İsrail: Uluslararası destek olmasa da savaş sürecek

İsrail: Uluslararası destek olmasa da savaş sürecek

Gazze halkını vahşice katleden İsrail rejiminden yapılan açıklamada, “İsrail, uluslararası destek olsa da olmasa da Hamas’a karşı savaşı sürdürecek” ifadesi kullanıldı. Ayrıca İsrail, uluslararası toplumdan, küresel denizcilik hatlarını korumasını istedi. Lapid ise Netanyahu’yu, öldürülen İsrail askerleri konusunda yalan söylemekle suçladı.

Siyonist Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Eli Cohen, mevcut aşamada ateşkesin “Hamas’a bir hediye olacağını ve geri dönmesine olanak sağlayacağını” savundu. Açıklamada Eli Cohen’in, “İsrail, uluslararası destek olsa da olmasa da Hamas’a karşı savaşı sürdürecek.” şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Eli Cohen’in ayrıca, uluslararası topluma, küresel denizcilik hatlarını korumak için “etkili ve agresif” davranma çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden’ın “İsrail’in Gazze konusunda dünyanın desteğini kaybetmeye başladığına” ilişkin sözlerinin ardından geldi.

İşgal ordusu açıklaması

İşgalci İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, işgal güçlerinin Cenin’e düzenlediği baskında Filistinlilere ait 400 eve girdiği ve yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

İşgal askerlerinin Cenin’e düzenlediği baskının 30 saati aşkın süredir sürdüğü kaydedilen açıklamada, baskın sırasında 4 işgal askerinin hafif yaralandığı aktarıldı.

Gözaltına alınan Filistinlilerin “soruşturma için ilgili makamlara” teslim edildiği, işgal güçlerinin ise Cenin’den henüz çekilmediği ifade edildi.

İşgal ordusu, silahsız Cenin şehrine saldırıyor

İşgal ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine yönelik saldırılarını genişleterek devam etti.

Konuya ilişkin haber, Filistin haber ajansı WAFA’da yer aldı. Düşman ordusu, Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı’na yönelik saldırılarını şehrin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde genişletti. İşgal güçleri, Cenin’in doğusunda bir evi Energa füzesiyle bombalayarak büyük yıkıma yol açtı. Askerler, bölgede çok sayıda evi askeri araçlarla kuşatırken, çok sayıda buldozerle kentin altyapısını tahrip etti.

İsrail: ABD ile anlaşmazlıklar mevcut

Siyonist Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, videokonferans platformu Zoom üzerinden düzenlediği basın toplantısında, ateşkesin Hamas’a yeniden toparlanma ve rahatlama imkanı vereceğini öne sürdü, bu nedenle buna izin vermeyeceklerini savundu. “Hamas’ı yok ettikten sonra ateşkes olabilir.” iddiasında bulunan Ofir Gendelman, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki (BMGK) ateşkes çağrısı kararının reddedildiğini hatırlattı.

ABD’nin, Hamas’a karşı savaşın durdurulması için yapılan baskılar karşısında Tel Aviv’in yanında yer aldığını, ancak iki devlet arasında bazı anlaşmazlıkların da olduğunu kaydeden Ofir Gendelman, “Evet, savaştan sonraki sürece ilişkin Washington ile aramızda anlaşmazlıklar var. Ancak, bu konuda ortak anlayışa ulaşabileceğimizi umut ediyoruz.” diye konuştu.

Netanyahu savaşa devam etmek istiyor

Siyonist Başbakanlık Basın Ofisi’nin aktardığına göre, İsrail’in güneyindeki bir askeri karargahı ziyaret eden siyonist başbakan, Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını sürdüren işgal ordusunun askeri yetkilileriyle telefonda konuştu. Siyonist bir askeri yetkiliye, “Devam edin.” diyen Netanyahu, “Son askere kadar devam etmenizi istiyorum. Sonuna kadar devam edeceğiz, zafere kadar, Hamas’ı yıkana kadar.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, bu sözleri, “uluslararası baskılara rağmen” söylediğini vurgulayarak, “Bizi hiçbir şey durduramayacak.” diye konuştu. Netanyahu, devamında, “Bu savaş devam edecek.” mesajını verdi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde dün İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurduğu pusu sonucu 10 işgal askerinin öldürülmesine de işaret eden Netanyahu, “Dün çok zor bir gün geçirdik.” dedi.

Netanyahu’nun açıklamaları, işgal ordusunun Gazze Şeridi’nde 68 gündür katliamlarını sürdürmesine karşılık Tel Aviv yönetimi üzerinde giderek artan uluslararası baskıların ardından geldi.

Lapid, Netanyahu’yu “yalancılıkla” suçladı

İsrail’deki muhalefet lideri Yair Lapid, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, “Netanyahu, hayatı boyunca yaptığı şeyi yapıyor; kışkırtma, yalan söyleme ve nefret yayma. Şimdi bunu askerlerin her gün öldürüldüğü acı bir savaşın ortasında yapıyor ve 7 Ekim’den hiçbir şey öğrenmedi.” ifadesini kullandı.

Muhalefet lideri Yair Lapid, “kimse savaşın ertesi günü Gazze’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a teslim edilmesi gerektiğini savunmuyorken, Netanyahu’yu yeni bir tartışma yaratmakla” eleştirdi.

Yair Lapid, “İsrail askerleri Gazze’de öldürülürken, Netanyahu’nun yeni bir anlaşmazlık konusu icat ederek, ABD, Benny Gantz, Gadi Eisenkot ve kendisiyle ihtilafa düştüğünü” belirtti.

Beyaz Saray baskı yapıyor

Aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de bulunduğu birçok ABD’li yetkilinin tutumunun aksine, Netanyahu, savaştan sonra Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’nde yönetim görevlerini üstlenmesini tamamen reddettiğini birçok kez dile getirmişti

Kamala Harris, bu ayın başlarında Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı’na (COP28) katılmak için gittiği Dubai’de düzenlediği basın toplantısında, bölgede kalıcı barışa ulaşılması için Filistin yönetiminin Gazze’yi idare etmesi gerektiğini söylemişti.

Netanyahu ise, savaştan sonra Gazze Şeridi’nde güvenlik kontrolünün işgal rejiminin elinde olmasını istediğini belirtmiş ve çeşitli basın toplantılarında Filistin Yönetimi’ne de sert eleştiriler yöneltmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *