Avrupalı diplomattan ‘sembolik’ tepki: Bu, ‘kendini savunma’ sayılmaz

Avrupalı diplomattan ‘sembolik’ tepki: Bu, ‘kendini savunma’ sayılmaz

Brüksel merkezli Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS) uzmanı James Moran, işgalci İsrail’in Gazze’ye saldırılarının “kendini savunma” olarak görülemeyeceğini, birçok Avrupa devletinin bu konuda yeterli tepkiyi vermekte başarısız olduğunu söyledi.

Brüksel merkezli Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS) uzmanı, Mısır, Ürdün, Yemen ve Libya’daki AB delegasyonlarına yıllarca liderlik eden eski Büyükelçi James Moran, AA muhabirine, işgalcinin Gazze’de sivilleri hedef alması ve Avrupa’nın buna tepkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

James, “İsrail’in eylemlerini ‘kendini savunma’ olarak görmüyorum. Bunlar duyarsız, orantısız ve uluslararası hukuka aykırı. Bu şekilde nitelendirilmeleri gerekir.” dedi. Gazze’deki halkın, Hamas’ın eylemleri bahane edilerek “toplu olarak cezalandırıldığını” savunan James Moran, “Milyonlarca masum insan girdaba kapılmış durumda.” ifadesini kullandı.

James, sivillere yönelik şiddetin “şimdi” durdurulması gerektiğinin altını çizerek, “Tarih, bize bu çatışmaya askeri çözüm olmayacağını gösteriyor. İleriye gitmenin tek yolu, 30 yıl önce Oslo’da ortaya konan ilkelere dayanarak, sürdürülebilir iki devletli çözüm çerçevesinde adil barışı tesis etmektir.” diye konuştu.

Avrupa İsrail saldırıları karşısında ne yaptı?

Pek çok Avrupa liderinin, 7 Ekim’in ardından verdikleri tepkinin, “AB’nin uluslararası insancıl hukuka ve iki devletli çözüme olan taahhüdünü yeterince vurgulamakta başarısız olduğunu” belirten James, “Avrupa kamuoyunun, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin yol açtığı katliam nedeniyle dehşete düşmesinin” bu durumu değiştirmeye başladığını iddia etti.

James Moran, geçen hafta yapılan AB zirvesinden ateşkes çağrısı çıkmasa da “en azından” Filistin halkının içinde bulunduğu çaresiz insani duruma odaklanıldığına ve barış sürecini yeniden başlatmak için uluslararası konferans düzenlenmesine destek verildiğini vurguladı.

AB’nin, Ukraynalılara tavrı göz önüne alındığında çifte standart uyguladığı yorumlarıyla ilgili James Moran, “Batı’nın Gazze konusundaki tutumu, çifte standart suçlamalarına karşı koymasına kesinlikle yardımcı olmadı.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *