Husilerden tehdit: ABD’nin savaş gemilerini hedef alacağız

Husilerden tehdit: ABD’nin savaş gemilerini hedef alacağız

Pentagon’un Kızıldeniz’de İsrail gemilerine saldırılar sonrası yeni bir koalisyon kurması üzerine, Yemen’deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, “Kızıldeniz’deki herhangi bir gerilime” yanıt olarak ABD’nin savaş gemilerini hedef alacaklarını söyledi.

Abdülmelik el-Husi, yaptığı televizyon konuşmasında, “Amerika’nın gerilimi tırmandırmaya yönelik herhangi bir eğilimi veya Yemen’i hedef alması karşısında boş durmayacaklarını” belirtti.

“Kızıldeniz’de herhangi bir gerilim durumunda Amerikan savaş gemilerini ve nakliye trafiğini roketlerle ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alacakları” tehdidinde bulunan Husi, “ABD’yi, İsrail gemilerini korumak amacıyla Kızıldeniz’i askerileştirmeye çalışmakla” suçladı.

“Kızıldeniz’e kıyısı olan ülkelerin Amerikan müdahalesinden etkileneceğini” kaydeden Husi, “bu tırmanışın önlenmesi için harekete geçilmesi” çağrısında bulundu.

ABD yeni bir koalisyon kurdu

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 6 Aralık’ta Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası “Deniz Görev Gücü” kurulması için görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 18 Aralık Pazartesi günü, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı koymak için Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Misyonda ABD’nin yanı sıra İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller, İspanya ve Bahreyn’den toplam 10 ülkeden kuvvetler yer alıyor.

Pentagon: Koalisyon savunma ve devriye amaçlı

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı 18 Aralık’ta kurulduğu açıklanan “Refah Muhafızı Operasyonu”nun sadece savunma ve devriye amaçlı olacağını öne sürdü.

Sputnik’in aktardığına göre, Patrick Ryder, şu ana kadar 20’den fazla ülkenin bu koalisyona katıldığını belirterek, “Refah Muhafızı Operasyonu’na atanan kuvvetler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde devriye gezerek, bu hayati öneme sahip uluslararası su yolundan geçen ticari gemilere gerektiği şekilde müdahale ederek yardımcı olacak” diye konuştu.

Patrick Ryder, Husilerin sadece bir ülkeye değil, dünyanın her yerindeki ulusların ekonomik refahına saldırdığını savunarak, “Husilerin bu saldırıları durdurması gerekiyor. Milyarlarca dolarlık küresel ticareti, ekonomik refahı ve uluslararası hukuku olumsuz etkileyerek bütün toplumları karşılarına alıp alamayacaklarını kendilerine sormaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *