Vahşet ABD-İsrail ortaklığıyla devam ediyor

Vahşet ABD-İsrail ortaklığıyla devam ediyor

İşgal rejiminin Gazze’nin farklı noktalarında sivillere düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinli şehid oldu. İşgalcinin sahibi ABD ise, BMGK’da acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti. BM sözcüsü, ateşkes istemeye devam edeceklerini belirtmekle yetindi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, işgal uçaklarının, Gazze Şeridi’nin merkezi ile Refah kentine düzenlediği hava saldırısında çok sayıda şehid ve yaralanan oldu.

İşgal ordusu savaş uçaklarının, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde Şiteyvi ile Tahravi ailelerine ait evleri bombalaması sonucu 11 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İşgalci İsrail’in Gazze’nin merkezindeki Sahabe Tıp Kompleksi civarındaki Hammad ve Ataallah ailelerine ait meskun evleri bombalaması sonucu da çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Bombalanan evlere yakın bölgede işgal ordusuna ait tankların olması nedeniyle enkaz altındaki şehidlere ve yaralılara ulaşılamıyor.

İşgal güçleri, Han Yunus’un güneyinde Neccar ve Hamuda ailelerine ait evleri hedef alması sonucu da çok sayıda Filistinlinin şehid olmasına ve yaralanmasına yol açtı.

İşgalci topçu birlikleri ayrıca gece boyunca Han Yunus’ta birçok yeri hedef aldı. Saldırılarda çok kişi öldü ve yaralandı.

İşgal ordusu, başta Han Yunus, Refah ve kentin güney tarafı olmak üzere, Gazze Şeridi’nde birçok bölgeye yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürüyor.

BMGK’da ateşkes talebi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı’nın 99. maddesini işleterek, 6 Aralık’ta BMGK’ya bir mektup gönderdi.

Antonio mektubunda, “Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil.” ifadelerini kullandı.

BMGK’de 7 Ekim’in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım’da kabul edilmişti.

Ateşkes talebi kabul edildi, ABD veto etti

BMGK’de Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 80’den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, düzenlenen acil oturumda oylandı.

Tasarı, daimi üye ABD tarafından veto edildi. İngiltere “çekimser” oy kullanırken diğer 13 üye “evet” oyu kullandı.

Ateşkes kararını ABD neden reddetti?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Şartı’nın 99. maddesini işleterek Konseye gönderdiği mektuba atıfta bulunulan karar tasarısında, Gazze Şeridi’ndeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılara işaret edilerek tüm sivil toplumların korunması gerektiği belirtiliyordu.

Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısında, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılıyordu.

Karar tasarısında, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep ediliyordu.

ABD’nin BM Daimi Temscilisi Robert Wood, karar tasarısında Hamas’ın kınanmadığını, bazı Konsey üyelerinin bu konuda sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu öne sürdü.

ABD, 7 Ekim’den bu yana süren vahşete ses çıkarmazken, bugüne kadar yapılan tüm ateşkes çağrılarını reddetti. İşgal rejimine koşulsuz destek veren ve yaptığı tüm vahşeti kabullenen ABD, sadece, sivillerin katledilmesi nedeniyle batı kamuoyunda oluşan tepkiyi gidermeye çalışıyor.

Abbas’ın BM Temsilcisi, ABD’nin vetosunu eleştirdi

Filistin yönetiminin (Mahmud Abbas), Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze’de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) ABD tarafından veto edilmesine tepki gösterdi.

Riyad Mansur, kararın veto edilmesi üzerine yaptığı konuşmada, “Bu, Güvenlik Konseyi için korkunç bir gün” ifadesini kullandı. “Bu sonucu reddediyoruz ve bu menfur vahşeti durdurmak için her türlü meşru yola başvurmaya devam edeceğiz” diyen Riyad Mansur, ABD’nin vetosu için de “İnsan hayatını, bölgesel ve uluslararası barış ile güvenliği tehdit eden bu ciddi kriz karşısında Güvenlik Konseyi’nin şu ana kadar net sorumluluklarını yerine getirmesi engellendi.” dedi.

Riyad Mansur, veto kararı ile savaş suçlularına, suçlarını devam ettirmeleri için daha fazla süre tanındığını vurgulayarak “Yarın bu saatlerde yüzlerce insan öldürülecek. Sonra da yüzlerce ve binlercesi. Çocuklar yanlışlıkla değil, kasıtlı olarak öldürülecek, yetim kalacak, yaralanacak, ömür boyu sakat kalacak.” şeklinde konuştu.

Çifte standartların, ön yargının, ırkçılığın, İsrail istisnasının ve üstünlüğünün bedelini 1,3 milyon Filistinlinin canıyla ödediğine vurgu yapan Riyad Mansur, insanlığa karşı işlenen savaş suçlarına, soykırıma karşı olanların işgalcinin saldırılarına karşı çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Karar tasarısını getiren Guterres ne diyor?

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD’nin vetosuna ilişkin olarak AA muhabirine yazılı açıklama yaptı. Konsey’de alınan kararı “not ettiklerini” belirten Stephane, “Genel Sekreter’in, Gazze’de insani ateşkes ve insani yardım erişimi için baskıları, kararlı bir şekilde devam edecek.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *