Kays Said, seçimlere katılım oranını önemsemiyor

Kays Said, seçimlere katılım oranını önemsemiyor

Tunus’ta dün gerçekleştirilen “Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi” ilk tur seçimlerine katılım yüzde 11,66 oldu. Seçimlerin ilk kademesi geçen yıl Aralık ayında yapılmış o seçimlere katılım da yüzde 11,22 olmuştu. Seçimlere sadece Kays Said yandaşı partiler katıldı.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Ülkede kayıtlı 9 milyon 80 bin 987 seçmenden 1 milyon 59 bin 4’ü oy kullandı. Yerel meclis seçimlerinde oy kullanma oranı 11,66 olarak gerçekleşti.” ifadelerini kullanmıştı.

Seçimlerin ikinci turunun 2024 yılı şubat ayı başında yapılmasının planlandığını belirten Faruk Buasker, ilk tur nihai sonuçların ise 27 Aralık’tan önce kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Yeni anayasaya göre, 24 Aralık’ta yapılacak seçimlerle üyeleri belirlenecek olan Bölgesel ve Yerel Konsey parlamentonun ikinci kanadını oluşturacak. Yeni anayasa ile başkanlık sistemine geçilen Tunus’ta, oluşturulacak Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyinin, Halk Meclisinin ikinci kanadını oluşturması kararlaştırıldı.

17 Aralık 2022’de yapılan erken genel seçimlerin ilk turuna katılım da yüzde 11,22’de kalmıştı. Seçimlere “rekor seviyedeki” düşük katılımın ardından muhalefet partileri, Kays Said’in meşruiyetini kaybettiğini savunarak cumhurbaşkanlığı seçiminin öne alınması çağrısı yapmıştı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi basın toplantısı

Aralarında Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi, Tunus İrade Hareketi ve Onur Koalisyonunun da bulunduğu birçok siyasi oluşumun desteklediği Ulusal Kurtuluş Cephesi, ülkede ilk defa düzenlenen “Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi” ilk tur seçimlerini değerlendirmek üzere başkent Tunus’ta bir basın toplantısı düzenledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Necib eş-Şabi, “Tunus halkının yüzde 90’ı temsilcilerinin belirleneceği seçime katılmadı. Yani halk Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in yolunu (sistemini) reddetti. Said, seçimlere katılım oranını umursamıyor, yalnızca kendi sistemini uygulayacak resmi kurumların oluşturulmasını önemsiyor.” dedi.

Tunus’un ancak ekonomik ve siyasi reformlarla krizden çıkabileceğini söyleyen Ahmed Necib eş Şabi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Seçimlere katılım oranının yüzde 11,66 olduğu açıklandı. Sahadaki seçim gözlemcilerinden aldığımız bilgiler ışığında bu sayının da abartıldığını ve gerçek sonuçlar olmadığını düşünüyoruz. Bizim tavsiyemiz bir an önce ülkeyi şeffaf ve adil seçimlere taşıyacak kimseyi dışlamayan diyaloğu ön plana çıkaran ulusal birlik hükümetinin kurulmasıdır.”

Tunus’un başına gelenler

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkışın yol haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz 2022’de seçmenlerin yüzde 30,5’inin katılımıyla düzenlenen referandumda yeni anayasa kabul edilmişti.

Bu anayasada, 1959 ve 2014 anayasalarında yer alan “Tunus’un dini İslam’dır” maddesi çıkarılarak yerine “Tunus İslam ulusunun bir parçasıdır” ibaresi girmişti.

Tunus’ta 17 Aralık 2022’de yapılan erken genel seçimlerin ilk turuna katılım da yüzde 11,22’de kalmıştı. Seçimlere “rekor seviyedeki” düşük katılımın ardından muhalefet partileri, Kays Said’in meşruiyetini kaybettiğini savunarak cumhurbaşkanlığı seçiminin öne alınması çağrısı yapmıştı.

Erken genel seçimlerin ikinci turu da 11,66 katılımla gerçekleştirildi.

Seçimleri boykot eden partiler

İşçi Partisi, Demokratik Kutup Partisi, Demokratik Akım Partisi ile Emek ve Özgürlükler İçin Demokratik Blok Partisi, 28 Eylül’de yaptıkları ortak açıklamada, Konsey seçimlerini boykot edeceklerini duyurdu.

Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Nida Tunus gibi siyasi partilerin destek verdiği ülkedeki muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi de 20 Kasım’daki açıklamasında seçimlerin boykot edilmesini istedi.

Boykot kararları alan siyasi partiler, Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz kararlarının ardından attığı adımları “demokratik bulmadıkları” gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Said’e destek veren “Halk Kazansın Girişimi”, “Halk Tesis Ediyor Girişimi”, “Halk Hareketi” ile 25 Temmuz kararlarının ardından kurulan “Tunus İleri Partisi” seçime katılan partiler.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *