BM Genel Kurulunda 23 devletten İsrail’e ‘örtülü’ destek

BM Genel Kurulunda 23 devletten İsrail’e ‘örtülü’ destek

Siyonist barbarlığın en azından ateşkes ile durdurulması için BM Genel Kurulunda yapılan oylamada 10 devlet kati bir şekilde ABD ve İsrail safında yer alırken, 23 devlet ise arka planda kalmayı tercih etti! Bunlar arasında İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Ukrayna, Arjantin, Macaristan ve Gürcistan en çok dikkat çekenler. Fransa ve Belçika’nın arasında olduğu birçok Avrupalı ise ateşkese evet dedi.

Mısır tarafından ortaya koyulan ve yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, dün gece 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı. Karar tasarısı, 23 “çekimser” ve 10 “hayır” oyuna karşı, 153 ülkenin desteğiyle, ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Katliama alkış tutanlar

Ateşkese karşı olan devletler, İsrail ve ABD’nin yanı sıra Avusturya, Çekya, Guatemala, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay oldu.

Karar tasarısına, Avrupa devletleri arasında yalnızca Avusturya ve Çekya’nın “hayır” demesi dikkati çekti.

Avrupa ‘çekimser’ kaldı

Ateşkese hayır diyerek okları üzerlerine çekmek yerine, çekimser kalmayı tercih eden 23 devlet arasında İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Macaristan, Litvanya, Romanya, Slovakya, Bulgaristan ve Ukrayna gibi Avrupa devletleri yer alırken, diğer çekimserler şöyle sıralandı:

Arjantin, Uruguay, Malavi, Marşal Adaları, Palau, Panama, Güney Sudan, Togo, Tonga, Cape Verde, Ekvator Ginesi, Kamerun, Gürcistan.

Almanya çekimser, Fransa ‘evet’ dedi

“Yahudi soykırımı geçmişi” altında ezildiği öne sürülen Almanya da çekimser kalırken, savaş ve işgal mağduru Ukrayna da taraf olmaktan imtina etti.

Kararın bağlayıcılığı olmasa da birçok kez, Gazze’de acil ateşkes talep eden karar tasarılarını reddederek BMGK’yi işlevsiz hale getiren ABD’nin tutumunun uluslararası toplumda kabul görmediğinin güçlü bir göstergesi ve ateşkes çağrılarına küresel destek anlamına geliyor. Kararın ezici çoğunlukla kabul edilmesi aynı zamanda ABD ve İsrail’in uluslararası toplumdan izole edildiğini ortaya koyuyor.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, 11 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Genel Kurulda alınan kararların “çok önemli” olduğunu savunarak, sonuçların uluslararası toplumun görüşünü yansıttığını belirtmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *