Abbas yönetimi başbakanı İştiyye istifa etti

Abbas yönetimi başbakanı İştiyye istifa etti

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a istifasını sunduğunu bildirdi. İsrail gazetesi Jerusalem Post dünkü haberinde, Sky News Arabia’ya dayanarak, İştiyye’nin birkaç gün içinde istifa edebileceğini, yeni hükümetin hafta sonuna kadar kurulabileceğini duyurmuştu.

Başbakan Muhammed Iştiyye, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde düzenlenen hükümetin haftalık toplantısında konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’a istifasını sunduğunu belirten Iştiyye, istifa kararını 20 Şubat Salı günü Abbas’a sözlü olarak ilettiğine işaret etti.

Iştiyye, Gazze Şeridi’ndeki gelişmeler bağlamında gelecek dönemde hükümet düzeyinde yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Filistin yönetimini idari bir araca dönüştürme çabalarının olduğuna dikkati çeken Iştiyye, Filistin yönetiminin işgalci İsrail’in uygulamalarına karşı mücadelesini sürdüreceğini savundu, Filistin devleti kuruluncaya kadar İsrail’e karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Jerusalem Post: Filistin hükümeti ‘birkaç gün içinde’ istifa edebilir, yeni hükümet hafta sonuna kadar kurulabilir

İşgalci İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post gazetesi, dün yayınladığı haberinde, devam eden İsrail-Hamas savaşına rağmen, Muhammed İştiyye başkanlığındaki mevcut Filistin hükümetinin istifa ederek yeni bir hükümetin kurulmasına öncülük edebileceğine dair haberler geldiğini bildirmişti.

Haberde, Sky News Arabia’nın Filistinli kaynaklara dayanarak, İştiyye başkanlığındaki Filistin Yönetimi hükümetinin birkaç gün içinde istifa edebileceğini ve yerine bu hafta sonundan önce yeni bir profesyonel teknokrat hükümet kurulabileceğini bildirdiği belirtilmişti.

Haberde şu ayrıntılar verilmişti:

Bu gelişmeler, geçen hafta Hamas’ın Gazze’yi yeniden inşa etmek ve savaştan sonra güvenliği yeniden sağlamakla görevli bir teknokrat hükümetin kurulmasını onayladığına dair haberlerin ışığında gerçekleşti. Sky News Arabia, Hamas içinden teknokrat bir hükümetin kurulmasını kabul ettiğine dair işaretler geldiğini bildirdi.

Ayrıca yeni hükümetin herhangi bir Filistinli siyasi partiye bağlı olmayacağı, profesyonel bağımsızların daha sonra seçimler yapılana kadar ilk geçiş aşamasında hükümet yönetimini devralacağı belirtiliyor.

Sky News Arabia haberinde Hamas’ın 1967 sınırlarına göre bir Filistin devletinin nihai sonucu olması koşuluyla Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katılmayı ilk etapta kabul ettiğini belirtti.

Hamas’ın katılımı

Bu fısıltıların çoğu, Hamas heyetinin iki ay önce Kahire’de gerçekleştirdiği ve savaş sonrası Gazze Şeridi’nin yeniden inşası ve yönetimine ilişkin tartışmaların yapıldığı toplantıların bir sonucudur. Toplantıya katılan taraflar, FKÖ’nün yeniden inşasına yönelik ilk adım olarak Filistin komitelerinin kurulmasını, Mahmud Abbas’ın Filistin siyasetinden uzaklaştırılmasını ve Filistin Yönetimi’nde teknokratlardan oluşan bir hükümet kurulmasını tartıştı.

Diğer haber kaynakları da bu gelişmeleri haberleştirdi. Washington Post; ABD ve diğer Arap devletleri tarafından hazırlanan bir Filistin devleti kurma planını haberleştirdi. Bazı kaynaklara göre önümüzdeki haftalarda açıklanması beklenen bu plan, bir Filistin devletinin kurulmasını ve İsrailliler ile Filistinliler arasında barış inşası çabalarını öngörüyor.

İsrail son yıllarda bir Filistin devletinin kurulmasına ya da tanınmasına direniyor. Daha geçen hafta, Knesset üyelerinin ezici bir çoğunluğu tek taraflı bir Filistin devletinin tanınmasına karşı oy kullandı. Oylama, bazıları muhalefetten olmak üzere 99 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *