Fransa: Yahudi yerleşimcileri cezalandırmanın zamanı geldi

Fransa: Yahudi yerleşimcileri cezalandırmanın zamanı geldi

İsrail destekçisi Fransa, Gazze’de ateşkes konusunda çalışılması ve Batı Şeria’da barışı tehdit eden yasa dışı Yahudi yerleşimcileri cezalandırmanın zamanının geldiğini bildirdi. Öte yandan Fransa’da yahudiler Dışişleri Bakanlığı önünde ‘ateşkes’ çağrısı yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Ürdün ziyareti kapsamında, bölgede görev alan Fransız askerleriyle bir araya geldiği askeri üste yaptığı konuşmada, işgalci saldırılarının devam ettiği Gazze ve Batı Şeria’daki durumu ele aldı.

Bölgenin istikrarının tehdit altında olduğunu belirten Emmanuel Macron, “Gazze’de yaşanan insani dramı unutmuyorum.” dedi. Emmanuel Macron, bir siyasi ufkun yeniden açılması için Gazze’de ateşkes konusunda çalışılması gerektiğini vurgulayarak, “Ateşkesten çalınan her gün, bölgenin geleceğinden tahsil edilen bir gün demek.” ifadesini kullandı.

Emmanuel Macron, “çalınan her masum hayatın, bugünün ve yarının fanatizmine bir bağış” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Batı Şeria’da barışı tehdit eden Yahudi yerleşimcileri cezalandırmanın zamanının geldiğini vurgulayan Macron, ülkesinin bölgedeki çatışmanın daha fazla yayılmaması için çabaladığını söyledi.

Emmanuel Macron, Ukrayna-Rusya Savaşı’nı Rusya’nın kazanmasına izin veremeyeceklerini ve Ukraynalılara yardım etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Emmanuel Macron, “Operasyonlar başladıktan sadece birkaç gün sonra NATO’nun doğu kanadına konuşlanan ilk ordulardan biri olmak Fransa için bir onur.” dedi.

Diğer yandan Fransa’nın Sahel bölgesindeki çıkarlarını korumayı sürdüreceğini kaydeden Emmanuel Macron, bölgedeki askeri varlığını farklı yapılandıracağına işaret etti.

Emmanuel Macron, Fransa’nın Nijer’deki askeri varlığını çekme sürecinin ciddi bir lojistik gerektirdiğini ve profesyonelce yürütüldüğünü belirterek, Fransız topraklarında terör tehdidinin de devam ettiğini aktardı.

Fransa’da İsrail destekçisi vekilin dokunulmazlığının kaldırılması çağrısı

Fransa’da 39 milletvekili, “savaş suçu propagandası” yaptığı gerekçesiyle İsrail vatandaşlığı da bulunan milletvekilli Meyer Habib’in dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti.

Ouest-France gazetesinin haberine göre, Sosyalist Partisi (PS) ve Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden 39 milletvekili, Habib’in, bu hafta mecliste Gazze hakkında sarf ettiği sözlere ilişkin Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet’e mektup gönderdi.

Milletvekilleri mektupta, Habib hakkında, mecliste Gazze’ye ilişkin sarf ettiği bu sözlerin “savaş suçu propagandası” teşkil edebileceği nedeniyle ciddi disiplin cezası verilmesini istedi.

Mektupta, anayasanın 26. maddesinden sorumlu komisyonun toplanarak, Habib’in dokunulmazlığının kaldırılması için inceleme yapması talep edildi.

Fransa Anayasasının 26. maddesi, parlamento üyelerinin görevi sırasında sarf ettiği sözler veya genel kuruldaki oyları nedeniyle yargılanamayacağını ve tutuklanamayacağını belirtiyor.

Ulusal Meclis’te 19 Aralık’ta hükûmete soru faslı sırasında söz alan muhalefetteki LFI Milletvekili Eric Coquerel, burada bulunan Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’ya “Kim Gazze Şeridi’nin kuzeyinden sonra güneyini vuran (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükûmetinin gerçek hedeflerinden şüphe edebilir ki? Oysa Filistinlilerden oraya (güneye) sığınmalarını istemişti.” sorusunu yöneltmişti. Eric Coquerel ayrıca, işgal hükûmetinin Hamas’tan ziyade Gazze ve Batı Şeria’nın artık Filistin toprakları olmamasını sağlamayı amaçladığından kimsenin şüphe etmediğini belirtmişti.

Bu esnada Meyer Habib, Coquerel’in sözünü 2 kez keserek “(İsrail’in Gazze’deki işi) Bitmedi” demişti.

Farklı milletvekilleri, Meyer Habib’in bu sözleri nedeniyle kendisine yaptırım uygulanmasını talep etmişti.

Fransız Yahudileri Fransa Dışişleri Bakanlığı önünde

Filistin destekçisi Yahudiler, işgalci İsrail’in saldırılarının devam ettiği Gazze’de ateşkes çağrısıyla Dışişleri Bakanlığının önünde gösteri düzenledi.

Tsedek (Adalet) isimli sömürge karşıtı Yahudi Topluluğunun X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşıma göre, ırkçılık karşıtı yahudi topluluklar Dışişleri Bakanlığının önünde gösteri yaptı.

Filistin destekçisi Fransız yahudiler, işgalcinin saldırılarının devam ettiği Gazze’de derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasını talep etti. Göstericiler, ellerinde “Yahudiler, Filistin’deki Apartheida Ve Sömürgeciliğe Karşı”, “Yahudiler, Gazze’deki Katliama Karşı”, “Yahudiler, İsrail ve Fransa’da Faşizme Karşı” ve “Yahudiler Savaşa Karşı” yazılı dövizler taşıdılar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *