Blinken gece yarısı Ankara’ya geldi

Blinken gece yarısı Ankara’ya geldi

Siyonist vahşete en baştan beri tam destek veren ve İsrail’e çevresinden herhangi bir karşı koyma çabasını engellemek isteyen ABD, yahudi Dışişleri Bakanını yeniden bölgeye gönderdi. Antony Blinken, önce İsrail’e inip desteğini teyid ettikten sonra Ramallah’ta Mahmud Abbas’la ve Ürdün’de 5 Arap devletinin bakanları ile görüştü, ardından Ankara’ya geçti.

Antony Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara’ya getiren uçak, saat 23.58’de Esenboğa Havalimanı’na indi. Antony’i Esenboğa’da, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda Türk yetkili karşıladı.

Amerikalı Bakan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile mevkidaşı Blinken arasında bugün yapılacak resmi görüşmelerde, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.

Blinken: İsrail ile dayanışmamızı sürdüreceğiz

İlk ziyaretini işgal topraklarına yapan Antony Blinken, Tel Aviv ziyaretinde, “Bunlar zor günler, her zaman olduğu gibi buradayız ve İsrail ile dayanışmamızı sürdüreceğiz.” dedi.

Siyonist Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk olarak Netanyahu ile baş başa görüşen Blinken, daha sonra İsrail’in “Savaş Kabinesi” ile görüştü. Toplantıda, Netanyahu’nun, Blinken’a Hamas saldırılarına ilişkin videolar izlettiği aktarıldı.

Antony ve Isaac Herzog da yapacakları görüşme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Isaac Herzog, Gazze’deki saldırılarında, İsrail’in uluslararası ve insani hukuka uyduğunu öne sürerek “Elimde gördüğünüz broşürleri Gazze halkına dağıttık. 6 milyon kısa mesaj gönderdik ve 4 milyon telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Uluslararası hukuk kuralları gereği Gazze halkını (saldırılarımız konusunda) önceden bilgilendirdik. Cibaliya Kampı’nda da bunu yaptık.” ifadelerini kullandı. Gazze’ye yönelik saldırılarını “meşru müdafaa” hakları çerçevesinde yaptıklarını söyleyen Herzog, sivillerin korunması için ellerinden geleni yaptıklarını öne sürdü.

Antony de “Bunlar zor günler, her zaman olduğu gibi buradayız ve İsrail ile dayanışmamızı sürdüreceğiz. İsrail’in, kendini savunmaya yönelik sadece hakkı olmadığı, aynı zamanda kendini savunma zorunluluğu olduğu konusundaki duruşumuz sürüyor. İsrail, 7 Ekim’in tekrar yaşanmaması için her şeyi yapma hakkına sahiptir.” diye konuştu. İsrail’in eylemlerinde, sivillerin korunmasının da önemli olduğunu vurgulayan Antony, Hamas ile mücadele konusunda kararlılıklarının da sürdüğünü ifade etti. Antony, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest kalması için de kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Blinken ile Abbas bir araya geldi

Netanyahu ve Herzog’la görüşen Antony daha sonra Batı Şeria’ya geçerek, batının çizgisi dışına çıkmayan Mahmud Abbas ile görüştü. Çatışmaların başlamasından bu yana Antony İsrail’e üç seyahat gerçekleştirdi ve çok sayıda Arap ülkesini ziyaret etti. Ancak, Antony 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’yı ilk kez ziyaret etti.

Filistin Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mahmud Abbas ile ABD Dışişleri Bakanı, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin yönetiminin merkez binasında bir araya geldi. Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre Abbas görüşmede, Gazze Şeridi’ndeki yıkıcı savaşın derhal durdurulması ve bölgeye tıbbi malzeme, gıda, su, elektrik ve yakıt dahil olmak üzere insani yardım sağlanmasının hızlandırılması çağrısında bulundu. Abbas, “Son derece zor şartlarda yeniden buluşuyoruz. Gazze’deki Filistin halkımızın, uluslararası hukuk kurallarını tanımayan İsrail savaş makinesinin elinde maruz kaldığı soykırım ve yıkım savaşını anlatacak kelime yok.” ifadelerini kullandı. Filistin Devlet Başkanı, şöyle devam etti:

“4 bini çocuk, 10 bin Filistinlinin öldürülmesine, on binlercesinin yaralanmasına, on binlerce konutun, altyapının, hastanelerin, barınma merkezlerinin ve su depolarının yok edilmesine nasıl sessiz kalabiliriz?”

Abbas, Filistin halkının Gazze, Batı Şeria veya Kudüs’ten zorla göç ettirilmesine karşı uyarıda bulunarak “bunu kategorik olarak reddettiklerini” vurguladı. Askeri çözümlerin işgalciye güvenlik getirmeyeceğine dikkati çeken Abbas, Antony’ye “Bu suçları işlemelerini derhal durdurmanızı istiyoruz.” çağrısında bulundu. Abbas, bölgede güvenlik ve barışın, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti topraklarında İsrail işgaline son verilmesiyle sağlanacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “güvenlik gerekçeleriyle” Blinken’ın ziyareti tamamlanıncaya kadar herhangi bir detay paylaşılmadığını ifade etti. Matthew, Blinken’ın görüşmede ABD’nin Gazze’ye insani yardım akışına taahhüdünü yinelediğini kaydederek, “Filistinlilerin zorla yerinden edilemeyeceğini net bir dille belirttiğini” aktardı. Antony ve Mahmud Abbas’ın Batı Şeria’da “sakinlik ve istikrarın yeniden sağlanmasını” görüştüğünü belirten Matthew, Antony Blinken’ın aynı zamanda bölgede Filistinlilere yönelik “aşırıcı şiddetin durdurulması ve sorumlularından hesap sorulmasının” önemine dikkati çektiğini söyledi.

Antony Blinken’in Hamas’ın rakibi olan laik El Fetih partisinin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesi, Washington’un İsrail barbarlığına siyasi ve askeri destek verdiği bir dönemde yapıldı. Abbas bu desteğe ses çıkarmazken, Antony Blinken da, Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’nin kontrolünü Abbas’ın ele alması gerektiğini söylüyor.

Batı Şeria’da protesto gösterileri, görüşmeye engel olamadı

ABD Dışişleri Bakanının ziyareti her ne kadar duyurulmamış olsa da Batı Şeria’ya geldiğine dair birtakım söylentilerin duyulması üzerine protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler, ABD’li bakanın fotoğrafını yakarak, ABD’nin siyonist rejime verdiği desteğe tepki gösterdi.

Antony Blinken, Ürdün’e geçti, 5 Arap devletin yetkilileriyle görüştü

ABD’li Bakan, 3 Kasım Cuma günü İsrail’in Tel Aviv kentine yaptığı ziyaretin ardından, İsrail saldırılarını Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlarıyla görüşmek üzere Ürdün’e geçti.

Reuters’ın haberine göre, Antony burada Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile de bir araya geldi.

Necip Mikati, görüşmelerinde, Gazze’de ateşkes sağlanması için çalışmanın ve Lübnan’ın güneyine yönelik işgalci İsrail saldırılarının sona erdirilmesinin önemine vurgu yaptı. Lübnan’ın uluslararası meşruiyete ve Birleşmiş Milletler’in (BM) 1701 Numaralı Kararı’nın uygulanmasına olan bağlılığının altını çizen Mikati, uluslararası topluma işgalciye söz konusu ihlallere son vermesi için baskı yapma çağrısında bulundu. Blinken ise ‘insani sebeplerle askeri operasyonlara ara verilmesi’ yönünde kendi çabalarından bahsetti.

Bu görüşmenin ardından beş Arap ülkesinin dışişleri bakanları arasındaki ‘koordinasyon’ toplantısı başladı. Amman’da düzenlenen toplantıya, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve BAE dışişleri bakanlarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin Eş Şeyh katıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *