Cezaevindeki milletvekili için AYM’den yeni karar

Cezaevindeki milletvekili için AYM’den yeni karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), yeniden TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın seçilme hakkının ve kişi hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay’ın ikinci bireysel başvurusunu karara bağladı.

Başvuruyu Genel Kurul gündeminde ele alan Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. İhlal kararına, 3 üye katılmadı.

Can Atalay’ın, “bireysel başvuru hakkının ihlal edildiği”ne ise oy birliğiyle karar verildi. “Anayasa’nın 148. maddesinde sağlanan bireysel başvuru hakkının, daha önce verilen ihlal kararın uygulanmaması suretiyle ihlal edildiği” sonucuna varan heyet, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Yüksek Mahkeme, Can Atalay’a 100 bin lira tazminat ödenmesine de karar verdi.

İlk karar sonrası tartışma

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten son milletvekili seçilen Can Atalay’ın avukatları, “müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle Yargıtay’a başvurmuştu.

Yargıtay’ın talebi reddetmesi üzerine Can Atalay, AYM’ye bireysel başvurusunda bulunmuştu. Yüksek mahkeme, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ve Atalay’ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi tarafından, Can Atalay’ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle yerel mahkemeye gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletilmişti. İhlal kararına uymayan Yargıtay dairesi, ayrıca bu kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

“Yüksek yargıda Can Atalay gerilimi” olarak anılan olay siyasetin gündemini de uzun süre meşgul etmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, kesinleşmiş hükmün genel kurulda okunmasını isteyen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne “TBMM herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek yer değildir. Meclis kendi gündemine hakimdir.” yanıtını vermişti. Numan Kurtulmuş, gerilimin iki yüksek yargı arasında içtihat ve tutum farklılığından kaynaklandığını belirtmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin görevini eksiksiz yaptığın söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de “Yargı AYM’nin vesayeti altında değildir” deyip yüksek mahkemenin kapatılmasını istemişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise olayı darbe girişimi olarak yorumlamıştı.

(NTV)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *