Putin’in Ortadoğu turu

Putin’in Ortadoğu turu

Ukrayna’ya saldırısı süren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden BAE ve Suudi Arabistan’a gitti. Riyad’da “Dostane ilişkilerimizin gelişmesini hiçbir şey engelleyemez” dedi.

Moskova’nın Batı tarafından yalnızlaştırılması girişimine karşı Rusya lideri Körfez ülkeleriyle ortaklıklarını güçlendirmeye çalışıyor. Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya’dan nadiren ayrılan Putin, ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden BAE ve Suudi Arabistan’a gitti. Putin’in Riyad’da sarf ettiği “Dostane ilişkilerimizin gelişmesini hiçbir şey engelleyemez” sözleri dikkat çekti. Rus lider bugün ise İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi Moskova’da ağırlayacak.

BAE’de görkemli karşılama: Sevgili dostum

Dört savaş uçağının eşlik ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) kısa bir ziyarette bulundu. Ardından Suudi Arabistan’ı da ziyaret ederek Ortadoğu’ya bir günlük “yıldırım turu” gerçekleştirdi.

Putin aynı zamanda Birleşmiş Milletler COP28 iklim görüşmelerine ev sahipliği yapan BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye çarşamba günü indi. Başkanlık sarayına kadar kendisine eşlik edildi ve burada 21 pare top atışı ve BAE askeri jetlerinin Rus bayrağı renklerinde dumanlar çıkararak yaptığı bir uçuşla karşılandı.

Körfez ülkesinin Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan, Putin için “Sevgili dostum” ifadesini kullandı. Şeyh Muhammed “Sizinle tekrar bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum” derken daha sonra yaptığı açıklama da “İstikrar ve ilerlemenin sağlanması için diyalog ve iş birliğinin güçlendirilmesinin önemini” ele aldıklarını söyledi.

BAE’nin Rusya ekonomisindeki en büyük yatırımcı olduğunu ve geçen yıl petrol dışı sektördeki yatırımların yüzde 103 arttığını vurgulayan el Nahyan, “Bunun, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin özel niteliğini gösteren eşi benzeri görülmemiş bir sıçrama olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Çeşitli alanlarda ikili iş birliğimizi güçlendirmek için ortak çalışmalarımızı sürdürmekten mutluluk duyacağım. Elbette enerji, altyapı, ileri teknolojiler ve diğer alanlarda gelişmeye özel önem veriyoruz” diye konuştu.

BAE’yi BRICS’e davet etti

Putin ise Şeyh Muhammed’i “İlişkilerimiz, büyük ölçüde sizin konumunuz sayesinde, daha önce görülmemiş derecede yüksek bir seviyeye ulaştı. BAE, Rusya’nın Arap dünyasındaki başlıca ticaret ortağıdır. Geçen yıl ticaret hacmi yüzde 67,7 arttı, bu yıl daha da artacağını düşünüyorum. Aynı durum yatırım faaliyetleri için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Ülkede bir Rus okulu açılması ve Rus Ortodoks kilisesi inşası için yer sağlanması nedeniyle teşekkür eden Putin, geçen yıl yaklaşık 1 milyon Rus turistin BAE’yi ziyaret ettiğini de anımsattı. Putin, BAE’nin BRICS sisteminde çalışmaya başlamasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek gelecek yıl ekim ayında Kazan’daki zirvede BAE’yi de görmek istediğini kaydetti.

Toplantı, Rusya’nın Ortadoğu’da daha etkili bir rol üstlenme arayışının bir parçası olarak yorumlandı. Gündemde ise petrol iş birliği ve İsrail’in Gazze savaşı vardı. Rusya’nın devlete ait TASS haber ajansına göre iki lider diğer konuların yanı sıra enerji sektöründe ve ileri teknolojilerde ikili iş birliğini de ele aldı.

Bin Selman’ı Moskova’ya davet etti

Putin daha sonra Riyad’a geçerek Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ekim 2019’dan bu yana ilk kez yüz yüze bir araya geldi.

Rus televizyonunda yayınlanan giriş konuşmasında Putin, veliaht prense daveti için teşekkür etti ve başlangıçta bin Selman’ın Moskova’yı ziyaret etmesini beklediğini ancak “Planlarda değişiklikler olduğunu” söyledi. El Cezire’nin haberine göre, bir sonraki görüşmenin Moskova’da gerçekleşmesi gerektiğini belirten Putin, “Dostane ilişkilerimizin gelişmesini hiçbir şey engelleyemez” dedi.

Putin’in Suudi Veliaht Prensi ile görüşmesi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın başını çektiği müttefikleri OPEC+’nın petrol üretimini daha da azaltma taahhüdüne rağmen petrol fiyatlarının düşmesinin ardından geldi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ağırlayan Moskova’dan da bu kez Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov BAE’ye gidecek.

(Evrensel)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *