Abbas’ın tavrı, “Gazze’de göreve hazırım” ifadesi

Abbas’ın tavrı, “Gazze’de göreve hazırım” ifadesi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün Muhammed Iştiyye hükümetinin istifasını kabul ederek, Filistin Yönetimi’nin savaştan sonra Gazze Şeridi’ni devralmaya hazır olduğunu ilan etti.

İstişarelere yakın olan, Ramallah ve Gazze Şeridi’nden iki kaynak, Abbas’ın bu hamlesinin tüm dünyaya, siyonist rejime ve Hamas’a, Gazze Şeridi’ndeki rolünü üstlenmeye hazır olduğuna dair bir mesaj olduğunu ve bu mesajın tüm taraflar üzerinde büyük bir baskı yarattığını söyledi.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklara göre, bu adım, Hamas’ın savaştan sonra Gazze Şeridi’ni yönetmeyi istemediği veya yönetmeyi düşünmediği ve teknokrat bir hükümeti kabul etmeye hazır olduğu yönündeki ilk anlaşmalar ışığında atıldı.

Ancak kaynaklara göre Hamas, bakanların seçiminde rol almak, hükümetin rolü ve yetkisi konusunda Filistin Yönetimi’yle anlaşmak istediğinden nihai anlaşma henüz olgunlaşmadı.

Hamas hareketinin, hükümetin çalışmalarını, özellikle de yeniden yapılanma konusunu izleyecek ulusal bir referans oluşturma yönünde fikirleri var.

Ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılmaya yönelik düzenlemeleri tamamlamak ve seçim yapılması konusunda anlaşmaya varmak istiyor.

Tüm bu fikirlerin, bu ayın 29’unda Moskova’da yapılması planlanan toplantı da dahil olmak üzere, önümüzdeki görüşmelerde tartışılması bekleniyor.

Ramallah’taki siyasi kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Filistin hükümetinin reformlar gerçekleştirme, safları birleştirme ve performansı artırma yönündeki uluslararası iradeye yanıt olarak istifa etmesinden sonra sıranın ‘diğerlerine’  geldiğini ifade etti.

Abbas yönetimi başbakanı İştiyye istifa etti

BM’ye göre Filistin yönetimi Gazze’yi de kapsamalı

Filistin Kıyamına Abbas İhaneti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *