Hamas: Onların üzerimizdeki projelerini reddediyoruz

Hamas: Onların üzerimizdeki projelerini reddediyoruz

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kutlanan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 75’inci yılı dolayısıyla bir yazılı açıklama yayımladı. Hamas, İsrail’in İsrail’in 70 yılı aşkın bir süredir Filistinlilerin haklarına saldırdığını vurguladı.

Hamas açıklamasında, Filistin halkının meşru haklarının korunması, işgalci İsrail’in sivillere karşı işlediği katliam ve soykırımın durdurulması ve faillerin yargılanması çağrısı yapıldı.

İşgalcinin 70 yılı aşkın bir süredir Filistinlilerin haklarına saldırdığına ve ihlal ettiğine işaret edilen açıklamada, bu saldırıların gölgesinde İnsan Hakları Günü’nü kutlamanın, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilkelerinin ve uluslararası kanunların açık bir ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

Açıklamada, Gazze’deki soykırımı durdurmanın ve faillerin savaş suçlusu olarak yargılanması için uluslararası mahkemelerde dava açılmasının siyasi, ahlaki ve insani sorumluluğunun uluslararası topluma ait olduğu vurgulandı.

Hamas’ın “Hürriyet, bağımsızlık, kendi kaderini tayin hakkı, kapsamlı bir özgürleşme ve yurtlarına geri dönüş” olmak üzere Filistin halkının tüm meşru haklarına bağlılığını teyit ettiği açıklamasında, tüm yerleşim yeri projeleri, zorla yerinden etme politikası, aşırılık ve devredilemez haklardan feragatin reddedildiğinin altı çizildi.

Hamas, BM, uluslararası kuruluş ve kamuoyuna, “Çifte standart politikasına son vermeleri, Filistin halkının meşru haklarına ve haklı davalarına karşı adaleti yerine getirmeleri” çağrısında bulundu.

Abbas hükümeti: Hamas siyasi haritanın bir parçası ve İsrail bunu yok edemez

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Katar’da düzenlenen 21. Doha Forumu’nda konuştu.

Filistinlilerin gelecekten değil bugünkü durumlarından endişe ettiğini belirten Iştiyye, işgalci ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde Filistin halkına yönelik soykırımın durdurulması çağrısını yineledi. Iştiyye, Filistin’in geleceğini inşa etmenin ancak yerel uzlaşıyla mümkün olacağını vurguladı.

Hamas’tan vazgeçmediklerini öne süren Filistin Başbakanı, “Hamas’ı Filistin’deki siyasi haritanın bir parçası olarak görmemiz önemli. İsrail’in Hamas’ı yok edeceği iddiası ise gerçekleşmeyecek, biz bunu reddediyoruz.” dedi.

Iştiyye, 75 yıldır acılar yaşayan Filistin halkı için kapsamlı siyasi çözüm istediklerini ve ihtiyaç duydukları tek şeyin işgalin sona ermesi olduğunu belirtti.

Filistin topraklarındaki çekişmenin ekonomik veya askeri değil, siyasi çözüm gerektirdiğinin altını çizen Iştiyye, askeri yollara başvuran işgal yönetimin her defasında başarısız kaldığını kaydetti.

Iştiyye, hiçbir siyasi hedefi gerçekleştirmeyen işgalcinin, Gazze’de önüne gelen her şeyi öldürerek intikam almaya çalıştığını söyledi.

Gazze Şeridi’nde 60 günde şehid edilen 16 bini aşkın Filistinlinin üçte ikisinin kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkati çeken Iştiyye, Ukrayna’da 600 gün devam eden savaşta ise 7 bin kişinin öldüğünü hatırlattı.

Filistin Başbakanı Iştiyye, Uluslararası Ceza Mahkemesini işgalciye hesap sormak için geç kalmakla eleştirdi ve Filistin topraklarında işlenen suçlara karşı adaletin derhal tecelli etmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *