Japonya’dan siyonist rejime ‘tam destek’ ziyareti

Japonya’dan siyonist rejime ‘tam destek’ ziyareti

Japonya’da Eylül ayında göreve getirilen kadın dışişleri bakanı Kamikawa Yoko, katil İsrail yönetimini ziyaret ederek tam destek verdiğini açıkladı, Japonya’nın İsrail halkıyla dayanışmasını iletmek için ziyaret ettiğini söyledi. Japon bakan, İsrail vahşetine ilişkin ise bir şey söylemedi. Japon hükümeti 31 Ekim Salı günü yapılan kabine toplantısında ise Hamas üyelerine yönelik yaptırımları onaylamıştı.

Japonya Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Japon Bakan Kamikawa Yoko, işgal başkenti Tel Aviv’e düzenlediği ziyarette, siyonist Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile bir araya gelerek el sıkıştı. Japon Bakan Kamikawa, 40 dakika süren görüşmede, Gazze Şeridi’ne insani yardımların girebilmesi için işgalci İsrail’den ateşkes yerine “saldırılarına ara vermesini” istedi. Söz konusu krizde, tarafların uluslararası hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini öne süren Kamikawa, Hamas’ın esirleri derhal salıverilmesini istedi.

Kamikawa Yoko, daha sonra, batının destek verdiği Mahmut Abbas yönetimini ziyaret etti. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile görüşmesinde Jopan Bakan, Japonya’nın, Gazze Şeridi’ne 65 milyon dolarlık insani yardım göndereceğini bildirdi. Görüşmede Japon Bakan, ülkesinin, İsrail krizinde, “iki devleti çözüm kararlılığının değişmediğini” söyledi.

Japonya, Kahire’deki Barış Zirvesine de katılmıştı

Devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Mısır’da düzenlenen ve siyonist İsrail barbarlığının ele alındığı “Kahire Barış Zirvesi”ne Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko da katılarak bir konuşma yapmıştı.

Krizin iki tarafı Filistin ve İsrail’in yanı sıra bölgedeki kilit unsurlar şeklinde nitelediği “Arap Devletleri ve İran” ile yakın istişareleri sürdürdüklerini kaydeden Japon bakan, “Özellikle şu anda en yakın zorluk, insani yardımın bozulmasını en aza indirmek. Gazze’de 1 milyondan fazla masum insan son derece zor durumda.” demişti.

Kamikawa, “Şu anda tanık olduğumuz trajedinin Orta Doğu Barışı için fırsat penceresini kapatmasına müsaade etmemeliyiz. Bu sorunu ancak diyalogla çözebiliriz” diye konuşmuştu.

Japon hükümetinin hafta içinde açıkladığı, Gazze Şeridi’ne 10 milyon dolar değerinde acil insani yardım hedeflediklerini anımsatan Kamikawa, “Bu yardımın ilk adımı. Sahadaki ihtiyaçlara dayalı olarak yardımı değerlendiriyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Ülkesinin, bölgede “iki devletli çözümü” desteklemeyi sürdürdüğünü vurgulayan Kamikawa, “Japonya, onlarca yıldır barış sürecinin temeli olarak hizmet eden, Filistin’in ‘güven inşasını ve ekonomik açıdan kendine yeterli olmasını’ desteklemekte. Japonya’nın Filistin’e olan kararlılığı asla değişmeyecektir” demişti.

Japon Bakan ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ayrı ayrı görüşmüştü.

İsrail’e destek veren Japonya hükümeti Hamas üyelerine yönelik yaptırımlar

ABD çizgisinden ayrılmayan Japon hükümeti, Filistinli İslamcı grup Hamas’ın üyelerine yaptırım uygulamaya karar verdi. 31 Ekim Salı günü yapılan kabine toplantısında yaptırımlar onaylandı. Japonya, grubun İsrail’deki saldırılarını ve sivilleri kaçırmasını asla tolere edilemeyecek terör saldırıları olarak tanımlayarak kınadı.

Japon kanalı NHK’nın aktardığına göre, bu yaptırımlar Japonya’nın pozisyonunu netleştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca grubun gelir kaynaklarının da kesilmesi amaçlanıyor. Grubun mali yönetimiyle ilgilenen dokuz Hamas üyesinin varlıkları ve para transferleri için kullanılan Gazze merkezli bir kripto para borsası dondurulacak. Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, hükümetin Hamas’a fon akışını durdurmak amacıyla yaptırım hedeflerini belirleme konusunda hızlıca harekete geçtiğini belirtti.

ABD de daha önce benzer yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Japonya’da hükümetin halk desteği yüzde 28’e düştü

Ekim 2021 seçimlerini iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ile kazanan Kişida’ya yönelik kamuoyu desteği, şimdiye kadarki en düşük seviyesine indi.

Japonya’da resmi haber ajansı Kyodo’nun yaptığı ve 3 bin kişinin katıldığı araştırmaya göre, iki yıl önce göreve gelen Başbakan Kişida Fumio ve kabinesine kamuoyu desteğinin yüzde 28,3’e geriledi.

Sputnik’in aktardığına göre söz konusu araştırmada Kişida ve kabinesini beğenmeyenlerin oranı ise yüzde 56,7 olarak kayda geçti. Desteğin, LDP liderliğindeki iktidarlar arasında, 2009’dan beri ilk kez yüzde 30’un altına inmesi dikkati çekti.

Aynı kurumun geçen ay yaptığı araştırmasında ise Kişida ve kabinesine yönelik kamuoyu desteği yüzde 32,3 olarak kaydedilmişti. Katılımcıların yüzde 62,5’i hükümetin geçen hafta açıkladığı vergi indirimi paketini, mali zorlukların hafifletilmesi hamlesi olarak yeterli bulmadığını söyledi.

Yüzde 72,7 oranında katılımcı ise Kişida iktidarı döneminde, tartışmalı Birleşme Kilisesi ile bağlantıları, yolsuzluk iddiaları nedeniyle bakanlar dahil çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisinin istifa etmesine dikkati çekti.

Japonya’da Eylül ayında, ikinci kabine değişikliği yapıldı

Japonya’da Ekim 2021’de göreve gelen Başbakan Kişida Fumio, görev süresinde Ağustos 2022’de ilk kabine değişikliği ve Eylül 2023’te ise ikinci kabine değişikliğini yapmıştı.

Buna göre, İçişleri ve İletişim Bakanı, Adalet Bakanı, Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı, Eğitim ve Bilim Bakanı, Sağlık Bakanı, Çevre Bakanı, Bölgesel Canlanma Bakanı, Çocuk Politikaları Bakanı, Yeniden İnşa Bakanı, Tarım ve Ormancılık Bakanı ve Ekonomik Canlanma Bakanı değiştirilmiş, 6 bakan ise koltuklarını korumayı başarmıştı.

Başbakan Kişida Fumio açıklamasında, “değişimi güçlü kılacak kabine” şeklinde nitelediği yeni bakanlarla ekonomi, sosyal işler, diplomasi ve güvenlik alanlarına öncelik vereceklerini söylemişti.

Muhalefetin ABD gezisi: Biz güvenilir partneriz

Ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti (CDP) lideri İzumi Kenta, ABD’ye yaptığı gezide, Başbakan Kişida’nın kabine değişikliklerini yorumlamış, kabine değişikliği sonrası, ülkede erken genel seçim ihtimalinin yükseldiğini belirterek, başbakanın meclisin feshedilmesine yönelik koşulları hazırlamaya çalıştığını savunmuştu.

Seçime güçlü hazırlanmayı planladıklarını belirten İzumi, 2021’de seçildiği CDP liderliği sonrası ilk kez gittiği ABD’de, muhataplarına, Japonya ana muhalefetinin “güvenilir partner” olabileceğini göstermeyi hedeflediğini ifade etti.

İki ülke ittifakını “dokunulmaz” olarak nitelendiren İzumi, “İttifaka büyük önem veriyoruz ve hükümet değişikliği halinde Japonya-ABD ittifakını güçlendirmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *