BM’den savunma: İlk günden beri ses çıkardık!

BM’den savunma: İlk günden beri ses çıkardık!

Gazze’de Müslümanlara yönelik vahşet 7 Ekim’den bu yana halen devam ederken, etkisiz kalmakla en büyük eleştiriyi çeken Birleşmiş Milletler adına sözcü Stephane Dujarric savunma açıklaması yaptı. Genel Sekreter Guterres’in “soykırım” ifadesini kullamadığını ama ilk günden beri sesini çıkarmaktan çekinmediğini öne sürdü.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cami basan yahudi askerler

Kutsal ve dini alanlara yönelik saygısızlığa hoşgörü gösterilmeyeceğini iddia eden Stephane Dujarric, bunun temel görgü kurallarına da aykırı olduğunu ifade etti. Olaya dahil olan siyonist askerlerin cezalandırıldığını öne süren Stephane Dujarric, “Dini alanlara saygı gösterilmeli ve söz konusu alanlar sapkın amaçlar için kullanılmamalı.” dedi.

Stephane Dujarric, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) edinilen bilgiye göre, Gazze’de yoğun yağışların sellere yol açarak zaten zor olan yaşam koşullarını iyice kötüleştirdiğine dikkati çekti. Atık yönetimi de düzgün şekilde yürütülmediği için bulaşıcı hastalık riskinin arttığını kaydeden Dujarric, çatışma yoğunluğu ve yakıt kıtlığı nedeniyle yardım dağıtımının çok zorlaştığını dile getirdi.

Stephane Dujarric, BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’ndan (UNRWA) edinilen bilgiye göre de 7 Ekim’den bu yana UNRWA tesislerine 156 saldırı düzenlendiğini bildirdi.

BM’nin tavrını savunmaya çalıştı

Genel Sekreter Antonio Guterres’in Gazze’deki durumu tanımlamak için neden “soykırım” ifadesini kullanmadığına ve buna bir mahkeme karar verdikten sonra her şey için çok geç kalınıp kalınmayacağına ilişkin soruya Stephane Dujarric şöyle cevap verdi:

“Genel Sekreter olan bitenle ilgili derin endişesini ve sivillerin bedel ödemesine tepkisini dile getirdi.” Stephane Dujarric, “Genel Sekreter ilk günden beri sesini çıkarmaktan çekinmedi.” ifadesini kullandı.

Yahudi askerlerin cami baskını

İşgal askerleri, Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenledikleri baskınlar sırasında bir camiyi işgal etmişti. Camiye ayakkabılarıyla giren askerlerden biri, mihrabın önündeki mikrofonu alarak yahudi duası okumuştu. Mikrofonu tutan asker, arkadaşları kendisini videoya alırken, yahudilerin sabah ve akşam vakitlerinde okuduğu “Şema Yisrael” (Dinle Ey İsrail) duasını seslendirmişti. Görüntülerde, yahudi duasının caminin hoparlörlerinden yankılandığı, bu sırada bazı İsrail askerlerinin de güldüğü görülmüştü.

İşgal ordusundan, görüntülere ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Siyonist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Cenin’deki camiye çirkin saldırıda bulunan askerleri övmüştü. Itamar, söz konusu görüntüleri Telegram hesabından paylaşarak, “Kahraman askerlerimizden Cenin’de bir camide Şema İsrael duası.” ifadelerini kullanmıştı.

İşgal güçleri, 3 gün kuşatma altında tuttuğu ve kanlı baskınlar düzenlediği Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı’nda 12 Filistinliyi öldürmüş, 20 evi bombalamış ve 700 Filistinliyi gözaltına almıştı.

Demokratik batı devletlerinin himayesi altındaki işgal ordusu, 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne şiddetli saldırılarını başlatmasının ardından 18 binin üzerinde Filistinliyi şehid etti. Öte yandan, işgal altındaki Batı Şeria’da da Filistinlilere yönelik gözaltı ve baskınlarını artırdı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *