptı. Cameron, “Filistinliler yıkıcı ve büyüyen bir insani krizle karşı karşıya. Bugün İsrail Bakanı Benny Gantz ile yaptığım görüşmede, rehinelerin güvenli bir şekilde evlerine ulaştırılması ve hayat kurtaran malzemelerin Gazze’ye gönderilmesi için insani bir ara verilmesi yönündeki çabaları tartıştık. Yardım akışını artırması için İsrail’e bir kez daha baskı yaptım. Sahada hala bir gelişme göremiyoruz. Bu değişmeli” dedi.

Derhal insani duraklama çağrısında bulunan David Cameron, hem kara hem de deniz yoluyla insani yardımların ulaştırılması ve kapasitesinin artırılması ve barınma ve altyapı onarımı için kritik önem taşıyan malzemeler de dahil olmak üzere, Gazze’ye girmesine izin verilen insani yardım malzemelerinin türlerinin genişletilmesi çağrısında bulundu.

İngiltere’nin Refah kentine yönelik bir saldırıdan derin endişe duyduğunu iddia eden David Cameron, “Gazze’deki işgalci güç olarak İsrail’in sivillere yardım sağlanması konusunda yasal sorumluluğu var” dedi.

İngiliz Bakanın, işgalci güç ifadesini olumsuz anlamda kullanmaması dikkat çekti.

Siyonist bakanın ABD ziyareti

Savaş Kabinesi Üyesi Gantz, İngiltere’den önce gittiği ABD’de Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi.

Başbakan Netanyahu ile arasında gerginliğe neden olduğu öne sürülen Washington ziyareti çerçevesinde ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak Beyaz Saray’dan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, ABD’nin İsrail’e desteğini yineleyen Kamala Harris’in Gazze’deki insani durum ve yakın zamanda Gazze’nin kuzeyinde bir yardım konvoyunda yaşanan korkunç trajediden duyduğu derin endişeyi dile getirdiği öne sürüldü. Acilen rehine takası anlaşmasına varılmasının gerekliliğini belirten Harris’in, siyonist rejimin, görüşmelere yönelik yapıcı yaklaşımını memnuniyetle karşıladığı aktarıldı.

Kamala Harris’in Hamas’a 6 haftalık bir ateşkes yapılmasını öngören ve Gazze’ye insani yardımın artmasına imkan sağlayacak “masadaki şartları” kabul etme çağrısında bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Harris ve Gantz Refah’taki durumu ve burada büyük bir askeri operasyon düşünülmeden önce sivillere yönelik riskler göz önünde bulundurularak inandırıcı ve uygulanabilir bir insani yardım planı yapılmasının gerekliliğini ele aldı” denildi. Ayrıca Harris’in siyonist rejimin Gazze’ye insani yardımı artırmaya ve bu yardımların ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak üzere ABD ve uluslararası ortaklarla iş birliği içerisinde ek tedbirler almaya çağırdığı vurgulandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *