İngiliz eski bakan, İsrail’e İngiliz taktiği önerdi

İngiliz eski bakan, İsrail’e İngiliz taktiği önerdi

İşgal rejimini Filistin topraklarına yerleştiren demokratik İngiltere’nin eski Savunma Bakanı Ben Wallace, İsrail’in İslami Direniş Hareketini yok etme çabasının meşru olduğunu ileri sürdü. Bununla birlikte “öldürme öfkesine” hakim olmasını istedi çünkü İsrail’in ahlaki ve yasal otoritesine tehdit oluşturduğunu savundu. Bakan ayrıca İsrail’e İngiliz taktiği önerdi.

Eski İngiliz bakan, işgal hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki “öldürme öfkesinin” ülkenin ahlaki ve yasal otoritesine tehdit oluşturduğunu belirterek bunun, bir 50 yıl daha çatışmaları körükleyeceği uyarısında bulundu.

Euronews’un aktardığına göre, Muhafazakâr Partili milletvekili Ben Wallace, Tel Aviv’in savaştaki yöntemlerine yönelik eleştirilerinde diğer tüm İngiliz siyasetçilerden daha ileri giden bir yorumda bulundu. Ben Wallace, “Hamas’ın peşine düşmek meşru, ama Gazze’nin yaşam alanlarını yok etmek değil. Orantılı güç kullanmak yasal, ama toplu cezalandırma ve sivilleri zorla yerlerinden etmek yasal değil.” ifadelerini kullandı.

Telegraph gazetesine bir makale yazan Ben Wallace, yeni nesil siyonist siyasileri ‘Züccaciye dükkanındaki fil’e benzetti ve bu tabire atıfla, “bir krizden diğerine zıpladıkları” eleştirisini yöneltti.

Gazze merkezli Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırıları 20 bine yakın kişinin can vermesine neden oldu.

Gazze’deki çoğu kadın ve çocuk, sivil kayıpların boyutları nedeniyle İsrail üzerindeki uluslararası baskı giderek artıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock haftasonu yaptıkları ortak açıklamada “sürüdürülebilir bir ateşkes” çağrısında bulunarak “çok fazla sivilin öldürüldüğünü” dile getirmişti.

İngiliz taktiği; baskıyı azalt, ılımlıları yanına çek

Yazısında ateşkesten ve ateşkesin zamanlamasından ziyade işgalci İsrail’in Gazze’de uyguladığı askeri yöntemlerin yanlışlığına ağırlık veren Ben Wallace, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsrail’in meşru müdafaa konusundaki yasal otoritesinin kendi eylemleriyle zayıflatıldığı tehlikeli bir döneme giriyoruz. Yasal otoritesinin yanı sıra ahlaki otoritesini de kaybetme hatasına düşüyor. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Ekim saldırılarını öngörememiş olmaktan derin utanç duyduğundan eminim, özellikle de kendisini bir güvenlik şahini ve sert kişi olarak sunan biri için. Belki de bu utanç onu uzun vadeli görüşünü kaybetmeye itiyordur. Öldürme (üzerine kurulu) öfkesinin meseleleri düzelteceğini düşünüyorsa çok yanılıyor. Netanyahu’nun yöntemleri sorunu çözmeyecektir. Doğrusu, taktiklerinin çatışmayı bir 50 yıl daha körükleyeceğine inanıyorum. Eylemleri dünyanın dört bir yanındaki Müslüman gençleri radikalleştiriyor.”

Eski bakan Ben Wallace, makalesini, işgal rejimini daha sabırlı olmaya ve ılımlı Filistinli sesleri kazanmaya çalışmaya çağırarak sonlandırdı.

İsrail’den Wallace’a yanıt

Siyonist hükümet sözcüsü Eylon Levy ise yaptığı açıklamada, Ben Wallace’ın seçtiği kelimelerin “talihsiz bir dil” olduğunu belirtti. Ayrıca Eylon Levy, işgalci İsrail’in sadece 7 Ekim saldırısını gerçekleştirenleri hedef aldığını ileri sürerek “sivillerin zarar görmemesi için daha önce eşi benzeri görülmemiş önlemler” aldıklarını iddia etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *