‘ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarını silah şirketleri finanse ediyor’

‘ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarını silah şirketleri finanse ediyor’

Kanadalı yazar Yves Engler, işgalci İsrail’in tüm dünyada çok geniş çaplı lobi faaliyetinde bulunduğunu ve Batılı devlet yetkililerinin de bu nedenle, işgalcinin Gazze’de sürdürdüğü katliamı görmezden geldiğini ileri sürdü.

AA muhabirine, Batılı devletlerin, İsrail’in Gazze’deki sivil katliamına yaklaşımını değerlendiren Yves Engler, işgalcinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana sivilleri hedef alan saldırılarının korkunç olduğunu anlattı.

“Gördüklerimiz, çocukların öldürülmesi, altyapının tahrip edilmesi ve yeni doğmuş bebeklerin kuvözlerden kaçırılması gibi olaylar beni dehşete düşürüyor.” diyen Yves Engler, İsrail’in Gazze’ye 2009, 2014 ve 2021’de de benzer şekilde saldırdığını ancak, 7 Ekim’de başlayan saldırıların öncekilere göre görülmemiş derecede “insanlık dışı” olduğunu kaydetti.

Batılı devletlerin, İsrail’in Gazze’deki sivil yerleşimlere saldırmasında büyük payı olduğuna dikkat çeken Yves Engler, “Bu siyasi olarak korkunç bir şey. Mesela vatandaşı olduğum Kanada’nın İsrail’in katliamlarını desteklemesi dehşet verici. Büyük bir adaletsizlik. Kanada, İsrail’in saldırılarını desteklediği için açıkça özür dilerim.” ifadesini kullandı.

Yves Engler, Batılı politikacıların kişisel çıkarları için Gazze’deki “soykırım” ve şiddete karşı harekete geçemediğini dile getirerek, Gazze’deki katliamın, İsrail’i destekleyen siyasetçilerin kariyerlerinde kara bir leke olacağını aktardı.

Batılı hükümetlerin aksine halkların İsrail’in Gazze’deki katliamlarını desteklemediğini ve buna karşı çıkarak bedel ödediğini vurgulayan Yves, “Batılı devletler siyaset ve medya olarak Filistin karşıtı olsa da İsrail’i desteklemeyen ve bu durumu protesto eden pek çok insan olduğunu söyleyebilirim.” diye konuştu.

Batı, İsrail istemediği için mi ateşkes istemeye korkuyor?

Yves Engler, Batılı devletlerin, Ukrayna savaşı ve Gazze’deki katliamlara farklı tepkiler verdiğine işaret ederek, “İnsan haklarına, uluslararası hukuka ve kurallara dayalı uluslararası düzene inandıklarını söyleyen Batılı hükümetler, Gazze’de açıkça işlenen korkunç suçların doğrudan ortağıdır. Batılı devletler şu an ateşkes istemiyor çünkü İsrail ateşkes istemiyor. Hatta Batı, ateşkesi dillendirmeye korkuyor.” iddiasını paylaştı.

İşgalcinin özellikle ABD’de ve Kanada’da geniş çaplı lobi faaliyeti yürüttüğünü belirten Yves, Tel Aviv hükümetinin ABD’nin karar alma mekanizmalarında çok aktif bir rol oynadığını anlattı.

Yves Engler, ABD’nin önde gelen savunma sanayi firmalarının da işgal rejimine silah sattıkları için saldırıların durmaması yönünde siyasilere baskı yaptığını kaydederek, şöyle devam etti:

“ABD hükümetinin içinde savaşı seven yapılar var. Eğer bir silah şirketiyseniz, İsrail’in saldırıları açıkçası sizin için iyi bir şey. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarını silah şirketleri finanse ediyor ve bu kuruluşlar açıkça Gazze’deki katliamı destekliyor. Bu silah şirketlerinin çok büyük siyasi gücü de var. Ayrıca ABD siyasetinde etkili olan bazı radikal kesimler de Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir bölgesel savaş istiyor.”

Kanada-İsrail ortaklığı

Kanada’nın da işgal rejimi ile pek çok alanda ortak projeler yürüttüğünü hatırlatan Yves Engler, bu nedenle hükümetin işgalci aleyhinde açıklama yapmasının imkansız olduğunu savundu.

Yves, Kanada’nın Filistinlilere ait topraklarda yahudi yerleşim birimleri inşa etmeye devam eden kurumlara destek verdiğinin altını çizerek, “Siyonist sivil toplum kuruluşları, Kanada hükümetinin verdiği geri ödemesiz paralarla Filistin’deki hukuksuz yerleşim birimlerinin yapımını finanse ediyor. Hatta bu kuruluşlar Kanada’da İsrail ordusu için askere alım yapıyor. Kanada, İsrail’in saldırılarının suç ortağı.” şeklinde konuştu.

Avrupa duygusal olarak etkileniyor

Avrupa toplumunun duygusal olarak Gazze’deki savaştan çok etkilendiğini ve siyonist yetkililerin cezalandırılması için hükümetlere baskı yaptığını dile getiren Yves, bu baskıların devam etmesi halinde siyonist yetkililer için zor bir sürecin başlayabileceğini söyledi.

Yves Engler, geçmişte bazı devletlerin Filistinlileri katleden siyonist yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkarttığına işaret ederek, “İsrailli yetkililerin farklı ülkelere seyahat etmekte zorlanacağını düşünüyorum. Bu tutuklama kararlarının Avrupa’da ve diğer ülkelerde yaygınlaşacağını tahmin ediyorum.” ifadesini kullandı.

Suçluların uluslararası mahkemelerde yargılanması uzak ihtimal

İşgalcinin Gazze’deki katliamları nedeniyle devlet olarak uluslararası mahkemelerde yargılanmasının şimdilik uzak bir ihtimal olduğunu aktaran Yves Engler, “İsrail, ABD’nin diplomatik ve güvenlik korumasına sahip olduğu sürece muhtemelen yargılama olmayacaktır. Dava açılırsa Uluslararası Ceza Mahkemesinin düzgün bir şekilde yargılama yapmasını bekliyor muyum? Muhtemelen hayır.” dedi.

Boykotlar başarılı olabilir mi?

Yves Engler, özellikle ABD’nin ve işgalci İsrail’i destekleyen diğer devletlerin işgal rejimine karşı boykotun yaygınlaşmaması için ciddi çaba sarf ettiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dünyanın pek çok yerinde boykotların başarılı olabilmesi için siyasi iklimi boykota daha elverişli olan ülkelerde yapılmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Kanada ve ABD’de çok büyük bir İsrail lobisi olduğu için bunun başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Sanatçıların İsrail’de konser vermemeleri için baskı yapılmasına ilişkin uluslararası kampanyalara destek sağlanabilir. Bu kampanyaların oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Boykotu prensipte her zaman destekliyorum.”

(1979 doğumlu Yves Engler Montreal’de yaşayan Kanadalı bir yazar ve siyasi aktivisttir. Yayımlanmış on iki kitabının yanı sıra Engler’in yazıları alternatif basında ve The Globe and Mail, Toronto Star, Ottawa Citizen ve Ecologist gibi ana akım yayınlarda yer almıştır. Üniversite yıllarında, Netanyahu isyanına karıştığı için üniversiteden uzaklaştırılmıştı.)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *